8 Mart 2004 Yıl: 109

Ana Sayfa

Yazı Dizisi - Tire Dosyası

ANA SAYFA
Kent
3.Sayfa
Siyasi
Dış
Ekonomi
Yazarlar
Spor
Yazı Dizisi
Arşiv

MAGAZİN
Can Can
Pazar
Sinema
Astroloji
Ne Nerede

EKSTRA
Hava Durumu
Eczaneler
Telefonlar
Sanal Galeri
Yararlı Linkler

MESAJ HATTI
Göztepe
Altay
Karşıyaka
İzmirspor
Denizli
Aydın
Vestel Manisa
Buca

KÜÇÜK İLANLAR
Emlak
Vasıta
Eleman
Çeşitli
İlan Formu
Mesaj gönder

 

 


 

 

 
Son vatan SUDAN

1| 2| 3| 4| 5|
HASAN ÇÖMLEKÇİ

YENİ PETROL DAMARLARI BULUNUNCA SUDAN'A GÖÇ BAŞLADI

Türkler'in yeni umudu

Sudan, azgelişmiş bir ülke. Yollara, binalara fabrikalara ihtiyacı var. Bu da işsizlere yarıyor

İşsiz Türklerin ikinci vatanı Almanya idi. Bunu çok sayıda ülke izledi. Son halka da Sudan oldu

KARALAR ÜLKESİ
ilk adı Bladi-s Sudan idi. "Karalar Ülkesi" anlamına geliyordu. Sonraları Bladi-s kelimsi atıldı.
Başkenti : Hartum
Yüzölçümü: 2.505.810 km2
Nüfusu: 36 milyon
Para birimi: Sudan Dinarı
Konuşulan dil: Arapça

Ekmek parası kazanma amacıyla yurdunu, topraklarını, anasını, karısını, beşikteki bebesini bırakıp gittiği Almanya'dan sonra Türk insanının çok sayıda ikinci vatanı oldu.
1950'li yılların sonlarıydı ve ilk gözağrısıydı Almanya... İzleyen yıllarda ülkeler çeşitlendi, Almanya'nın yerini Hollanda, İsviçre, Fransa, Belçika gibi Avrupa ülkeleri aldı. Bu ülkeler yavaş yavaş kapılarını kapatmaya başlayınca bu kez Libya, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi Arap ülkelerine yöneldi Türk işçiler... İşçilerimizi tüccarlarımız, yatırımcılarımız izledi.
Türkiye nüfusu çoğalıp, işsizlik oranı arttıkça Türk vatandaşları yeni arayışlara girdi. Amerika, Uzakdoğu, hatta Avustralya derken Türki Cumhuriyetlere göç başladı.


HER YER KUMLA KAPLI
Başkent Hartum, ülkenin en gelişmiş şehri. Sadece ana caddelerinde asfalt olan Sudan'ın ara caddeleri çöl kumuyla kaplı. İşte alışveriş mekanı Suh-El Arap. Kum ve pislik içinde.
(FOTOĞRAF: GÖKSEL ÇAĞLAV)

Arayışlar hiç bitmedi. Yeni ülkeler keşfedildi... Ve Türklerin son vatanı Sudan oldu. Yeni petrol rezervleri bulunmasının ardından Amerika, İngiltere, Fransa, Çin gibi ülkelerin gözü, Sudan'a çevrildi. En son da Türkiye ve Türk işsizler farketti bu ülkeyi. Sonra da akın başladı.
Darbeler, karışıklıklar, çatışmaların yaşandığı Sudan'da son darbe; 1989 yılında, Milli İslami Cephe tarafından desteklenen ve o dönem Korgeneral olan Ömer El Beşir liderliğinde gerçekleştirildi. Şu an Devlet Başkanı olan El Beşir, ülkesinde köklü değişikliklere başladı. Hala tam bir barış ortamının sağlanamadığı Sudan, cumhuriyet ile yönetilse de anayasada şeri hükümler yeralıyor. Bu nedenle batının kuşkuyla yaklaştığı Sudan'da yatırım yapmak cesaret işi.


Havaalanı yakınındaki Afra Alışveriş Merkezi, Sudan'lıların yeni mekanı oldu

AFRA HARTUM'DA
İşte bu ortamda bazı Türk şirketleri Sudan'da yerini almaya başladı. Petrol çıkarma, yol yapımı, inşaat işleri alan firmalarımız, Türk işçilerinin bu ülkeye gidiş yolunu da açtı. Ardından da gıda üzerine yatırımlar başladı.
Türk Büyükelçiliği'nden alınan rakamlara göre, Sudan'da 2004 başı itibariyle 1500 Türk yaşıyor. Büyük çoğunluğu Türk yatırımlarında çalışıyor. Bir kısmı da restoran, pideci, hediyelik eşya dükkanı, büfe işletiyor.
Kombassan'ın kuruluşlarından olan Afra Alışveriş Merkezi'nin açılışı nedeniyle Sudan'ın yaklaşık 6 milyon nüfuslu başkenti Hartum'da yaşayan Türklerle görüşme, sohbet olanağı bulduk. 450 kişiye iş imkanı sağlayan Afra'da çalışanların yarısı Türk.
Kimi Manisa'dan, kimi İzmir'den, Balıkesir'den gelmiş... Alışveriş merkezindeki mağazalarda çalışanların yanı sıra temizlik işçileri de var. İnşaat sırasında gelenler, bu ülkede kalmış. Kombassan'ın yeni kuracağı akü fabrikasının inşaatının başlamasını bekliyorlar. Çünkü Türkiye'ye gidip gelmek hem yorucu, hem de pahalı. Ayrıca işi kaybetme riski de bulunuyor.
Hepsinin ayrı bir hikayesi, ayrı bir gidiş macerası var. Bu hikayeleri ilk ağızdan dinledik.

 

64 yıl Osmanlıların egemenliğinde kaldı

İlk çağlarda Nubya olarak adlandırılan Sudan eski Mısırlıların yerleştiği bir bölgeydi. Bölge halkının 6. yüzyılda Koptik Hristiyanlığı kabulünden sonra Nil kıyılarında kurulan krallıklar, 14. yüzyılda Müslüman Araplar'ın eline geçti.
16. yüzyılda Mısır'ın Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmesinden sonra Osmanlı kuvvetleri bugünkü Sudan'ın kuzey bölgelerine kadar indi. 1821 yılında Mısır Hidivi Mehmet Ali Paşa tarafından fethedilen Sudan'daki Osmanlı egemenliği 1885 yılında sona erdi. Kurulan Mehdi devleti, 1899 yılında yerini İngiliz-Mısır sömürgesine bıraktı.
Sudan 1 Ocak 1956 tarihinde bağımsızlığına kavuştu. Bağımsızlığın ardından etnik ve dini farklılıklar ile siyasi kutuplaşma nedenleriyle ülkede istikrarlı bir yönetim kurulamadı. Genel itibariyle Müslüman-Arap kuzeyliler ile Animist ve Hristiyan güneyliler arasında ihtilafın yaşandığı ülke iç savaşa ve askeri darbelere sahne oldu.
1969 askeri darbesiyle iktidara gelen Cager Nimeri'nin 1983 yılında şeriatı uygulamaya koymak istemesi üzerine 1972 Addis Ababa Anlaşması'yla sona eren iç savaş tekrar başladı. Nimeri'nin 1985'te kendi hükümetinin Savunma bakanı tarafından devrilmesinin ardından 1986 yılında genel seçimler yapıldı. Seçimler sonucunda Umma Partisi lideri Sadık El Mehdi başkanlığındaki koalisyon hükümetleri iktidarında geçen kısa süreli sivil yönetim, Tuğgeneral Ömer Al Beşir liderleğinde 1989'da gerçekleştirilen askeri darbeyle (Milli Selamet Devrimi deniyor) sona erdi.

YARIN: TÜRK İŞÇİLER ANLATIYOR

 






NE NEREDE
Cafe
Bar
Restoran
Tiyatro
Paket servis
Kültür Merkezi
Galeriler
Turizm acentaları
Oteller




 


Yeni Asır, Gaziosmanpaşa Bulvarı No:5 35260 Çankaya, İzmir
Tel:+90(232) 4415000    Fax:+90(232) 4464222