Erdély címererdély ma logó
október 22. kedd | Előd napja |
m.erdely.ma
1 EURO: 4,4370 RON | 100 HUF: 1,5087 RON | több
Álszerénység létezik - de álbüszkeség nem! (Jules Renard)

Archívum
2006.02.21. | 07:52 Salat Levente: kudarcot vallott az elképzeléseket egyeztető törekvésem

3031

Egyelőre nem alakulhatnak meg a Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a magyar oktatók által kért önálló magyar karok. Az intézmény szenátusának tegnapi ülésén a karok létrehozásának igényét a rektori tanács nem is terjesztette elő önálló napirendi pontként megvitatásra, hanem összekapcsolta a rektor ama válaszával, amelyben Nicolae Bocsan elutasításra javasolta a magyar oktatók által beterjesztett kérést. A rektori ajánlás a BBTE multikulturális jellegének megőrzését és továbbfejlesztését javasolta a szenátusnak, ezt pedig elsöprő többséggel – 85 igen szavazattal és kilenc tartózkodással – fogadta el a testület. A szenátus elfogadta továbbá az Akadémiai Tanács által előterjesztett tevékenységi tervet, amely ugyancsak a multikulturalitást hangsúlyozza, és ennek megfelelő stratégiát javasol az egyetem továbbfejlesztésére. „Az egyetem rektora és az Akadémiai Tanács előterjesztette dokumentumok elfogadásával a szenátus gyakorlatilag elutasította a magyar karok létrehozására irányuló kezdeményezést” – nyilatkozta az ülés után Salat Levente rektorhelyettes, a magyar tagozat vezetője. Salat úgy vélte: az egyetemen már ebben a formában, belátható időn belül nem lehet a magyar karok létrehozásának kérdésére visszatérni.

A továbblépési módozatokat illetően a rektorhelyettes úgy fogalmazott: a kezdeményezés korábban elkötelezett támogatói közül egyre többen győződnek meg arról, hogy a magyar karok létrehozásának megoldása meghaladja az egyetemen rendelkezésre álló eszközöket. Salat szerint nemcsak arról van szó, hogy az erőviszonyok miatt a magyar közösség nem tudja érvényesíteni akaratát, hanem arról is, hogy ennek a kérdésnek olyan jogi hozadékai vannak, amelyek kormányszintű döntést igényelnek. Állítása szerint a BBTE vezetősége által gyakorta emlegetett többnyelvű egyetemek nagyon kevés kivétellel csak a föderatív szerkezetű államokban fordulnak elő, vagy pedig olyan államokban, ahol az illető kisebbségi nyelv hivatalos nyelvnek számít. „A következtetés egyértelmű: mielőtt az egyetem létrejött volna az állam és az illető kisebbség viszonya magasabb szinten dőlt el. A sikeres egyetemalapítási törekvések a kisebbség és az állam viszonyának magasabb szintű rendezését feltételezik” – vélekedett Salat Levente.

Meglátása szerint a jelenlegi konfliktusos állapotnak három összetevője van. Egyik a magyar oktatók közösségében felgyűlt frusztráció az egyetem működésének módját illetően. „Habár ez a frusztráció semmilyen megoldást nem kínál, a magyar oktatók mégsem érzik jól magukat az egyetem jelenlegi struktúrájában” – fogalmazta meg. Másik tényező a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) beadványa, amelynek célja Salat szerint egy elutasító válasz kicsikarása volt, ahhoz, hogy a BKB nemzetközi szintre vihesse a kérdést. Harmadik az egyetem szenátusának döntése, amely elutasítást jelent ugyan, de a magyar tagozatvezető meglátása szerint a két elfogadott dokumentumban vannak paragrafusok, melyek az intézmény nyitottságát bizonyítják, és amelyekkel a jelenlegi struktúrák tökéletesítésére törekszenek. Nehéz megmondani, mi következik e szenátusi döntés után. Kérdés, hogy a Bolyai Kezdeményező Bizottság elérte-e a célját, és továbbmegy-e ezen az úton, vagy pedig hagyja, hogy használjuk ki a meglévő kiskapukat, melyeket a két dokumentum is tartalmaz” – vázolta a lehetséges továbblépési módozatokat a rektorhelyettes. A magyar tagozat vezetője hozzátette: amikor elfogadta a tagozatvezetői megbízatást, közvetítői szerepet vállalt. Egyfelől arról akarta meggyőzni a magyar nyilvánosságot, hogy a multikulturalizmusban vannak kihasználható lehetőségek, és igyekezett lebontani azokat az előítéleteket, amelyek e kérdésben a magyar közgondolkodást terhelik, ugyanakkor a román tagozat képviselőit is meggyőzni remélte, hogy az egyetem jelenlegi struktúráját a multikulturális jellegből kiindulva érdemes kiegészíteni.

Hirdetés

„Ez az elképzelésem kudarcot vallott, a következményeket is vállalnom kell. Az egyetemnek ártok, ha nem próbálom megoldani ezt a legitimitási válságot, melyet a magyar karok létrehozását igénylő beadvány és a projektem kudarca fakasztott – nyilatkozta a rektorhelyettes. – Nem tudok egyenes gerinccel képviselni egy közösséget, ha az nem ért egyet e képviselettel.” Mint mondta, ezt a válságot mihamarabb fel szeretné oldani, ezért nemsokára összehívja a magyar oktatók közgyűlését, ahol mandátumának újratárgyalását kéri.

A szenátusi ülést megelőzően körülbelül tíz fiatal néhány perces tüntetést szervezett a BBTE főépülete előtt. Az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett megmozduláson a résztvevők sárga lapokat tartottak fel, amelyeken románul, magyarul, németül és angolul ez szerepelt: „Magyar karokat akarunk!”. Az ülésre igyekvő szenátusi tagok mindegyike felfigyelt a megmozdulásra. A BBTE-nek egyébként is láthatóan kényelmetlen volt a magyar karok kérdésének vitája, erre lehet következtetni a szenátusi ülés összehívásakor és a kérés előterjesztésében tapasztalt formai rendellenességekből is. A szenátorok későn kapták meg az ülésre való meghívást, ugyanakkor a karok létrehozását kérő beadvány dokumentációját nem bocsátották a szenátusi tagok rendelkezésére. Mindezek mellett a sajtót sem engedték be az épületbe, azt a néhány újságírót, aki mégis bejutott, az intézmény felügyeletével megbízott őrség próbálta eltávolítani a helyszínről. Nicolae Bocsan rektor az ülést követően valósággal elmenekült a sajtó képviselői elől, mielőtt még a döntéssel kapcsolatos kérdéseket feltehették volna neki.

Lázár Lehel, Krónika


MegosztĂĄs az IWIW-en MegosztĂĄs a Facebookon Csiripelés Twitterre

Archív cikkekhez nem írható hozzászólás!Médiapartnerek
Hírlevél
Válasszon a listából:
Autonómia Ajánló
Dokumentum Életmód
Gazdaság Hátrányban
Hitvilág Jótékonyság
Kisrégió Kultúra
Könyv Környezetünk
Közéletünk Magyarország
Mozaik Múltidéző
Néphagyomány Oktatás
Pályázat Publicisztika
Sport Társmagyarság
Tud-tech Turizmus
Világ Zenesarock

Az ön megszólítása:

E-mail:


Tükrözze híreinket
Webáruház
Bocskai posztókabátok
520 lej520 lej
520 lej520 lej
Legolvasottabb
Szavazás
Szeretnénk megtudni, hogy milyen olvasóink korosztály szerinti megoszlása.
Hány éves ön?
Válaszlehetőségek
Legfrissebb
Vélemény
Videótár

 MOGYE tanévkezdés
Napló
Magyarul kérje!
Tudta, hogy a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet honlapjáról többek között az alábbi magyar nyelvű űrlap is letölthető?
Kérvény a Kulturális és Vallásügyi Minisztérium engedélyére kulturális termékeket forgalmazó gazdasági szereplők számára (Cerere pentru obţinerea avizului Ministerului Culturii, Cultelor şi Patromoniului Naţional privind autorizarea agenţilor economici care comercializează bunuri culturale)
Éljen a jogával, használja!

[ Erdély Ma - egy szebb holnapért. Minden jog fenntartva. Impresszum ]
[ Az aktuális észrevételeiket, alkalmi tartalom-anyagokat ide kérjük.]
[ Az Erdély Ma tárhelyét és naptárait a Next-IT biztosítja. ]
[ Székely Termékek Webáruháza | Weboldalkészítés: Elistaria | MAhonlap | Háromszéki falvak | Játékshop webáruház és játékbolt | GreenSmoke ]
Hirdetés

  tanár     emnt     szilágyi józsef     borbély l     janovics     autópálya     kátó sándor     csango     receptek     moldvai reformátusok     tan     tőkés l     rmdsz     buli bácsi     szász jenő     történetek a valóság határán     borboly     lakó péterfi tünde     peti andras     fehér-fekete fotók  
Kulcsszófelhő