İnterneti icat edenlerin daha sonra politikaları belirlemek için kurduğu ICANN İstanbul'a taşınıyor. Ofisi hemen açacaklarını söyleyen ICANN CEO'su Fadi Chehade, "Bizim İstanbul'a taşınmamızın ardından internette faaliyet gösteren internet şirketleri ve devleri İstanbul'a gelecek" dedi

İnternet artık Türkiye'den yönetilecek... Dünyada internetteki kuralları koyan ve uzantıları dağıtan İnternet Tahsisli Adları ve Sayıları Kurumu (ICANN) İstanbul'u, Los Angeles ve Sinpagur'dan sonra üçüncü merkez yapma kararı aldı. Karar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve ICANN CEO'su Fadi Chehade'ın katıldığı toplantıda duyurulurken internet alanında Türkiye'de yaşanan gelişim vurgulandı. "Ülkeniz tüm dünyayı şaşkına çevirdi, gerçekten harika işler başardınız" diyen ICANN CEO'su Fadi Chehade şunları söyledi: "Biz İstanbul'u çok sevdiğimiz için tercih etmedik sizin başarılarınız için seçtik. Türk halkının çalışkanlığının Türk hükümetinin gerçekleştirdiği reformlar için ICANN İstanbul'a geldi." 

HEDEF DÜNYA KURUMU
ICANN'İN sloganı tek dünya tek internettir. İnternet tek bir ağ değildir. On binlerce ağdan oluşur. Bir ana kökünün olması interneti tek yapar. Biz politikalar belirleriz tüm bu operasyonu yöneterek ICANN'in tekil olarak kalmasını sağlarız. Neden İstanbul'a geldik? ICANN, ABD merkezli bir kurum haline gelmişti. Bu tarihin kaçınılmaz bir sonu elbette internet ABD'de doğduğu için. Bugün hiçbir ülke tek başına internetin sahipliğini iddia edemez. Benim bir numaralı görevim ICANN'in bir dünya kurumu haline gelmesini sağlamaktır. Hızlı bir karar aldık ve ICANN'in Los Angeles'in genel müdürlüğünün coğrafi alanlara ayrılmış küresel merkezler haline gelmesini istedik. Bir merkez Uzakdoğu ve Okyanusya, bir merkez Avrupa ve Ortadoğu, bir merkez de Kuzey ve Güney Amerika'ya hizmet verecek" diye konuştu.

İNTERNET KİMSENİN DEĞİL
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise internetin günlük ve anlık değişim anlamına geldiğini belirterek 'ABD Başkanı Obama yaralandı' başlığıyla çıkan habere değindi. Yıldırım, şöyle konuştu: "İnternet, artık iş eğitim devletle vatandaşla birbirinin ilişkili. İnternet, herşey, yaşam... Dolayısıyla internet ABD'de doğdu orada büyüdü dünyaya oradan yayıldı ama bugün artık internet benimdir senin değildir tartışmasının çok anlamsız bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse benim diyecek durumda değil" diye konuştu.

ŞALTERİ İNDİRMİYORUZ
TÜRKİYE'DE internet sansürü uygulandığı hatta bazı internet sitelerinin kapatıldığıyla ilgili soruya da Bakan Binali Yıldırım şu cevabı verdi: "İnternet özgürlüktür ama insanların hayatını karartma aracı da değildir. Biz şalteri indirmiyoruz bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor şalteri indiriyor. Biz onu yapmıyoruz. Ama burada da insaflı olmak lazım. Yine de çifte standardı terk etmek lazım."

DEVLER DE BİZİ TAKİP EDECEK
ICANN'in İstanbul'da yapacağı faaliyetlere de değinen Fadi Chehade şöyle devam etti: "Hemen yarın ofisi açıyorum kendim bizzat açıyorum. Yarından itibaren Los Angeles'tan buraya arkadaşlarım gelecek. 1 Haziran'a kadar ekip kurulmuş olacak Türkiye'den de insan alınacak. Tüm dünyanın internet politikaları İstanbul'dan yönetilecek. Bu bölgesel bir ofis değil. Ben ailemle yılın belli bir kısmını İstanbul'da geçireceğim. ICANN'in başkanı interneti İstanbul'dan yönetecek.  Bizim İstanbul'a taşınmamızın ardından internette faaliyet gösteren internet şirketleri ve devleri İstanbul'a gelecek."

Türkiye'nin 10 yılda geldiği nokta etkili oldu
BAKAN Yıldırım konuyla ilgili AKŞAM'A yaptığı açıklamayla teknoloji dünyası ve bilişim sektörü için dönüm noktası niteliğindeki bu gelişmeyi değerlendirdi. 'Uzun zamandır müzakere ediyorduk' diyen Bakan, şunları söyledi: "ABD İletişim Bakanı ile konuştuk. İnterneti siz bulmuş olabilirsiniz ama artık internet bütün dünyanın dedik. Küresel çapta bir konu. Türkiye için bu karar stratejik önemde. Önceden sadece ABD'den yönetilen internet artık Singapur ve Türkiye ile birlikte üç merkezden yönetilecek. Bu kararı alırken Türkiye'nin önemine, coğrafi konumuna, internet yatırımlarına ve son 10 yıldaki teknolojik gelişimine baktılar. Dünyayı ABD-Singapur-Türkiye üçgeninde 8'er saatlik dilimlerle 24 saat kesintisiz yönetebilme kriteri de etkili oldu."