Husby

Ulf Waltré om Husby

Husbydebatten bottnar i skolan

Efter de aktuella händelserna i Husby har många diskussioner flammat upp kring individens ansvar. Alltför ofta mynnar dessa diskussioner ut i att personer som fötts utanför Sveriges gränser, eller har föräldrar som gjort det, snarast bör vara dogmatiskt tacksamma till sitt nya hemland. Tyvärr är debatten upp- och nervänd. Nyanlända placeras ofta ut klumpmässigt geografiskt samtidigt som skolorna på de orterna år efter år misslyckas med att förändra sin negativa spiral. Det är inte beskrivningen av en lyckad integrationspolitik. Detta gagnar ingen. 


Om författaren

Jag har läst på mycket om och är väldigt intresserad av skolpolitik. Jag är politiskt aktiv inom Folkpartiet och skriver bland annat för LUF Storstockholms medlemstidning Radikalt Forum.

I högpresterande familjer, ofta geografiskt lokaliserade i klump så som Danderyd, uppmanas barn kontinuerligt till att ha ett framtidstänk. Mina egna föräldrar i den något mindre flotta förorten Österskär var under gymnasiet på mig dygnet runt om skolan. Jag kanske inte alltid gillade det då, men betygen gjorde att jag därefter kunde välja och vraka bland utbildningar. Den här friheten är svårt att betinga politiskt. Ingen väljer sina föräldrar och en tvångsmässig fördelning av resurser hade knappast förändrat något.

Det är inget annan än ren tragedi att särskilt beslutsfattare men även svenskar i allmänhet inte har bättre koll på utbildningsdebattörer som Ken Robinson och Geoffrey Canada. Canada påpekar särskilt vikten och värdet av att ha en förälder eller annan vuxen som sätter press eleven i avseende på skolan och resultat. När man talar om att drygt 10 % varje år saknar behörighet till gymnasiet framgår sällan de geografiska klyftor som ligger bakom. Ett exempel är Hjulstaskolan där 47 % saknade behörighet. I Danderyd är motsvarande siffra 2 %.

Min liberalism utgår från reella möjligheter. Frihet är inte att oreflekterat växa in i en roll utan det krävs verktyg för att individer ska utvecklas. Verktyg som skolan bör lära ut. Jag har ingen respekt för den politik som utgår från ett idealsamhälle som är helt frånvänt verkligheten. Det börjar och slutar i skolan och med lärare. Där välbärgade barn har en sporrande förälder är deras möjligheter i mycket bestämda redan från födseln. Ingen politik kan på kort sikt ändra föräldrars påverkan i det här avseendet. Faktum är att vi har någon typ av klassamhälle. Man föds in i en klass och uppfostrar sina barn in i en klass, fler gånger än inte.

Liberalismens vinnarhäst konkurrens är bra, men mellan individer måste det i bästa av samhällen ske på rättvisa villkor. På det sätt som Moderaterna hävdar värdet av social rörlighet saknar det värde om det inte har någon reell effekt. Det är skevt att tala om individers möjlighet att själva förbättra och påverka sin situation när siffrorna ser ut som de gör, givetvis enskilda undantag exkluderade. Samtidigt är vissa ekonomiska klyftor i samhället nyttiga och skäliga. Skillnaden ligger i den inställning barn under uppväxten och av omgivningen får till livet och dess möjligheter.

Frihet är för mig inte nödvändigtvis något som har ett egenvärde, utan som ett oumbärligt verktyg för lycka och utveckling som måste utnyttjas med ansvar.

Psykologen Philip Zimbardo talar på en föreläsning om skillnaden mellan fokusera-på-nuetmänniskor och fokusera-på-framtidenmänniskor. Nuet-inriktade människor är mindre benägna att se värdet av en utbildning och faller lättare in till kortsiktiga njutningar som droger och brott kan erbjuda. En förklaring till det som händer i Husby och de kringliggande omständigheterna skulle kunna vara att ungdomarna i Husby i högre utsträckning uppfostras till att bli nuet-människor. Givetvis är det förkastligt med de våldsamheter och oroligheter som uppdagas. Det ger dock en viktig kontrast mot de vitt skilda omständigheter som påverkar. Sammantaget kretsar det runt en större kris mellan de inställningar ungdomar får till livet baserat på deras uppväxt, något en förändrad skola skulle kunna påverka positivt. En förbättrad och dramatiskt förändrad skola skulle kunna förbättra ungdomars möjligheter till social rörlighet. Väldigt mycket bottnar i en evidensbaserad skolpolitik som bland annat ovan nämnda skoldebattörer argumenterar för.

 





Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/50985

kommentera I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Kommentarsfältet är stängt på denna artikel.



annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Newsmill är en del av TV4-gruppen.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.