ניתוח פונדמנטלי

ניתוח פונדמנטלי הינו תהליך של שימוש בתיאוריות פיננסיות וכלכליות, כמו גם בהתפתחויות פוליטיות, כדי לקבוע את התנועה העתידית בשוק. הסוחר עוקב אחרי גורמי יסוד (Fundamentals) שמלמדים על הכלכלה של מדינה מסוימת. הוא בוחן את חוזקן של המדינות השונות אשר קשורות לעסקה באמצעות שקלול של מדדים מקרו-כלכליים, ביניהם: תמ"ג, שערי ריבית, אינפלציה ואבטלה, כמו גם הצהרות של ראשי ממשלות, נגידים של בנקים מרכזיים וכלכלנים בולטים על המצב בשוק.

1. תמ"ג - Gross Domestic Product

האינדיקאטור העיקרי לחוזקה של כלכלה הוא התוצר המקומי הגולמי, ובאנגלית:
Gross Domestic Product - GDP. ה- GDP של מדינה מודד את הערך הכולל ‏‏של המוצרים והשירותים שיוצרו בה במהלך תקופה נתונה (בדרך כלל מדובר על שנה), ונוסחתו:

GDP = C + I + G + (Ex - Im).

כאשר:
C – צריכה פרטית
I – השקעות
G – הוצאות הממשלה
Ex – Im – ייצוא פחות ייבוא

התמ"ג משמש אמת מידה לצמיחה. כלכלה צומחת רושמת עלייה שנתית בתמ"ג, שבמהלכה עסקים מתרחבים ואחוז המועסקים עולה. גידול שנתי של 3% נחשב "בריא", ואילו שיעורים גבוהים יותר עשויים להצביע על גורמים שליליים כמו אינפלציה, אשר נדון בה בהמשך. ירידה בתמ"ג עשויה להיות סימן להאטה ואף למיתון.

בניתוח פונדמנטלי של שוק הפורקס, התמ"ג של מדינה משמש להערכת חוזק המטבע שלה. עלייה בתמ"ג מגדילה את הביקוש למטבע, וערכו עולה. תוכל לצפות בטבלת נתוני התמ"ג העדכניים של כל מדינות העולם בקישור http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD.

2. שערי ריבית - Interest Rates

פקטור משמעותי נוסף בניתוח הפונדמנטלי הוא שערי הריבית, ויש המייחסים לו חשיבות רבה יותר מאשר ל - GDP. הריביות קובעות עד כמה ההלוואות יקרות. עקב כך, הן שולטות בכמות הכסף במדינה ומשפיעות על ערכו של המטבע בשוק העולמי. באופן כללי, בתקופות של ריביות נמוכות, עלויות המימון של עסקים קטנות והם ייטו לקחת הלוואות לצורך השקעה והתרחבות. כאשר הריביות גבוהות, קשה יותר לקחת הלוואות כי צריך להחזיר בעתיד יותר כסף. עוצמתו הנתפסת של מטבע נגזרת מן הריבית שלו, שנקבעת על ידי הפדרל רזרב בארה"ב ועל ידי הבנק המרכזי האירופי (ECB). כאשר הריבית גבוהה, המטבע מתחזק, אך ריבית נמוכה מעידה על היחלשותו. קרא עוד.

3. אינפלציה - Inflation

אינפלציה מודדת את השתנות המחיר לאורך זמן. האינפלציה מופיעה עקב גידול לא מבוקר בכמות הכסף בשוק, וגורמת לירידה מתמשכת בערכו של המטבע.

4. אבטלה - Unemployment

מצב האבטלה במדינה עשוי להשפיע על המטבע שלה. כאשר הכלכלה מדשדשת, האבטלה גוברת. באופן דומה, ירידה באבטלה מעידה על התאוששות המשק. מסיבה זו, הסוחרים בדולר עוקבים אחרי שני דוחות תעסוקה שמתפרסמים על ידי ממשלת ארה"ב, הראשון הוא דוח תעסוקה חודשי שנקרא Non Farm Payrolls Employment, והשני הוא דוח התביעות השבועי לדמי אבטלה - Unemployment Insurance Claims. ספקולציות לגבי האבטלה משפיעות על שוק המט"ח ועל חוזק המטבעות. התנודות הגדולות ביותר מתרחשות כאשר הנתונים מאכזבים או מפתיעים ביחס לציפיות השוק. לחץ לדוגמא.

5. נאומים והצהרת כוונות של בכירים

התעדכנות בנאומים של דמויות בעמדות בכירות בכלכלה העולמיות, כמו יו"ר הפדרל ריזרב בארה"ב, שר האוצר ומשתתפי פסגת ה- G7 וה- G20, תספק לך מידע לגבי השקפותיהם. השווקים ממתינים בציפייה דרוכה למוצא פיהם, ומגיבים במהירות להודעותיהם. דוגמא לתגובת הבורסות לדבריו של מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי האירופי, מתוך אתר כלכליסט:



מכתב גרטמן
רבים מן הנתונים שהוצגו למעלה מוזכרים בחדשות. דניס גרטמן, סוחר ופרשן כלכלי אשר מופיע לא מעט ברשת CNBC, מפרסם מאז 1987 את ה- The Gartman Letter, סיכום יומי וניתוח של חדשות כלכליות ופוליטיות בשווקים. הניוזלטר נשלח כל בוקר לבנקים, חברות ברוקראז', קרנות גידור וחברות מסחר ברחבי העולם, והינו בעל ערך רב לכל סוחר המחפש מקור מידע אמין ונוח לביצוע ניתוח פונדמנטלי. למידע נוסף ורישום, בקר באתר http://cloud.thegartmanletter.com.

ניתוח פונדמנטלי מול ניתוח טכני – מה עדיף?

סוחרים מסתמכים על מנת לבצע מחקר שוק ולנסות לחזות תנודות מחירים, בדרך-כלל על שתי שיטות, שיטת הניתוח הפונדמנטלי שהוצגה לעיל, ושיטת הניתוח הטכני. שיטת הניתוח הטכני אינה מתבססת על ידיעות כלכליות, אלא חוקרת את התנהגות השווקים בהתבסס על גרפים למטרת זיהוי המגמה השולטת בשוק.

שתי השיטות מנסות לנחש באיזה כיוון ינועו המחירים. ה-"תמונה הגדולה" של הניתוח הפונדמנטלי טובה לחיזוי מגמות ארוכות-טווח, אך לא עוזרת בתזמון של נקודות יציאה וכניסה בטווח הקצר - בינוני. נקודה זו משמעותית והיא מקנה יתרון לשיטה הטכנית, בה המנתח הטכני גוזר מן הגרף את הנקודות הללו בדיוק משמעותי.

התרשים הבא, אשר מופיע במחקר Currency traders and exchange rate dynamics: a survey of the US market, מאשש את התפיסה הרווחת שלפיה בטווחי זמן קצרים, כמו מסחר יומי, תנועות השערים אינן משקפות שינויים בערכים פונדמנטליים. בטווח הבינוני, שהוגדר כפרק זמן של עד 6 חודשים, 59% מן המשיבים האמינו שהתנועות אכן משקפות את הערכים. פרופורציה זו גדלה ל- 88% בטווח הארוך (מעל 6 חודשים).


ניתוח פונדמנטלי בטווחי זמן


השילוב בין שני ניתוחים אלו, הפונדמנטליסטי והטכני, יוצר כלי רב עוצמה למסחר מוצלח בשווקים הפיננסיים.

מחקר (1998) שערכו Mole ו- Lui בדק את השימוש בשתי השיטות בקרב סוחרי מט"ח בהונג קונג. הממצאים הראו כי מעל 85% מן המשיבים נסמכו הן על ניתוח פונדמנטלי והן על ניתוח טכני לחיזוי תנועות שערים עתידיות. מחקרם של Sanjay Seghal ו- Meenkashi Gupta הגיע לתוצאות דומות (2005).

Thomas Oberlechner מאוניברסיטת וובסטר בוינה ערך מחקר (2001) בקרב סוחרים ועיתונאים כלכליים בפרנקפורט, לונדון, וינה וציריך. הסוחרים העידו שהניתוח הטכני חשוב יותר, אבל העיתונאים העדיפו את הניתוח הפונדמנטלי.

קישורים

Importance of Technical and Fundamental Analysis in the European Foreign Exchange Market - Thomas Oberlechner.

Extended evidence on the use of technical analysis in foreign exchange - Thomas Gehrig, Lukas Menkhoff

The Economic Value of Fundamental and Technical Information in Emerging Currency Market - Zwart, Swinkels, Markwat, van Dijk.


פתיחת חשבון מסחר

תפריט