Home page
   Mănăstirea Petru Vodă
Prezentare
Imagini M-rea Petru Vodă

Pagina principală


Mitropolia Moldovei și Bucovinei


Mănăstirea Petru Vodă

Mănăstirea Petru Vodă

  • Hramul: "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", sărbătorit la 8 noiembrie
  • Imagini Mănăstirea Petru Vodă
  • Adresa: sat Petru-Vodă, comuna Poiana Teiului, telefon: 0233-258473; 0233-257003

PREZENTAREA MĂNĂSTIRII PETRU VODĂ

Manastirea Petru VodaUrmând drumul național DN 15 B de la Poiana Teiului spre Târgu Neamț, după puțin timp un drum se desprinde în stânga, continuând printre brazii înalți până la Mănăstirea Petru Vodă. După câțiva kilometri, îi afli obârșia pe un platou însorit, pe care se înalță o biserică albă, străjuită de două rânduri de chilii. Deși a fost constituită recent (sfârșitul secolului al XX-lea), mănăstirea - realizată într-o manieră ce trădează influențe ale stilului medieval - a devenit deja loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși.

Dominată de figura impunătoare a părintelui Iustin Pârvu, considerat de mulți unul dintre cei mai mari duhovnici români în viață, un om care a dovedit că un vis poate deveni realitate dacă îl înconjuri de credință și dacă îți dorești cu adevărat împlinirea lui, cocheta mănăstire de azi era în urmă cu doar câțiva ani un vis născut în întunericul umed al celulelor comuniste. O speranță. Acum adăpostește aproximativ 60 de călugări, iar turlele ei ce par poleite cu aur vestesc de la kilometri distanță că în acele locuri sălășluiește un om care și-a închinat viața anevoiasei cărări a credinței. O cărare plină de greutăți și pe care nu puțini se străduie din răsputeri să o năruie. Însă Mănăstirea Petru Vodă este un vis de credință care nu se va nărui niciodată, pentru că pe aceste meleaguri cerul se zămislește pe pământ.

Sub îngrijirea acestei mănăstiri a luat ființă un azil de bătrâni și o casă de copii cu predare, existând două clase, (întaia și a doua). Pe lângă acestea mai există și un dispensar medical pentru asigurarea asistenței medicale.

Actualul stareț este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Acesta a intrat în monahism la vârsta de 20 de ani, în anul 1998, la 14 septembrie, la mănăstirea Pângărați. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie" din Iași, pe care a absolvit-o în anul 2004. A fost hirotonisit diacon de către Înalt Preasfinția Sa, mitropolitul Daniel, la data de 25 iulie 2002. A venit în mănăstirea Petru Vodă în data de 14 octombrie 2003, unde a dat dovadă de ascultare și dăruire pentru viața monahală.

Acum Mănăstirea Petru Vodă este unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj pentru credincioși și, totodată, unul dintre locurile cele mai vizitate de către iubitorii de turism ecumenic. Iar numărul atât de mare al celor care-și propun să viziteze această mănăstire se datorează aproape în totalitate celui care a ridicat acest sfânt lăcaș de cult, părintele Iustin Pârvu.

Și mai trebuie amintit că aici a fost înmormântat, la 3 decembrie 2006, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa (23 noiembrie 1925 - 21 noiembrie 2006), unul dintre disidenții cei mai înverșunați ai perioadei comuniste motiv pentru care a făcut, alături de părintele Iustin, ani grei de temniță și despre care se spune că Nicolae Ceaușescu l-a considerat ca fiind chiar dușmanul său personal.

Părintele Iustin (Iustin Pârvu), fost stareț al mănăstirii Petru Vodă (până în aprilie 2006)

Considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai cu har duhovnici în viață, recunoscut drept urmaș al Arhimandritului Cleopa de la Mănăstirea Sihastria, părintele Iustin a trecut în anii pe care i-a adunat peste multe greutăți, însă a rămas mereu credincios credinței ortodoxe și neamului român. Suferințele îndurate nu i-au încovoiat spinarea, zilele de închisoare nu i-au zdruncinat credința, iar privirea luminoasă și senină a cercetat fețele a sute de mii de pelerini care i-au trecut pragul chiliei. Aceștia au plecat cu inimile curate și sufletele pline de cuvintele înțelepte ale bătrânului părinte.

Suntem tot mai slabi, mai obosiți, mai tracasați de lumea aceasta interesată să descompună națiunile și viața noastră. Există o continuă tendință de descompunere și o tendință negativă asupra ființei noastre spirituale, ortodoxe, și soluția este să ne păstrăm credința, în ciuda tuturor greutăților (părintele Iustin)

Iustin Pîrvu s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, județul Neamț. A îmbrăcat rasa monahală pentru prima oară în 1936, la Schitul Durău. A fost hirotonisit preot la 22 de ani și a participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al doilea război mondial, ajungând până la Don. După lăsarea la vatră, urmează seminarul din Roman, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat și condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964.

După ieșirea din închisoare, părintele Iustin a slujit ca monah la Mănăstirile Secu (1966 - 1975) și Bistrița (1975 - 1990). În 1992 a început construcția la Mănăstirea Petru Vodă, mănăstire unicat în România, fiind dedicată martirilor din temnițele comuniste. "Mic copil fiind, cutreieram dealurile astea și visam că într-o bună zi aici o să se construiască o mănăstire în care să slujesc. A fost o imagine care m-a ajutat să trec peste anii de detenție", mărturisea, tot la un moment aniversar, părintele Iustin, amintindu-și de vremurile în care Mănăstirea Petru Vodă era doar un vis îndrăzneț.

În 2000 a ridicat un schit pentru maici lângă Mănăstirea "Petru Vodă", o casă de educație pentru copii și un azil de bătrâni. În 2003 a înființat publicația lunară de învățătură și atitudine ortodoxă "Glasul Monahilor".
A fost stareț al mănăstirii pe care a întemeiat-o până în 2005 când Mitropolia a decis înlocuirea sa din funcție. Această decizie surprinzătoare a scandalizat la acea vreme pe mulți dintre susținătorii părintelui și nu numai. Părintele Iustin a avut însă puterea de a trece cu decență peste această lovitură. A rămas principalul duhovnic al obștii monahale de la Mănăstirea Petru Vodă și proin-starețul acesteia.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 89 de ani (la 10 februarie 2008), PF Daniel a hotărât să îl înainteze de la rangul de protosinghel la cel de arhimandrit. Distincția de arhimandrit i-a fost înmânată părintelui Iustin în ziua de 2 noiembrie 2008, ocazie cu care i-a fost decernată "Crucea Moldavă", ca simbol al dreptei credințe în Sfînta Treime, al iubirii jertfelnice și Învierii Domnului Hristos.

pagina principală | sus  

Site realizat și administrat de NeT Media. Copyright © NeT MEDIA - Piatra-Neamț. Toate drepturile rezervate.

home | date generale | imagini | informații utile | pagini WEB | forum | oportunități