Hovedbrandstationen

Hovedbrandstationen er placeret i hjertet af København - lige bag Københavns Rådhus

Hovedbrandstationen

Hovedbrandstationen er den travleste af brandvæsenets 7 stationer - udrykningsmæssigt, men også fordi stationen rummer mange af Brandvæsenets administrative afdelinger: direktion, HR, Økonomi og Beredskab, der tager sig af alt omkring det forebyggende arbejde i form af brandsyn, byggesager og planlægning for det civile beredskab.

Hovedbrandstationens udrykningsdistrikt omfatter den centrale del af København. Det betyder, at der er mange specielle bygninger, der stiller specielle krav til udrykningsberedskabet, f.eks. Amalienborg, Christiansborg, Tivoli, Hovedbanegården, Metroen, osv. Området omkredses af den indre havn, Dannebrogsgade, Vester Søgade, Gothersgade samt St. Kongensgade og Esplanaden.

 

Alarmcentral
På Hovedbrandstationen ligger også Alarmcentralen for det storkøbenhavnske område sammen med Brandvæsenets egen vagtcentral.

 

Specialenheder:
Mandskabet på Hovedbrandstationen er specialuddannet til at bruge kredsløbsapparater, idet stationen indgår i Metroberedskabet i både Københavns og Frederiksbergs kommuner.

Københavns Brandvæsens specialtjeneste, der består af brandfolk, der er både pionerer og røgdykkere, er også placeret på Hovedbrandstationen. Specialtjenesten er den enhed, der foretager bl.a. røgdykning, frigørelse af fastklemte i forbindelse med trafikulykker, togulykker, flyulykker, afstivning af bygninger, højderedning og mange andre ting. Specialtjenestens mandskab er også redningsdykkere, der døgnet rundt er klar til indsats ved drukneulykker. 
 

Ambulance og akutlægebil:

På Hovedbrandstationen er placeret den ene af brandvæsenets i alt 4 ambulancer (de andre kører fra hhv. Fælledvejen og Tomsgården). Ambulancerne kører i døgndrift, og er altid bemandet med to ambulancebehandlere. 

Det er også fra Hovedbrandstationen, at 3 af Region Hovedstadens akutlægebiler kører. 

Historie:
Hovedbrandstationen blev taget i brug den 30. april 1892, som erstatning for brandstationen i Nikolaj Kirke. Bygningen blev opført efter tegning af den daværende stadsarkitekt Ludvig Fenger. På det tidspunkt var Rådhuset endnu ikke opført, hvorfor der var udsigt til det daværende Halmtorv - den nuværende Rådhusplads. Dengang betød opførelsen af Hovedbrandstationen et kolossalt fremskridt - man fik en moderne og rummelig bygning, som var specielt designet til sit formål.

1930 oprettedes røgdykkertjensten og 1946 oprettedes der fast dykkervagt fra Hovedbrandstationen. 1965 blev alarm- og vagtcentralen på Hovedbrandstationen alarmeringscentral for det storkøbenhavnske område.

Se flere billeder af Hovedbrandstationen

Fandt du ikke det, du ledte efter?

Københavns Brandvæsen
Bag Rådhuset 3
1550 København V

Tlf. 3366 3366
kbinfo@okf.kk.dk