Ambassadeur aan het woord: Sjors Besseling
Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan
Home / Nieuws / Ambassadeur aan het woord: Sjors Besseling

Ambassadeur aan het woord: Sjors Besseling (30-05-2011)

In ‘ambassadeur aan het woord’ wordt een interview gehouden met één van de ambassadeurs van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). De ambassadeurs van de BvdGF hebben veel ervaring met topsport en diabetes, die ze graag delen met alle bezoekers van de website van de BvdGF. In de nieuwsbrief van de BvdGF zal regelmatig een andere ambassadeur aan het woord komen. In deze editie, onze nieuwe ambassadeur en basketballer, Sjors Besseling.

Sjors_Besseling_ambassadeur BvdGF

Foto’s

1 foto

Sjors Besseling
Ik ben Sjors, 25 jaar oud. Ik ben op dit moment basketballer bij BS Weert. Daarnaast heb ik sinds ongeveer 3,5 jaar diabetes type 1.

1. Sjors, gefeliciteerd met je ambassadeurschap. Waarom wilde je zo graag ambassadeur van de BvdGF worden?
Mijn internist attendeerde mij vlak nadat ik gediagnosticeerd op de BvdGF, omdat zij wist dat ik ook topsporter was. Ondanks dat ik de foundation de afgelopen jaren wel een beetje gevolgd heb en heb zien groeien, vond ik het nu de juiste tijd om ambassadeur te worden. Dit komt mede door mijn studie Gezondheidswetenschappen, waar diabetes veelvuldig aan bod komt. Ik heb al eerder, los van de BvdGF, een keer een bijeenkomst gehad waarbij ik met enkele kinderen ervaringen uitwisselde over sport in combinatie met diabetes. Dat was in mijn ogen een succes en nu kan dat ik via de BvdGF vaker doen.

2. Je hebt nu al een aantal jaar diabetes. Hoe herinner jij het moment dat er bij jou diabetes werd geconstateerd?
Dat is nu ongeveer 3,5 jaar geleden. Ik had eigenlijk de bekende symptomen: Ik was moe, dronk veel en ging daardoor veel na het toilet. Daarnaast merkte ik dat mijn zicht steeds waziger werd, waardoor ik op relatief korte afstand mensen of dingen al niet meer scherp zag. Mijn moeder heeft ook diabetes en toen zij dit merkte heb ik mijn bloedsuiker getest met haar testmateriaal. Mijn bloedsuikerspiegel was zeer hoog, waarna we maar meteen door naar het ziekenhuis zijn gegaan. Het aparte is dat de diagnose op wereld diabetesdag bij mij werd gesteld.

3. Je moeder heeft ook diabetes? Wat voor een rol speelt zij in je leven met diabetes?
Mijn moeder had al diabetes voordat ik geboren werd. Ik wist dus al goed wat de ziekte inhield en wat er allemaal bij kwam kijken. Toen ook ik diabetes kreeg heeft zij mij, zeker in het begin, heel goed op weg geholpen.

Sjors_Besseling_ambassadeur BvdGF

4. Gebruik jij een pen of een pomp? Waarom en hoe ga je daar mee om?
Ik gebruik al vanaf het begin een insulinepen. Dat werd mij toen geadviseerd en eigenlijk bevalt dat nog steeds prima, dus er is voor mij alsnog geen reden om te switchen naar een pomp.

5. Je doet aan basketbal. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben als kind begonnen met voetbal. Toen ik ongeveer 12 a 13 jaar oud was merkte ik bij het basketballen op een pleintje dat ik daar wel aanleg voor had, daarnaast was ik ook een stuk langer dan mijn leeftijdgenoten, waardoor de keuze snel gemaakt was.

6. Basketbal is een fysieke contactsport, hoe bereid jij je hierop voor?
Door goed voor mijn lichaam te zorgen en daarnaast hard te trainen. Zowel basketbaltraining als krachttraining is van belang bij een fysieke contactsport als basketbal.

7. Ken je meer topsporters (basketballers) met diabetes?
Ik ken niet veel basketballers met diabetes maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij daar niet zo mee bezig houd. Ik weet dat Adam Morrison ook diabetes heeft maar ik weet niet zeker of hij op dit moment nog in de NBA speelt. Enkele jaren geleden speelde er een Amerikaan met diabetes in Nederland; Joshua Helm. Verder ken ik geen bekende basketballers met diabetes type 1.

8. Bespreek jij het feit dat je diabetes hebt met je trainers en begeleiders?
De mensen in en rond het team weten allemaal dat ik diabetes heb, maar ik heb het nooit echt besproken met ze. Ze zien mij rond trainingen en wedstrijden mijn bloedsuikerwaarde testen en als we gezamenlijk eten zien ze mij insuline toedienen. Verder geef ik bij wedstrijden mijn testspullen en een AA-tje aan de verzorger, zodat deze spullen in de buurt zijn wanneer ik het nodig heb.

Sjors_Besseling_ambassadeur BvdGF9. Is er wel eens iets fout gegaan tijdens een wedstrijd of training?

Nee, gelukkig is er rond de trainingen of wedstrijden nog nooit iets fout gegaan. Ik hoop dat ook zo te houden!

10. Hoe stel jij je regulering in tijdens trainingen en wedstrijden?
Ik plan mijn etenstijden voor trainingen en wedstrijden zorgvuldig. Ik probeer er voor te zorgen dat ik ongeveer 2 uur voor een training en 2,5 uur voor een wedstrijd geen kortwerkende insuline meer gebruik, omdat de gevoeligheid voor insuline door het sporten versterkt wordt. Hiermee probeer ik een hypo tijdens het sporten te voorkomen. Om dezelfde reden zorg ik dat mijn bloedsuiker voor het sporten een stukje hoger is dan normaal, ongeveer 10 a 12.

11. Welke invloed heeft spanning en stress tijdens wedstrijden op jouw prestaties?

Spanning en stress tijdens de wedstrijden kunnen ervoor zorgen dat mijn bloedsuikerwaarde omhoog schiet en lastig weer na beneden te krijgen is zolang ik met de wedstrijd bezig ben. Als ik merk dat mijn bloedsuiker te hoog is tijdens de wedstrijd spuit ik wat extra insuline. Ik spuit dan geen grote hoeveelheden omdat het sporten de gevoeligheid voor insuline vergroot en ik wil voorkomen dat ik een hypo krijg op het veld of daarna.

12. Heb je nog diabetestips voor andere (sportieve) diabeten?
Vooral veel blijven sporten en goed voor je lichaam blijven zorgen! Sporten en diabetes gaan prima samen, mits je je diabetes goed in de gaten houdt.

Sjors heel erg bedankt voor dit leuke interview. We volgen je prestaties met veel interesse en zien je terug op de sportdag van 26 juni in Arnhem voor een basketbalclinic met onze andere basketbalambassadeur Jordy Kuiper.