Изповедите на един рекламист

Дейвид Огилви е сред бизнес авторите, които всеки с амбиция за успех трябва да прочете. Основател на голямата рекламна компания за своето време Огилви енд Мейдър, той написна тази книга, за да привлече нови клиенти за агенцията му и за да стане по-известен в стопанския свят, според неговите собствени думи.

Каквито и да са причините да я напише, тази книга, макар и стара, е ценен източник на знания и съвети за рекламната (и донякъде днешната маркетингова) индустрия.

Потребителят не е глупак. Той е като съпругата ни. Не обиждай нейната интелигентност. (…)

Ключът към успеха е да обещаеш да потребителя изгода, като например по-добър аромат, по-бяло пране, повече километри за литър гориво, по-хубав тен. (…)

Връзката между производителя и неговата рекламна агенция е почти толкова интимна, колкото е връзката между пациента и неговия лекар. Преди да поемете рекламата на евентуалния си клиент, се уверете, че се разбирате добре. (…)

Това бе само част от забележимите цитати от “Изповедите на един рекламист”. Интересното в нея е, че използвайки примери от личния си живот преди да основе рекламна агенция, Дейвид Огилви илюстрира фондаменталните правила на рекламата, актуални и до днес.

И ако трябва да обобщя какво тази книга ще ви научи, то е как да привличате клиенти, как се ръководи рекламна агенция и как да бъдете добър клиент на такава. Допълнителни бонуси са как да напишете въздействащ и продаващ текст, и как да илюстрирате обяви и плакати.

Наистина ви препоръчвам “Изповедите на един рекламист”, която можете да намерите във всяка голяма книжарница (както и в онлайн магазините за книги).Коментари

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Николов

Маркетинг консултант. Позитивно мислещ градивен човек, който обича да превръща идеите си в реалност. Съавтор на буркана.