AM Groep fuseert niet

De AM Groep (het regionale werkvoorzieningschap) gaat geen fusie aan met Paswerk bedrijven. In juni tekenden de bestuursvoorzitters en directies een intentieverklaring tot het onderzoeken van mogelijkheden tot samenwerking. Er waren die mogelijke scenario’s: zelfstandig voortbestaan AM Groep, vormen van samenwerking met Paswerk en volledige economische en juridische fusie.

Het algemeen bestuur van AM Groep heeft nu besloten geen fusie aan te gaan, maar wel op projectbasis samen te werken met Paswerk. De OR van de groep kan zich daarin vinden. Dat de AM Groep, functionerend als bedrijfsmatig georganiseerd leerwerkbedrijf, de laatste jaren bevredigende resultaten boekte, is een van de argumenten voor het besluit. In financieel opzicht zijn de twee bedrijven niet gelijkwaardig en er wordt geen toegevoegde waarde voor de WSW-medewerkers gezien in een fusie. Bovendien bestaan er onzekerheden over de op til zijnde veranderingen in de WSW.

Lees verder


Twee nieuwe sporthallen komen bij scholen

De toekomstige gymnastiekruimten van het Amstelveen College en Panta Rhei worden multifunctionele accommodaties. Gemeente en Amstelveens Sportbedrijf (SAS) zijn dat overeen gekomen. Het Amstelveen College krijgt een nieuw gebouw aan de Startbaan, Panta Rhei wordt uitgebreid (met onder meer een gymzaal) en de Emergo- en Bankrashal aan vervanging toe zijn. Die omstandigheden bij elkaar hebben tot de nu gekozen oplossing geleid: twee nieuwe sporthallen die zowel voor het onderwijs als voor de sport te gebruiken zijn. Het gebruik door de scholen onder schooltijd zorgt voor een goede bezetting, terwijl de sportverenigingen de uren buiten schooltijd, dus ’s avonds en in het weekend, zullen invullen. Beide scholen hebben sportopleidingen die in de hallen beter tot hun recht komen. Daarnaast biedt de grote ruimte de mogelijkheden voor grootschalige activiteiten. Lees verder

Geen zwemstersnamen uit Hitlertijd voor nieuwe straten

Twee toekomstige straten in een uitbreiding van Bankras-Kostverloren krijgen niet de namen van beroemde Nederlandse zwemsters uit het Hitlertijdperk. In juli van dit jaar besloot de gemeenteraad ze te vernoemen naar Nida Senff en Willy den Ouden, in het deel van de wijk waar Olympische successen het thema zijn. De beide Nederlandse vrouwen haalden hun successen tijdens de Spelen in 1936 in Berlijn onder het toeziend oog van Adolf Hitler, die het sportevenement volop aangreep voor propaganda voor het nationaal socialisme. Blijkbaar reikte het historisch inzicht van de raad niet zo ver. ´Achteraf een minder gelukkige keuze, gelet op de periode waarin de zwemsters hun successen hebben behaald,´ vinden B en W. Zij stellen de raad nu voor maar een aan het Jodendom gerelateerde naam aan de beide straten te geven: Maccabiadelaan. De Maccabiade is sinds 1932 een Joodse internationale sportmanifestatie, waaraan deelnemers uit ruim 50 landen komen en die, evenals de Olympische Spelen, eens in de vier jaar wordt gehouden.

Lees verder

Informatie zorgverzekering in De Meent

In De Meent worden in samenwerking met Zorg en Zekerheid twee informatiebijeenkomsten gehouden over de nieuwe Zorgverzekering. Eerst is er een presentatie over het stelsel, daarna worden vragen van deelnemers beantwoord. De eerste bijeenkomst is op woensdagavond 14 december (20.00 uur), de tweede donderdagochtend 15 december (10.00 uur). Omdat er woensdagavond een beperkt aantal plaatsen is, wordt voor die bijeenkomst aangedrongen op aanmelding vooraf (6438015).

Lees verder

PvdA wil tolerantieles op scholen

De Partij van de Arbeid in Amstelveen wil dat leerlingen op de scholen lessen in tolerantie worden gegeven. De ledenvergadering nam daartoe donderdag (24 november) een amendement op het concept verkiezingsprogramma aan, ingediend door Ronnie Naftaniël (in het dagelijks leven directeur van het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël). Dankzij een ander amendement, namens het bestuur ingediend door afdelingsvoorzitter Charlotte van Zummeren, staat nu in het programma dat een in Amstelveen te vestigen coffeeshop onder strikte regie van de gemeente moet worden geplaatst. De afdeling ging verder akkoord met het concept programma (zie elders op amstelveen.blog.nl). Zij stelde ook de kandidatenlijst ongewijzigd vast, met Gerber Drost als lijsttrekker, gevolgd door Harry van den Bergh, Remco Pols, Theo Houwink te Cate, Roeland Smits, Dolf Veenboer, Guido Dennebroek en Esther Veenboer. Lijstduwer en kandidaat wethouder is de huidige fractievoorzitter Yeter Tan.

Lees verder

Frits Suèr lijstduwer voor Burgerbelangen

Frits Suèr, het onlangs uit onvrede over het gemeentelijke sportbeleid afgetreden bestuurslid van de SPA (sportpromotie Amstelveen), is lijstduwer bij Burgerbelangen (BBA) voor de raadsverkiezingen. Linda Roos, een van de oprichters van de lokale partij en sinds het begin raadslid, voert de lijst aan, waarop drie van de huidige zes fractieleden nu op onverkiesbare plaatsen staan: Bert Voogel (9), Fred de Leeuw (10) en Seya Dalderup (11). De raadsleden Harry Pijnenborg en David de Jong bezetten respectievelijk de tweede en de vierde plaats, nieuwkomer Ruud Oord de derde. Andere kandidaten: Mirjam Lochtenberg (5), John Levie (6), Hans Zijp (7) en Jaap Prent (8). In totaal zijn er 20 kandidaten.

Prominent Amstelvener Frits Suèr is al decennialang actief in de sport, zowel lokaal als landelijk. Hij was radio- en televisiejournalist en zo’n 20 jaar manager sponsoring van Nationale Nederlanden en ING.

Lees verder


Voorzitter Verbraak neemt afscheid van OA

Na 15 jaar bestuurslidmaatschap van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) heeft Ferry Verbraak daarvan afscheid genomen. Ruim tien jaar was hij als voorzitter geheel belangeloos het ‘gezicht’ van de organisatie. Hij werd donderdag geëerd met de legpenning voor verdiensten van de gemeente Amstelveen. Die werd uitgereikt door loco-burgemeester Theo Tiemessen, de wethouder van economische zaken, met die Verbraak vaak de degens kruiste. Verbraak (70) zei emotioneel moeite te hebben met zijn afscheid van de belangenorganisatie, maar rationeel te weten dat hij moest stoppen. Hij was ook oprichter van de Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD) en heeft een 42-jarige loopbaan (van jongste bediende tot directeur voor de regio Amstelland) bij de ING achter de rug. De OA heeft hem benoemd tot erelid.

Lees verder

Nieuw orgaan voor acquisitie van regio in buitenland

Er komt één regionaal orgaan voor economische acquisitie in het buitenland. Amstelveen is daarvoor aangewezen als ‘kwartiermaker.’ Tot nu toe bestond naast de Amsterdam Area acquisitie, die onlangs nog een missie naar Taiwan organiseerde, het orgaan Triple A (Amsterdam Airport Area). “Dat was een beetje gek,” zegt wethouder Theo Tiemessen. ”De twee platforms worden nu samengevoegd. Als kwartiermaker zal Amstelveen zich specifiek richten op Azië, omdat wij daar veel ervaring hebben opgedaan.”

Bij het nieuwe orgaan horen onder meer ook de Amsterdamse haven, Schiphol, Amsterdam en Haarlemmermeer. Tiemessen verwacht uitbreiding in de toekomst. “Ook Zaanstad en Haarlem hebben interesse.”

Lees verder

Onderzoek ter verbetering van glastuinbouw in Legmeer

Om erachter te komen wat de circa 80 glastuinders in de Noordelijke Legmeerpolder in de toekomst met hun bedrijven willen, wordt een onderzoek gestart. Tot voor kort was het de bedoeling in dat gebied woningen te bouwen, maar door de uitbreiding van het gebied dat binnen de geluidshindercontouren van Schiphol valt, is dat niet meer mogelijk. Het rijk heeft de norm voor de zone waarin geen woningen meer mogen komen namelijk verlaagd van 35 naar 20 Kosteneenheden (Ke). Van der Waal & Partners voert het onderzoek uit, in opdracht van Stivas (Stichting ter verbetering van de agrarische structuur) De Meerlanden-Amstelland. De gemeente draagt 20 duizend euro bij. Medio 2006 zijn de resultaten bekend.

Lees verder

‘Winterkap’ van veel bomen

Welke bomen de gemeente in de komende winter wil verwijderen, staat op een lijst, die dezer dagen wordt gepubliceerd, zoals elk jaar. Deze jaarlijkse bomenrevisie is geen onderdeel van de groenbezuinigingen. Het kappen is het gevolg van de slechte kwaliteit van bomen, beheermaatregelen of het voorkomen van onveilige situaties en overlast. De bomen verkeren ‘s winters in een rusttoestand en de werkzaamheden vallen buiten het broedseizoen. In het verleden werd voor iedere boom die werd verwijderd, een nieuwe boom teruggeplaatst. Dat gebeurt nu niet meer automatisch. Dat is tóch weer het gevolg van bezuinigingen. Voor het kappen van de meeste bomen is een kapvergunning nodig. De aanvraag daarvoor komt op de gemeentepagina van het Amstelveens Weekblad. Daar kan tegen worden geprotesteerd, binnen twee weken. Als er bezwaren zijn tegen de kap van een bepaalde boom, zal de gemeente deze meenemen in de afweging tot besluitvorming. Na bekendmaking van dit besluit aan de belanghebbenden, hebben deze zes weken de tijd om bezwaar te maken.

Lees verder