E-mailen niet eenvoudig in Europa (2003)

De gemeenschappelijk euro moge er nu zijn, maar bij gebruik van internet ontbreekt Europese eenheid. Afgelopen jaar was ik in twee Europese landen waar het e-mailen niet vlot verloopt. Nee, dat ligt niet aan de snelheid maar aan de toetsenborden. Om te beginnen in Frankrijk. In een klein eetcafé vlak bij een Romaanse kerk uit de 11e eeuw exploiteerde de eigenaar tot mijn verrassing internet. Verheugd schoof ik aan voorzien van een glas witte wijn vermengd met limonadesiroop. Maar meteen bij de eerste tik op het toetsenbord ging het mis. Ik had het kunnen weten, want in Frankrijk (en in België) is het toetsenbord op veel plaatsen heel anders dan op een Nederlands toetsenbord. Als je alleen al de bovenste letters neemt dan zijn de verschillen onoverkomelijk groot voor wie met het ene of andere toetsenbord gewend is om te gaan. Toen ik de eigenaar er op attent maakte, haalde hij zijn schouders op. Ik moest het maar doen met de Franse indeling.

Querty toetsenbord Nederlands / Angelsaksische landen


Azerty toetsenbord Frans/Belgisch

Later in het jaar was ik met mijn vrouw in Wenen. In het internet café annex galerie Kandinski zetten we ons ieder achter een computer om te gaan e-mailen.

Qwertz toetsenbord Oostenrijks (ook in Duitsland)

Ongehinderd verliep dat niet, want om een of andere reden zijn de y en de z verwisseld. Dan ontdek je hoe je zelfs al door twee letters een beetje kunt vastlopen in de Europese eenheid.


Hans van Keken Amsterdam, bijgesteld december 2009 (oorspronkelijk eind 2003)