U bent hier

Uitleg LiquidFeed systeem

wo, 13/06/2012 - 15:02 -- Bob

LiquidFeedback

LiquidFeedback is een software pakket wat peilingen van de achterban mogelijk maakt op een inventieve manier. 

 

Account

Om toegang te hebben tot het LiquidFeedback systeem, heb je een account nodig. Deze kun je aanmaken tesamen met je invite-code. Een lqfb-account kun je enkel krijgen na 1 maand lidmaatschap. Voor vragen over lidmaatschap en de invite-code, die je nodig hebt, kun je hier terecht. Voor vragen over je lqfb account kun je hier terecht.

Je accountnaam is hoofdlettergevoelig.

Pseudoniemen
Als je liever niet hebt dat iedereen met een enkele zoekopdracht op je liquid-feedback pagina uit komt, kan je je gewone email-adres opgeven, en bij 'naam of een bijnaam' vul je een pseudoniem in. Als je er een kiest die je nog nergens op het internet gebruikt hebt, word je niet zo snel herkend.

Gebruik bij het registeren een email-account dat je nog niet ergens gebruikt hebt (maak een nieuw adres aan). Bij naam/bijnaam kies je iets wat je nog niet eerder gebruikt hebt.
Laat geen gegevens in je profiel achter waarmee je herkend kan worden.
Geef ook de administrators geen informatie die je identiteit onthullen.

Wat weten we wel van je?
Om LQFB goed te laten werken hebben we je stemgedrag nodig en de uitnodigings-code om bij te houden wie er toegang tot LQFB heeft.

Binnen de Piratenpartij heeft de secretaris de ledenadminstratie. De secretaris heeft een lijst codes ( uitnodigingen), die hij/zij aan de leden geeft. De secretaris houdt bij dat deze code aan jou gegeven is. Als je het lidmaatschap opzegt, wordt je toegang tot het systeem ontzegt aan de hand van deze code.

 

Thema's

Er zijn verschillende thema's binnen het LiquidFeedback systeem. Deze thema's zijn in feite catogorien om de voorstellen overzichterlijk onder te kunnen indelen. Je kunt lid worden van thema's door naar het thema te gaan (vanuit de thema's index), en klik dan bovenin de pagina op 'lid worden'.

Voor nieuwe voorstellen is het ook van belang dat je lid bent van de thema's waarin je wilt mee stemmen. In de tijd van toelating van een voorstel, is het van belang dat er genoeg draagkracht is voor dat voorstel, vaak is dit 10%. Die 10% wil zeggen dat 10% van de leden die het thema volgt het voorstel moet steunen. Anders vervalt het voorstel.

Dus heb je interesse in een thema, wordt hier dan lid van. Dàn kun je dus ook zorgen dat voorstellen passeren, en daadwerkelijk naar de stemfase gaat.

 

Voorstellen

Je kunt voor elk thema een voorstel maken.

  1. Maak eerst een voorstel aan op de piratenpartij pagina. Vul hier ook de communicatie platforms in die je gebruikt. Dit om, nadat je het voorstel in LiquidFeedback hebt aangemaakt, over je voorstel te communiceren, feedback te vergaren, en draagkracht van het plan te peilen.
  2. Maak een voorstel aan in LiquidFeedback.
  3. Update je pagina die je bij stap 1 hebt gemaakt, met de url van het lqfb voorstel (bijv. https://lqfb.piratenpartij.nl/initiative/show/26.html)
  4. Communiceer op de communicatieplatforms, en breng iedereen via je profiel op de hoogte van je voorstel. Het voorstel staat ook op de voorstel-overzichtspagina.
  5. Het beleid bepaald de doorlooptijd.

Stemmen delegeren

Wat is delegeren
Je kunt je stem delegeren. Dit wil zeggen dat je iemand anders het recht geeft om namens jou te stemmen. Je delegeert dan je stem. Je hebt (zie hoofdpagina) 'inkomende delegaties' d.w.z. dat leden jou het recht geven om voor hun te stemmen. En je hebt 'Uitgaande delegaties' d.w.z. dat je andere leden het recht geeft om voor jou te stemmen. Dit delegeren kan per voorstel, thema of algeheel.

Voordat je iemand namens jou kunt laten stemmen, moet je deze persoon in je 'Contacten' hebben. Ga naar 'Leden', klik op het desbetreffende lid, en selecteer bovenin 'Aan mijn contacten toevoegen'.

Algeheel delegeren
Ga naar de home-page van LiquidFeedback, en selecteer bovenin 'Globale Delegatie vastleggen Instellingen'.

Per thema delegeren
 Je kunt per thema iemand rechten geven om namens jou te stemmen. Dit doe je door naar het desbetreffende thema te gaan (vanuit de thema's index), en kies dan bovenin 'Delegatie voor thema vastleggen'.

Delegeren voor voorstel
Je kunt ook delegeren per voorstel. Ga naar het voorstel, en klik bovenin op 'Delegatie voor voorstel vastleggen'

Overzicht delegaties
Op de startpagina van LiquidFeedback, kun je overzichtelijk zien wie jou heeft delegeerd, if wie jij hebt gedelegeerd.
Onder 'Inkomende delegatie' zie je voor wie jij stemt.
Onder 'Uitgaande delegatie' zie je wie voor jou stemt.

 

Procedures

Overzicht procedures.

Er zijn verschillende procedures opgesteld. Welk procedure gekozen wordt, is afhankelijk van een ontwerp wat iemand indient. Bij een procedure zijn de volgende parameters gesteld;

FasesUitleg 
Tijd van toelating

Dit is de eerste periode, waarin het voorstel draagvlak moet krijgen. In deze periode moet het voorstelquorum worden gehaald.

In dit voorbeeld moeten minimaal 10% (10 van de 100) van de personen die lid zijn van dit thema dit voorstel steunen. Bij 100 gaat het voorstel direct door. Wanneer een voorstel veel interesse heeft getoond, is deze sneller niet nieuw meer. Bij onvoldoende interesse wordt het voorstel afgebroken Bij voldoende interesse, gaat het voorstel direct naar de discussie fase.

 
Tijd voor discussieIn discussie-tijd kan er gepraat worden over het initiatief,
alternatieven c.q. suggesties e.d. worden toegevoegd. In deze fase kan er niet gestemd worden.
 
VerificatietijdNa de discussietijd krijgt een initiatief een 'bedenktijd'.
Kan niet meer gewijzigd worden, maar ook nog niet gestemd.
 
Tijd om te stemmenEr kan nu gestemd worden of dit initiatief (of de geliefdheid
van de alternatieven) aangenomen moet worden of niet.
 
VoorstelquorumDit is een percentage (bijv. 10 is dus 10%). Dit wil zeggen dat een percentage van de mensen die lid zijn van een thema (zie thema) dit voorstel moeten steunen. Wordt het voorstel niet gesteund, dan zal het niet in de stemfase belanden, en dus afvallen. 
Iniatief-quorumDit is een percentage (bijv. 10 is dus 10%). 
Meerderheid tellerIs wat een meerderheid vormt. Standaard is dit meestal 1/2, oftewel 50% 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Themagebieden

Overzicht themagebieden.

 

Heb je vragen over LiquidFeedback, kijk dan in dit forum.

 

PDF12 | Jan Hemme | Liquefying Democracy: How the German Pirate Party is Crowdsourcing Politics

Groups audience: 
Group content visibility: 
Public - accessible to all site users

Reacties

Door Erik (niet gecontroleerd) op

Goede uitleg maar helaas nog wat grammaticale foutjes. Zodra ik weer een laptop heb zal ik even zien of ik daarbij van dienst kan zijn :)

Door Matthijs (niet gecontroleerd) op

LiquidFeedback is een software pakket wat peilingen van de achterban mogelijk maakt (eerst zin, bovenaan). Het is "...een softwarepakket dat..."

Door Hans (niet gecontroleerd) op

Beste Piratenpartij,

LiquidFeed systeem klinkt leuk.
Vraag me af in hoeverre het werkbaar is om hier onze democratie op te basere, als we kijken naar de hoeveelheid vergaderingen, in stemming gebrachte wetsvoorstellen, moties, amendementen etc. die nu in de Tweede kamer behandeld worden, zie link
http://www.tweedekamer.nl/images/Jaarcijfers_2011_118-227352.pdf

Verder vraag ik me af of dit combineerbaar met een alternatief partijensysteem of districtenstelsel is.

Groet,
Hans

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.