Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Rijkswaterstaat ziet kasteel als te verwijderen obstakel

groessen kasteel rijswijk Rijkswaterstaat ziet kasteel als te verwijderen obstakel kastelen Groessen erfgoed

kasteel Rijswijk in Groessen

Erfgoedvereniging Heemschut kan zich niet meer herinneren wanneer het voor het laatst was dat de rijksoverheid een rijksmonumentaal middeleeuws kasteel wilde slopen. Dit gaat als het aan Minister Schultz van Haegen ligt, gebeuren met Huis Rijswijk te Groessen bij de aanleg van de A15 van knooppunt Ressen naar Zevenaar in Gelderland.

Dit voorjaar is de ministerraad akkoord gegaan met het gewijzigde standpuntentracé ten aanzien van de doortrekking van de A15 naar Zevenaar. Rijkswaterstaat heeft de opdracht gekregen om met een ontwerp-tracé te komen. Dat daarvoor een middeleeuws kasteel moet wijken wordt stil gehouden. Rijkswaterstaat probeert nu het kasteel minnelijk te verwerven en zet de eigenaar onder druk om te verkopen. In handen van Rijkswaterstaat kan het kasteel snel gesloopt worden.

Heemschut vindt echter dat het hier een rijksmonument met een eerbiedwaardige geschiedenis betreft. Dit mag niet gesloopt worden. Rijswijk is volgens het zojuist uitgegeven boek: Kastelen in Gelderland, een van de oudste havezaten in de Liemers. Het oudste deel is een 14e eeuwse toren. Deze is verlaagd en in de 15e eeuw is hier een woonvleugel tegen aangebouwd. Ondanks latere verbouwingen is het complex zeer gaaf bewaard gebleven. Alleen de grachten zijn gedempt. Bij het huis staat een schuur die dateert uit het begin van de twintigste eeuw in een bouwstijl die is beïnvloed door de Duits-Romaanse architectuur.

Persbericht Heemschut

inmiddels is er een petitie gestart tegen de mogelijke sloop van dit kasteel. U kunt deze petitie hier ondertekenen (13631)

 • PDG

  Bizar, we zouden zulke panden moeten koesteren. Ze geven karakter aan ons landschap.

 • Natasha

  OMG, barbaren, waar zijn ze mee bezig. Beschamend!

 • Paul Delcour

  Wat kunnen we doen om sloop tegen te houden? Handtekening? Steunbetuiging?

 • Remy Kroese

  Dit is precies de reden waarom twee jaar geleden ‘Steengoed’ gestart is. Er zijn in de afgelopen jaren óók meerdere steenfabrieken gesloopt en/of ‘veiligheidshalve’ dichtgemetseld. Nog steeds druk in overleg met o.a. de RCE om dit soort gevallen te voorkomen, naast de steenfabrieken geldt namelijk ook voor ander erfgoed (zoals dit kasteel) dat het een meerwaarde kan betekenen voor een gebied en niet klakkeloos als een obstakel gezien mag worden. Helaas blijkt RWS tot nu toe óók voor ons de meest moeilijk te overtuigen partij. Mocht er een initiatief ontstaan waar Paul naar verwijst, dan sluit ‘Steengoed’ zich hierbij graag aan! Voor de volledigheid de website (met contctgegevens): http://www.steengoed.org

 • Jan Willem

  was het niet juist de bedoeling om een rijksmonument te bewaren voor het nageslacht of gaan we nu weer naar de crisis van de jaren 30 terug toen ook talloze monumenten ten prooi vielen aan de rijksoverheid. Het kan niet zo zijn dat we onze geschiedenis verloren moeten laten gaan. er is al zo weinig onder de sloophamer verdwenen

 • siger

  Belangrijkste les: verkoop nooit aan de overheid, op den duur is dat de meest onbetrouwbare hoeder van erfgoed.

 • Drlink36

  Kasteel herbelegeren… 50 boogschutters, veteranen en ridders stationeren om de invasiemacht RWS met hun sloopkogel te weren. Handen van ‘t kasteel!!

  • Edouard van Essen

   Ik meld me als dappere patriot. Zwaard en harnas. We moeten ten strijde trekken tegen de afvallige terreur van de Haagse landverraders.

  • Jelle Rademaker

   ketels met hete pek op de muur enzo zeker :P

 • tvr

  Dat gaat Engeland toch echt beschaafder met zijn erfgoed om!!
  Ik vind het niet te geloven dat het zelfs maar wordt overwogen, laat staan dat het gaat gebeuren.

 • Jan Korff de Gidts

  Wat leven we in een absurde wereld! Erfgoed slopen voor meer asfalt. Bijgaand onze steun vanuit Amelisweerd, waar vergelijkbare absurde plannen voor bestaan: zie onze websites http://www.krachtvanutrecht-initiatief.nl en http://www.vriendenvanameiisweerd.nl

  Hoe kunnen we jullie Erfgoedstem luider en slimmer laten horen?

  Jan Korff de Gidts, Kracht van Utrecht-initiatief

 • Pingback: Van slopen van middeleeuwse monumenten wordt Nederland pas echt sterk en sociaal | KRAPUUL

 • naam

  jezus, wat een domme reacties hieronder, het kasteel is nog lang niet verkocht, dus van slopen is geen sprake. mensen kunnen je wel onder druk zetten, maar als je gewoon nee blijft zeggen is er niets aan de hand. mocht er toch iets vervelends gebeuren waardoor het kasteel wordt verkocht (of onteigend?) stap gewoon naar de rechter, hier kun je niet omheen, het is sinds de middeleeuwen en blijft een kasteel, i.e. een monument en maatschappelijk dusdanig onacceptabel als het gesloopt zou worden, dat een rechter dat echt wel mee zal nemen in haar/zijn beslissing.

 • Henry van der Wal

  Leuk bericht zo vlak voor open monumentendag!!
  Altijd al geweten dat RWS (en natuurlijk Minister Melanie) het beste met ons voor heeft; in het verleden heeft deze dienst bewezen alleen zichzelf in stand te willen houden door allerlei verkeerde voorstellingen van zaken te geven (de politiek heeft er toch geen verstand van) zo is al heel veel cultuur en historie verloren gegaan (denk aan de historische dijkbebouwing, oude bossen enz.), nee voor cultuur- en historisch besef is geen plaats bij de technocraten van RWS. Misschien moeten we dáár maar eens flink op personeel gaan bezuinigen, kunnen we van de opbrengst ons verpauperende erfgoed en natuur eindelijk eens echt gaan onderhouden!

 • Timmoshenko

  De bezuinigingsboekhouders weten van geen wijken

 • Bart Mendelson

  Kan ik al ergens een handtekening zetten tegen deze flauwekul?

 • Betty

  Is er geen handtekeningen actie?

 • Rob Kramer
 • Hester

  Te gek voor woorden!! Maar…… Kan me iets herinneren van een baron, op een steenworp afstand in zevenaar, die jaaaaaren gestreden heeft tegen overheden die zijn land etc wilde in pikken en uiteindelijk
  via de rechter won.
  Volhouden dus daar in Groessen!!

 • Twanet

  Het mens is niet goed wijs! Als staatsecretaris in een vorig
  kabinet heeft ze de KLM verkwanselt en nu begint ze dus aan de
  afbraak van ons erfgoed. Om te janken…… Wat kunnen we hier met zijn allen tegen doen???

 • Mathijs Witte

  hier kunnen jullie tekenen!
  http://www.petities24.com/red_het_kasteel

 • Pingback: Petitie Red het kasteel | van Hellenberg Hubar

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.