Oikealla asenteella rinteeseen

Laskettelurinteissä liikkuu monentasoisia laskijoita. Muut on aina otettava huomioon, sillä vauhdikkaaseen lajiin liittyy vammariski.

Lumilautailu ja laskettelu ovat monipuolista liikuntaa. Ne kehittävät laskijan tasapainoa, reaktioaikaa, ketteryyttä ja liikehallintaa. Taidot vaativat kuitenkin harjoittelua, ja tapaturmia sattuu taitavillekin.

Lautailijoiden osuus laskettelijoista on laskettelurinteestä riippuen noin 30 - 50 prosenttia. Lumilautailussa vammariskit ovat hieman korkeammat kuin suksilla laskiessa: 60 prosenttia vammahoitoa saaneista laskettelijoista käytti lumilautaa.

Rinnetapaturmia noin 2400 vuodessa

Keskimäärin rinneonnettomuuksia tapahtuu yksi tuhatta hiihtopäivää kohden. Viime kaudella rinnetapaturmia sattui eniten 13 - 17-vuotiaille laskijoille (34 prosenttia). Tapaturmiin joutuneista laskijoista oli 26 - 49 -vuotiaita 23 prosenttia, 7 - 12-vuotiaita 19 prosenttia ja 18 - 25-vuotiaita 16 prosenttia. Yli 50-vuotiaita oli 5 prosenttia ja alle 6-vuotiaita 2 prosenttia.

Tilastojen mukaan eniten sattuu polvi- ranne- ja olkapäävammoja. Lautailijoiden onnettomuuksista 33 - 50 prosenttia kohdistuu ranteeseen; lukumääräisesti se tarkoittaa noin 600 rannemurtumaa vuosittain Suomessa. Kyynär- ja olkapäähän on kohdistunut 15 prosenttia ja päähän 10 prosenttia vammoista. Monissa tapauksissa suojilla olisi todennäköisesti estetty tehokkaasti vammojen sattumista.

Säädöt kuntoon, suojat käyttöön - vinkkejä vammojen ehkäisemiseen

Tunne taitosi, huomioi olosuhteet

      Värikoodit: 
vaikea rinne: musta/valkoinen;
keskivaikea rinne: punainen/ valkoinen;
helppo rinne: sininen/valkoinen;
erittäin helppo rinne: vihreä/valkoinen.

Rinteet eivät ole näytön paikka - älä teeskentele osaavasi enempää kuin mitkä ovat todelliset taitosi. Hiihtokoulussa oppii parhaiten oikean tekniikan.

Ylhäältä tuleva väistää aina

Turvallisuus on kaikkien vastuulla

Auta muita tapaturman sattuessa

Lähteet:

Julkaistu: 08.02.2013

Kaikki kuntoliikunta/muu liikunta - alueen artikkelit

Oikealla asenteella rinteeseen

Laskettelurinteissä liikkuu monentasoisia laskijoita. Muut on aina otettava huomioon, sillä vauhdikkaaseen lajiin liittyy vammariski.

Turvavinkkejä satunnaishiihtäjälle

Kauniin lumiset maisemat innostavat laduille lukuisia uusia hiihdon harrastajia. Jos edellisestä hiihtokerrasta on jo pitkä aika, vahinkojen välttämiseksi on perusohjeiden kertaus paikallaan.

Hiihtolenkille vuosien jälkeen?

Mitä jos hiihto hienoissa maisemissa kiinnostaisi, mutta laduilla käymisestä on vierähtänyt vuosia? Hiihtoretken yksityiskohtia kannattaa suunnitella jo ennakkoon.

Melo mielesi virkeäksi

Kesäpäivää voi sateista huolimatta viettää vaikkapa meloen. Melonta virkistää mieltä ja samalla kunto kohoaa.

Joogasta henkistä hyvinvointia

Jooga on kokonaisvaltainen liikuntamuoto, jossa yhdistyvät fyysinen ja henkinen hyvinvointi.

Mölkky on kesäisen rento pihapeli

Viime vuosina suosiotaan kasvattanut heittopeli mölkky sopii seurapeliksi kesäisiin illanviettoihin. Perussäännöiltään helppo peli sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille pelaajille.

Luonto osana liikuntaharrastuksia

Luonto liikuttaa liki kaikkia suomalaisia, kertoo METLAn tutkimus.

Liikunnasta tukea kotoutumiseen

Lähes joka toinen maahanmuuttaja kokee liikunnan auttaneen kotoutumisessa ja sopeutumisessa Suomeen.

Joka toinen aikuinen hiihtää

Aikuisista suomalaisista lähes puolet (49%) osallistuu vuosittain johonkin hiihtolajiin. Suosituinta on maastohiihto, jonka suosio on kasvanut kymmenessä vuodessa.

Kiipeily: pelkojen voittamista

Keväällä käydyn seinäkiipeilyn alkeiskurssin jälkeiset kokemukset seinällä ovat vaihdelleet lamaan- nuttavasta pelosta mielettömään onnistumisen iloon.

1

Muualla Yle.fi:ssä