Ma eddig: 0 cikk

"Sokaknak fog fájni": Orbán Viktor 2 év kőkemény megszorításra készül

4251

Tizenkét éves kormányzásra készül Orbán Viktor. A Fidesz elnöke egy szűk körű értelmiségi találkozón azt mondta: az első két évben megszorításokat terveznek, "egyes csoportoknak rossz lesz, sokaknak sok minden fog fájni", például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tíz éves programot hajtanának végre. Szerinte neki köszönhető, hogy Gyurcsány Ferenc bukásakor magával rántja az MSZP-t is.

Április 30-án, szerdán került sor arra a találkozóra Kéri László politológus és volt tanítványai, valamint Orbán Viktor között, amelyről néhány részletet kiszivárogtattak az Indexnek. Ilyen típusú találkozókat rendszeresen tart ez a 15-20 fős társaság, vendég volt korábban például Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is. Bár a körnek tagja jogászok és politológusok mellett néhány újságíró is, eddig még soha semmi nem szivárgott ki ezekről az informális és kötetlen beszélgetésekről.

A Fidesz elnökét elkísérte Stumpf István volt kancelláriaminiszter is. Orbán Viktor farmert és inget viselt, informátoraink szerint kifejezetten jól nézett ki, laza volt, és borozgatott. Magabiztosan, sőt, időnként kifejezetten nagyképűen viselkedett, és néha tett egy-egy lekezelő megjegyzést a jelenlévők hozzáértéséről. A találkozóra a szokottnál korábban, este 6-kor került sor, mert este meccs volt a tévében, és a pártelnök sietett haza.

Horn-nyugdíjas koalíció

Orbán Viktor általános és konkrét szakpolitikai kérdéseket is érintett. Hosszan beszélt, a résztvevők csak időnként kérdeztek bele a mondanivalójába. Horn Gyulát valóban nagyon dicsérte, pragmatikus, taktikus és előrelátó politikusnak nevezte, aki hatalmának legfőbb pillérét az inaktívakra építette. Összekacsintott velük, például úgy, hogy nem firtatta a kormány a rokkantnyugdíjasok jogosultságát.

Másfél évtizedre tervez (Fotó: Járdány Bence)

Ő miniszterelnökként viszont az aktívakra támaszkodott, például a vállalkozókat támogató Széchenyi-tervvel, vagy a családtámogatási rendszerrel, vagyis azokat preferálta, akik dolgoztak és már volt némi vagyonuk. Meglátása szerint Gyurcsány Ferenc - akit egyébként végig úgy emlegetett, hogy a "jelenlegi miniszterelnök" - felrúgta a Horn Gyula által kötött korábbi hagyományos baloldali egyezményt, amely jogos is volt, de nem kötött új szövetséget másokkal. Így Orbán Viktornak szabad tere maradt.

Mit csinált Orbán 2006. szeptember 17-én?

Gyurcsány Ferencről valóban azt mondta, hogy "hülye, idióta, lássuk be", és a balatonőszödi beszédet hozta fel példaként. A kiszivárogtatással kapcsolatosan azt mesélte, hogy pénteken a repülőtéren volt, mert Szájer Józseffel készült Brüsszelbe, amikor Kósa Lajos felhívta, és lejátszotta neki a hanganyagot, mire ők pezsgőt bontottak. Valaki közbevetette, hogy a hangfelvétel vasárnap került a sajtóhoz, erre úgy reagált: "akkor lehet, hogy rosszul emlékszem", majd témát váltott.

Arról beszélt, hogy megérti azt a szituációt, amely miatt a beszéd elhangzott, vagyis hogy a miniszterelnök szavait a szocialista képviselők nem értették meg, és ezen hergelte fel magát. Viszont ezért gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferenc nem profi politikus, nem úgy, mint ő, mert egy profi politikust nem ragadhatnak el az indulatok, neki nem lehetnek érzelmei. Vele soha nem fordulhat elő egy őszödi beszéd.

Saját kormányzását kiemelkedő korszaknak tartja, amellyel nagyon elégedett. Példaként ismét a Széchenyi-tervet és a Nemzeti Színházat említette. A 2002-es vereség oka szerinte az volt, hogy hibás stratégiát követett a Fidesz. Arra játszottak, hogy az általuk preferált aktív réteg legyőzi majd a baloldali bázist, de ebben tévedtek. Bevallása szerint fél évre "szétesett" a vereséget követően.

A polgári körökről és a Fideszben zajló átalakításokról, például a tagozatok létrehozásáról azt állította: az nem pótcselekvés volt. Addigra ő már lehatárolt egy bizonyos területet a társadalomban, és közvetlen kapcsolatot akart ezzel a réteggel.

2006: Orbán nem is akart nyerni?

Szerinte Gyurcsány Ferenc nem kormányzott miniszterelnöksége első két évében. Minden döntésnek vannak vesztesei, a lényeg, hogy az összegzésnél több legyen a pozitívum, de Gyurcsány Ferenc egyszerűen csak osztogatott - magyarázta Orbán Viktor a hallgatóságnak.

A 2006-os vereség kapcsán határozottan állította, hogy a kampány "rosszabbul élünk, mint négy éve" - szakaszánál már biztosan tudta, hogy veszítenek, mert akkor már nyilvánvaló volt: az emberek nem hiszik el, nem megy át a tudatukba. Ehhez hozzátette: tulajdonképpen ő nem is akart győzni 2006-ban, mert akkor már tudták, milyen rossz állapotban van a gazdaság. Mivel kérdéseket csak egy-egy pillanatnyi szünetben tudott feltenni a hallgatóság, és itt ilyen nem állt be, nem hangzott el olyan kérdés, hogy akkor miért ígért 14. havi nyugdíjat és járulékcsökkentést a kampányban.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy ha 2006-ban megkérdezték volna, meddig kormányoz Gyurcsány Ferenc, ő azt tippeli: 2008-ban már a Fidesz van hatalmon. A balatonőszödi beszéd és más események kapcsán is többször gondolta: itt a vég. Számára az a legnagyobb meglepetés, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig kormányoz, de most már nem biztos abban sem, hogy nem húzzák ki 2010-ig.

Annak kapcsán, hogy amikor a sajtóban vagy a pártjában is a szemére vetették, hogy ha nem ad ultimátumot az MSZP-nek, akkor nem zárnak össze Gyurcsány Ferenc mögött, azt mondta: a miniszterelnök nyakán már ott a kötél, a lábán a kő, de így magával rántja a szocialista pártot is; együtt süllyednek el. 

12 évre készül

A jövőről szólva Orbán Viktor közölte: azzal számol, hogy három választást nyernek zsinórban. Kormányzásának két szakasza lesz: az első két évben válságmenedzselő kormány és megszorítások jönnek - "egyes csoportoknak rossz lesz, sokaknak sok minden fog fájni' - , de utána tíz éves programjuk lesz. A hallgatóság provokálni próbálta és a nyugdíjasokra kérdezett rá, Orbán Viktor azt válaszolta: nem akarja elvenni a 13. havi nyugdíjat, de befagyasztaná a nyugdíjakat, és legfeljebb az infláció mértékének megfelelően emelne.

Szerinte neki azért lenne könnyebb dolga, mint Gyurcsány Ferencnek, mert 2006-ban az emberek nem hitték el, hogy megszorítások kellenek, most viszont folyton azt hallják a miniszterelnök szájából, hogy nehéz helyzetben van a gazdaság, ezért tőle - mármint Orbán Viktortól - már elfogadnák a megszorítások szükségességét.

Majdani kormányfőként továbbra is az aktívakra akar támaszkodni, a vállalkozókra a középrétegekre, az inaktívak közül pedig olyanokat emelne be, akiket az állami szerepvállalással, az ingyenes felsőoktatással és az ingyenes egészségüggyel meg tud tartani, a márciusi népszavazáson igennel szavazók közül. Az egészségügyről egyébként azt mondta: átalakítanák a jelenlegi rendszert, de az még dilemma, hogy a hozzájárulást adóvá vagy járulékká alakítsák-e át.

A Gyurcsány-kormány dicsérete

Azért dicsérte is a kormányt, például a munkahelyek "kifehérítése" ügyében. Ő mindenképpen folytatná, mert a fekete- és a szürke gazdaságban szerinte még 350 ezer munkahely van. A tervezett 10 éves program ezzel is foglalkozna. Az egészségügyben pedig, egyetért a kormány által megkezdett átlátható adatbázis kialakításával, ezt is folytatnák.

A konkrét intézkedések között említette a Kert Magyarország Programot; a Duna-Tisza közén elsivatagosodó területeken például a paksi atomerőmű vizét használná öntözésre, szerinte erre megvannak a módszerek. A turizmusban, valamint a mezőgazdaságban is nagyon hisz.

Valóban beszélt arról, hogy a nagy állami beruházásokat le kell állítani, nem fizetik ki őket, és az így nyert összegekkel csökkenthető a hiány. Utána újratárgyalná a szerződéseket, mert biztos abban, hogy sokkal olcsóbban is kivitelezhetőek ezek a beruházások. Példaként az autópálya-építéseket és a 4-es metrót említette. 

Orosz, arab, kínai tőke

Szerinte ha az oroszokkal szerződnek a 4-es metróra, akkor 200 milliárdból meg lehetett volna oldani. A tőkét egyébként három helyről hozná az országba Orbán Viktor: Oroszországból, az arab világból és mérsékelten Kínából. Egy közbevetésre válaszolva hozzátette: a politikai kapcsolatok más lapra tartoznak, azokat alacsony szinten tartaná, de a tőkét behozná.

A Magyar Gárdáról azt mondta: az egy valós problémára adott reakció. Az állam ugyanis gyengül vidéken, kevés a rendőr, magára hagyták az állampolgárokat, akik ebben látták a megoldást. Szerinte egyfelől erősíteni kell az állami jelenlétet, másrészt úgy kell elbánni velük, mint ahogy Horthy Miklós elbánt a nyilasokkal; adni nekik egy pofont és hazazavarni őket.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy tizenöt évig mindenképpen ő marad a jobboldal vezére, hacsak nem követ el valamilyen nagy butaságot. Mint mondta, mindegy, hogy formálisan milyen pozíciót tölt be, az ő szava számít a jobboldalon még hosszú évekig. 

Ennek két oka van, az egyik, hogy kormányfőként rendkívül sikeres, markáns politikus volt, a másik pedig az, hogy a nagy rendszerváltó politikusok között itthon és Kelet-Európában is már csak ő maradt egyedül. Vacláv Hável például szerinte már öreg, Tölgyessy Péter, akit sokáig megpróbált megtartani a Fidesznek kiszállt, Pető Iván "elfogyott", Sólyom László pedig a perifériához tartozott a rendszerváltás idején. Hasonló helyzetű, megkérdőjelezhetetlen entitásnak csak Tőkés Lászlót tartja.

TWITTERZŐ

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X