Fritz Pregl (1869-1930)

Fritz Pregl (1869-1930)

Fritz PreglFritz Pregl

Chimist laureat al Premiului Nobel

Unul dintre principalii reprezentanți ai chimiei austriece, Fritz Pregl s-a născut la Laibach (acum Ljubljana) în 1969. După absolvirea liceului, a continuat să studieze medicina la Universitatea din Graz și a primit titlul de doctor în medicină în anul 1894. După câteva semestre petrecute în Germania, în 1910 Pregl a fost numit profesor titular la Universitatea din Innsbruck și director al Institutului de Chimie Medicală, pentru ca mai apoi să se întoarcă în funcția de director al Institutului Medico-Chimic din Graz, unde a rămas până la finalul vieții.

Illustrație 3D a mitocondriei, celula care furnizează energie celulelor eucarioteIllustrație 3D a mitocondriei, celula care furnizează energie celulelor eucariote

Inițial, munca științifică a lui Pregl s-a concentrat în special asupra chimiei fiziologice și a produselor metabolice ce se găsesc în corpul uman. Mai târziu, s-a îndreptat către studiul formării compușilor chimici, în special cercetarea acizilor biliari. Experimentele și observațiile sale i-au permis să studieze substanțele chimice folosind cantități extrem de mici de substanţe, cu alte cuvinte, să creeze metodele microanalizei organice cantitative.


Structura enzimei de degradare a insulinei umane (IDE) în complex cu beta-amiloidStructura enzimei de degradare a insulinei umane (IDE) în complex cu beta-amiloid

Micrometodele avansate ale lui Pregl, dezvoltate din analiza organică a lui Liebig, au contribuit în mare măsură și au accelerat elucidarea structurii chimice a multor substanțe biologice active de origine naturală, precum hormonii, enzimele și vitaminele.

Munca sa a contribuit în mod substanțial la dezvoltarea cercetării și analizei metabolismului, hormonilor și enzimelor. Pregl a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1923 pentru descoperirea metodei de microanaliză a substanțelor organice.