”Du borde vara jävligt rädd om din rygg” – pedofildömd fortfarande bakom Exponerat

2013/07/12 — Research.nu, Inga kommentarer

Den främlingsfientliga hemsidan Exponerat uppmanade sina läsare att skicka in pengar i bidrag till sajten. Men kontot de hänvisade till gick den 48-årige huvudmannen – som tidigare avslöjades vara dömd för grova brott. Trots att sajten uppgav att de ”tydligt tog avstånd” från mannen och att han inte var ”välkommen tillbaka på något vis”. 

Researchgruppen kunde tidigare avslöja att huvudmannen bakom den främlingsfientliga och rasistiska hemsidan Exponerat var en 48-årig man från Göteborg – som dömts för grova brott och enlig källor krävt betalt från personer som hängts ut på sajten.

Exponerat gick då ut med ett långt uttalande på sin sajt där man tydligt tog avstånd från 48-åringen och skrev att mannen inte var välkommen tillbaka.

Vi försvarar absolut inte det pedofilen gjort, och Exponerat tar tydligt och bestämt avstånd och fördömer från detta oacceptabla vedervärdiga brott och vederbörande är sedan han självmant hoppade av givetvis inte välkommen tillbaka på något vis.” (dump) Från Exponerats uttalande.

I uttalandet hävdade de andra redaktionsmedlemmarna bestämt att de inte kände till att 48-åringen bland annat dömts till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig.

”Men oavsett det – hade vi vetat om denna domen från början hade XX (reds anm.) aldrig fått komma till tröskeln på Exponerat ens.”

Men Researchgruppen kan nu avslöja att 48-åringen fortsatte ha kopplingar till Exponerat – tvärt emot vad sajten själv hävdade.

Exponerat uppmanade nyligen sina läsare att skicka in pengar i bidrag så sajten kunde fortsätta drivas.

Exponerat skrev då: OBS. Personen bakom kontona är inte aktiv på Exponerat, utan låter oss helt enkelt bara att använda sina konton för sakens skull.

Men plusgirokontot pengarna skulle sättas in på gick till den 48-årige huvudmannen – som man uppgav inte längre var välkommen till sajten. Kontot låg uppe på sajten så sent som i juli, ett halvår efter Exponerats avståndstagande.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Researchgruppen kan även koppla mannen till Exponerats redaktionella arbete med artiklar på sajten.

Tidigare så begärde 48-åringen ut domar och åtal från tingsrätter runt om i landet från sin privata mejl – som han även skrev under i sitt eget namn.

Det visar mejlen och listor från Domstolsverket som Researchgruppen begärt ut.

Åtalen och domarna användes sedan i artiklar på Exponerat.

Samma dag som avslöjandet om 48-åringens koppling till Exponerat publicerades, den 21 december, så skickade mannen ett sista mejl till en tingsrätt angående ett åtal.

Men bara fyra dagar senare, efter att Exponerat tagit avstånd från 48-åringen, började en ny mejladress begära ut domar och åtal från tingsrätter som användes i artiklar på sajten.

Mejlen inleds och avslutas på exakt samma sätt som 48-åringens mejl från mannens privata mejlkonto. Det enda som skiljer dem åt är att de är underskrivna i ett annat namn.

När Researchgruppen ringer upp 48-åringen för att fråga honom om hans plusgirokonto på Exponerat, förnekar han att han fortfarande arbetar med sajten.

Mannen vill inte kommentera uppgiften och lägger på luren, och när han via SMS ombeds att kommentera mejluppgifterna ringer han upp och hotar Researchgruppens reporter.

– Skulle jag träffa dig på stan, jag vet ju hur du ser ut, jag skulle lappa till dig direkt. Du skulle inte kunna ställa dig upp direkt, så mycket kan jag säga.

Researchgruppen har sökt de återstående redaktionsmedlemmarna på Exponerat för en kommentar utan framgång.

Sebastian Chaaban
Martin Fredriksson

Kategori: Artiklar — Taggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>