Istorie

1928

Se pun bazele primului club de fotbal profesionist din România. În sala Primăriei Timişoara, în data de 21 Octombrie 1928, sub preşedinţia domnului Dr. Cornel Lazăr, are loc Adunarea Generală de Constituire al F.C. Ripensia Timişoara.

Istorie

 

1929 – 1932
Din cauza Statutului de echipă profesionistă Ripensia nu a putut evolua în nici o competiţie oficială până în 1932.

1932
Organizarea primului Campionat Naţional după sistem divizionar şi prima participare a F.C. Ripensia într-o competiţie oficială.

1933
Ripensia, pentru prima dată Campioană Naţională, după o finală în dublă manşă cu Universitatea Cluj (victorie cu 5 – 3 la Timişoara, 0 – 0 la Cluj).

În cadrul turneului din Olanda, Ripensia o întâlneşte la Amsterdam pe celebra Ajax. Scor 3 – 3, după ce la pauză scorul era favorabil Ripensiei, cu 3 – 0.

1933 – 1934
 Are loc ediţia inaugurală a Cupei României. După un parcurs excelent, Ripensia ajunge în finala competiţiei, pe care o câştigă cu 5 – 0 în dauna Universităţii Cluj. Finala, care a avut loc la Bucureşti în prezenţa Excelenţei Sale Mihai I şi a suitei regale, a fost urmarita de 10.000 de spectatori.

1934
Şase jucători ai Ripensiei (Zombory, Kotormany, Deheleanu, Morawetz, Bindea, Dobay) au fost selecționați în echipa naţională a României care a jucat sferturile de finală împotriva Cehoslovacia în cadrul Campionatului Mondial din Italia.

1935
Marea personalitate banateana(publicist, om politic, deputat, ministru), Sever Bocu ales Presedinte De Onoare al Clubului

Ripensia isi adjudeca al doilea titlu din istorie, iar Ştefan Dobay devine golgeter al Diviziei Naţionale cu 22 de goluri (în 22 de partide).

1936
Al 3-lea titlu de campioană şi în acelaşi timp câştigătoare a Cupei României. Prima echipă românească care realizează eventul.

1938
Ripensia dispută finala Campionatului National în două manșe cu Rapid București. Ambele partide se termină cu victoria echipei bănățene cu scorul de 2-0, Ripensia devenind astfel cvadrupla campionă a României.

In cursul acestui an, Ripensia reprezintă Romania în cadrul Cupei Europei Centrale și o elimina pe binecunoscuta AC Milan, dupa un 3-0 la Bucuresti (in fata a 30 000 spectatori) si 1-3 la Milano.

Marele om politic bănățean Dr.Coriolan Băran, membru fondator al Ripensiei, preia funcția de președinte.

1948
Anul in care Ripensia este nevoită  să iasă din scena fotbalistică, nu înainte de a câștiga un ultim trofeu: Tilul National la juniori.

1948 – 2011
Amintirea și Spiritul Ripensiei dăinuie in conștiința iubitorilor de fotbal, legenda neprețuitei echipe transmițându-se de la o generație la alta.

2002
Este obținută protecția numelui ”RIPENSIA” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Marci(OSIM) pentru domeniul Activităti Sportive, din inițiativa unuia dintre membrii re-fondatori

2012
RIPENSIA REDIVIVUS! Acest moment are darul de a fi începutul procesului de recuperare a acestui Simbol al Banatului,al Identității,Valorilor și Principiilor care au constituit temelia clubului fondat în 1928, reconstruirea „pas cu pas” a unei organizații sănătoase și puternice, purtătoare a  viselor și speranțelor iubitorilor de fotbal din Banat.

12 iulie 2012
Asociația Sportivă “Fotbal Club Ripensia Timișoara” redobândește personalitate juridică prin Hotarârea definitivă și irevocabilă a Judecatoriei Timișoara.