Om Bygdø Fekteklubb

09.12.2008 av admin

Bygdø Fekteklubb ble stiftet i 1964.

Klubbens styre fikk fålgende sammensetning: Ingar Doubloug jr., formann, Arne Christiansen, Fritjof Lorentzen, Claus Mørch sr. og Jan Strøm. Italieneren Enrico Angelini ble engasjert som trener. Dette styret satt uforandret i 10 år. Så tok Tor Martin Kindem over formannsvervet. Han ledet klubben i tre år. Senere overtok Petter Maus og deretter Jeppe Normann sjefsrollen. Ole Rynning var klubbens forman fra 1986 til 2002. Stig Herbern tok over i 2002.

Bygdø Fekteklubb hadde sine lokaler i Bygdøhus. Fektesalen i 2. et. var stedet hvor mange bygdøybeboere har lært å krysse klinger. Men klubben har gjennom sine aktive blitt kjent ut over Bygdøys grenser, og har i dag medlemmer fra hele Oslo, Asker og Bærum. I 2004 fikk Bygdø Fekteklubb ny fektesal i det Nye Bygdøhus som skal videre vare fekte base for norsk fekting.

Bygdøfektere markerte seg tidlig i konkurranser. Allerede i 1965 ble Claus Mørch jr. klubbens første junior norgesmester på florett. Første seier i et "voksent" NM måtte gutta vente lenge på. Først i 1969 tok lillebror Ole gullet i florett. Siden den gang har det blitt et utall av mesterskap, deltagelse i OL, VM, EM, europacup og nordiske mesterskaper.

Av enkelt personer bør ett navn fremheves. Jeppe Normann var en fekter i særklasse. Han var OL- deltager 1972, 1976 og 1984. I junior VM i 1970 tok han sølv, han var i semifinalen i VM i 1970 og 1974, ble nordisk mester i 1971 og 1972, fikk topplasseringer i world cup og utrolige 12 gull i NM.

På damesiden er Anne Cathrine Mørch helt suveren. Hun er tidenes beste florettfekter (10 ganger norgesmester) og tidenes yngste NM medaljevinner, bare 11 år gammel tok hun bronse. Hun var også den første kvinnelige fekter som fikk kongepokalen. I junior VM i 1974 var hun semifinalist, og hun har flere medaljer fra nordisk mesterskap.

I mai 1977 forlot Enrico Angelini klubben og Norge. Etter 13 års fortjenestefull innsats takket han for seg og flyttet til Tyskland. Det var takket være ham at klubben kom så langt.

Siden ble instruktørvirksomheten basert på frivillig innsats fra klubbens egne toppfektere. I en periode ble den imidlertid forsterket av en polsk instruktør, Waldemar Woyseth. Bygd? Fekteklubb ønsket igjen å bli den ledende klubb i Norge slik den hadde vært i slutten av 70-årene og begynnelsen av 80-årene. For å nå dette målet måtte man ha en profesjonell trener. Det var trekløveret Ole Rynning, Claus Mørch jr. og Stig Herbern som etter intens jakt fant redningsmannen. Med bakgrunn som polsk landslagsfekter og med utdannelse fra idrettshøgskole, kom Mariusz Piasecki til Norge høsten 1988. Etter kort tid var de unge Bygdøfekterne tilbake i norsktoppen.

I dag er de landets beste seniorer. Fenomenet Jeppe Normann ble erstattet av Claus Severin Mørch. Som farfar og far har han vært foregangsfigur for norsk fekting. Med sine imponerende resultater har han satt Norge på kartet i internasjonal fektesport. Claus Severin er tidenes beste juniorfekter. Han har vært kadett (17 år) verdensmester, junior (20 år) europamester, nordiskmester; 3 ganger kadett, 3 ganger junior og 11 ganger norgesmester. I tillegg har han mange finaleplasser i WC stevner.

Det viste seg også at Anne Cathrine Mørch fikk etterfølgere. Vi fikk en jentetrio som ble dominerende her hjemme og viste seg frem internasjonalt: Margrete Mørch vant junior verdenscupen sammenlagt i 1997, Silvia Lesoil ble nr. 9 i senior EM i 1997, og Ragnhild Andenæs har en 5. plass fra junior EM i 1995. Og både Margrete og Ragnhild har mange finale plasser fra WC stevner. For første gang hadde Norge tre damefektere på OL 2000; Margrete, Ragnhild og Silvia. De kom til slutt på 8.plass.

Fekting er ikke blant de største idrettene i Norge, men ikke mindre spennende og utfordrende av den grunn. Ute er fekting en stor idrett og mer enn 130 land har den på sitt program i tillegg til at fekting har vært en del av de olympiske leker siden dets start. Idretten er fartsfylt og er en duell mellom to personer. Det at det er en mann-mot-mann, kvinne-mot-kvinne idrett. Man sloss mot en motstander som man skal treffe først for å vinne. Det gjelder å finne motstanders svake punkter, utnytte mulighetene og være presis. Teknikk og taktikk er to nøkkelord. Fekting er av mange beskrevet som et sjakkspill på kårde. Men sporten stiller ikke dermed kravene til fysikk i skyggen. Utholdenhet, styrke, spenst, hurtighet, koordinasjon er alle ting som kjennetegner en god fekter. Det er dermed en meget sammensatt idrett hvor detaljene er med på å danne helheten. For å bli en bedre fekter må man arbeide med disse. I utbredelse internasjonalt kan man trygt påstå at fekting er større enn mange av de største norske idrettene.

Gjennom de siste 20 årene har klubben hatt en fantastisk utvikling takket være vår dyktige trener Mariusz Piasecki. I 2004 gjorde klubben også en betydelig satsing med ansettelse av ytterligere en trener, Samuil Kaminski fra Estland. Klubben har i dag mer enn 130 aktive fektere og med de beste på meget høyt nivå i verdens sammenheng. I 2005 fikk Mariella Fossum sølv i Kadett VM. Samme år bekreftet Claus Severin at han er en topp senior fekter ved å ta en velfjortjent 3.plass i Senior VM. I 2007 fikk også Pia Klafstad bronse i Kadett VM. Det er gledelig for klubben at vi nå ser konturene av en sterk yngre gruppe som gir alle signaler på at de har satt seg høye mål, vurdert ut av treningsiver og resultater. Blant disse er Bartosz Piasecki som i stevner har plassert seg blant de 16 beste i verden, tilsvarene for Anders Svalheim på junior nivå og Stian Herbern i kadettklassen. På nordisk nivå har klubben mange seire i flere klasser. På damesiden har klubben et sterkt og ungt lag som fra å være de beste i Norge nå nærmer seg toppen internasjonalt. Caroline, Pia og Mariella med flere har med riktige ressurser fram til 2012 muligheten å kopiere Bygdøs damelag som i 2000 kvalifiserte seg til Sydney OL.

I dag er klubben den mest dominerende i Norge og en av de beste i Norden. I 2008 NM tok klubbens fektere 3 av 4 gullmedaljer og 11 av 18 medaljer totalt. Hvert år samler Bygdøs fektere 8-10 gull på NM i alle aldersbestemtklasser (ungdom 13-15, kadett-17, junior-20, senior - over 20). Klubbens målsetning er å etablere seg på høyt internasjonalt nivå på både senior og junior målt mot de beste klubber i verden. Selv om utgangspunktet har vært beskjedent har klubbens fektere vist at ved målrettet systematisk arbeid i et langsiktig perspektiv er dette fullt mulig. Treningene våre er veldig varierte, med mye lek, ballspill og morsomme konkurranser og foregår under ledelse av profesjonelle trenere posisjonert på et høyt europeisk nivå.

De som kjenner klubben berømmer den for det gode positive miljø som preger den. Evnen til å ta hånd om de unge og nye og hvordan generasjonene møtes og trener sammen til gjensidig glede som også skaper positive resultater.

Da gjenstår det bare å takke alle som har stilt opp for klubben opp gjennom tidene, så vel aktive utøvere som foreldre og venner. Uten deres innsats hadde ikke klubben vært det den er i dag: Norges beste fekteklubb!

© 2013 bygdofekting.no   Webadministrator: Bartosz   Webredaktør: Samuil