Debatt

forskning.no tar i mot kronikker og innlegg fra forskere og andre med meninger om og interesse for forskning. Send til nina@forskning.no
 

Fredag 25. oktober 2013

Solceller kan bli den nye miljøtrusselen

Solceller har vært et av vår tids store håp innen grønn teknologi. Men grønnfargen blekner i lyset fra nyere forskning, skriver Otto Andersen i denne kronikken.

Onsdag 16. oktober 2013

Mindre fangst gir ikke mer sel

Grønlandsselbestanden i Vesterisen ser ut til å ha stagnert, til tross for at fangsten er redusert. Mindre is kan være en av årsakene, skriver Tore Haug og Tor Arne Øigård i denne kronikken.

Lørdag 12. oktober 2013

Må tørre å satse på tare

Utnyttelse av det store potensialet for produksjon av tang og tare langs våre kyster som energiressurser har fått ufortjent liten oppmerksomhet, skriver Hartvig Christie i denne kronikken.

Torsdag 10. oktober 2013

Ikke kiropraktikk, takk

Selv om kiropraktorutdannelsen er på fem år med innslag av vitenskapelige fag blir den ikke virksom av den grunn, skriver Kristian Gundersen i denne kronikken
Onsdag 09. oktober 2013

Nå må regjeringen satse på kiropraktorutdanning

Etter ti års utredning og flere løfterike vedtak må kiropraktorutdanning i Norge inn i statsbudsjettet, skriver Marit Boyesen i denne kronikken.

Mandag 07. oktober 2013

En mer rettferdig måte å publisere forskning på

Open Access kan skape større kløft mellom ressurssterke og ressurssvake institusjoner. Et alternativ er åpen publisering med sperrefrist, skriver Alois Pichler i denne kronikken.
Søndag 06. oktober 2013

Positivt med ny kiropraktorutdanning

Stortinget har vedtatt å etablere kiropraktorutdanning på det medisinske fakultet. Dette vil blant annet styrke det tverrfaglige samarbeidet mellom leger og kiropraktorer, skriver Sondre Langli i denne kronikken.

Mandag 30. september 2013

Skrei og kysttorsk - ikke ett fett

Hva er forskjellen mellom kysttorsk og skrei? Spørsmålet har opptatt en rekke forskere i de siste 80 år. Nye undersøkelser fører oss et skritt nærmere svaret, skriver Truls Moum i denne kronikken.
Onsdag 11. september 2013

Frihet og makt i vitenskapen

Det vitenskapelige frihhetsidealet blir brukt politisk mot forskere som vil ha frihet til å drive vitenskap som ikke har som mål å bekrefte et liberalistisk verdensbilde, skriver Bernt Torvild Oftestad i denne kronikken.

Fredag 06. september 2013

Religion - et hett tema etter valget

Stat og kirke har skilt lag og i høst skal Stortinget vedta fremtidens religionspolitikk. Likevel er det få spor av religionsdebatt i valgkampen, skriver Pål Ketil Botvar og Sunniva E. Holberg i denne kronikken.
Fredag 30. august 2013

- For lite forskning på muskel- og skjelettplager

Det har vært lite forskning på muskel- og skjelettområdet i Norge, selv om disse plagene koster enorme summer hvert år, skriver Ole Chr Kvammen i denne kronikken.

Søndag 25. august 2013

Rødt vil ha mer uavhengig forskning

Det er viktig at fellesskapet bestemmer hva vi ønsker å prioritere, i stedet for at noens ønske om kortsiktig profitt legger forskningsføringene, skriver Bjørnar Moxnes i denne kronikken.
Fredag 23. august 2013

Pro-GMO forskere må være ærlige og bygge opp offentlig tillit

Det er ikke metoden som brukes for å skape en plantesort som betyr noe til syvende og sist. Det er plantesortens nytte for samfunnet som betyr mest, skriver Teshome Hunduma i denne kronikken.

Torsdag 22. august 2013

Ufri forskning?

Når en stipendiat har gjort helt grunnleggende spørsmål i kristendommen til tema, har hun all mulig rett til det, skriver Jan-Olav Henriksen som svar på Nina Kristiansens innlegg Ufri Jesus-forskning.
Mandag 19. august 2013

Gammeldagse handelshøyskoler

En pedagogikk basert på plenumsforelesninger og individuelle eksamener er foreldet. Likevel er dette eneste retten på menyene til landets handelshøyskoler, skriver Bernt Arne Berteusenn i denne kronikken.

Lørdag 17. august 2013

Kampen om kompetansen i bygdene

Kampen om dei kloke hovuda vil truleg berre bli skjerpa i framtida, skriv Geirmund Dvergsdal i denne kronikken.
Torsdag 15. august 2013

Vaklende industri, voksende skog

I dag er store deler av den norske skogsindustrien i ferd med å bli utradert. Vi står ved et skogpolitisk veiskille: Skal vi fornye industrien eller legge den død, skriver Aksel Granhus, Harald Kvalen og Kjell Andreassen i denne kronikken.    

Tirsdag 13. august 2013

Forskning for framtiden

Forskningsmeldingen inneholder mange gode tiltak og intensjoner, men er for lite konkret, skriver Trine Skei Grande i denne kronikken.
Torsdag 08. august 2013

Krf vil sikre kunnskapssamfunnet også i fremtiden

KrF og de andre opposisjonspartiene har tydeligere og langt mer ambisiøse mål enn regjeringen. Det er mål som forplikter i årene som kommer, skriver Dagrun Eriksen i denne kronikken.

Onsdag 07. august 2013

Er det nye MERS-viruset en trussel for hele verden?

Selv om WHO har ringt med alarmklokkene igjen, er det betryggende at Folkehelseinstituttet ikke har skremt befolkningen unødig ved å presentere grusomme mulighets senarioer med MERS, skriver Ørjan Olsvik i denne kronikken.
Onsdag 31. juli 2013

Tidlig behandling av psykose virker

Innføringen av tidlig behandling av psykose er takket være forskere som tør å diskutere hvorfor psykiatriske pasienter lever kortere enn andre, skriver Jan Olav Johannessen i denne kronikken

Tirsdag 23. juli 2013

Lave ambisjoner for framtidens barnehager

Stortingsmeldingen Framtidens barnehager er skuffende lesning for alle som vil ha gode barnehager, skriver Elisabeth Ianke Mørkeseth og Monika Röthle i denne kronikken.
Onsdag 17. juli 2013

Grønn forskningspolitikk for fornybar endring

Miljøpartiet de Grønnes vil at Norge skal vise i praksis hvordan et bærekraftig samfunn er en positiv mulighet - til beste for alle, skriver Rasmus Hansson, 1. kandidat til stortingsvalget 2013.

Tirsdag 16. juli 2013

Når snøen svikter

Vårsnødekke i Arktis trekker seg tilbake, og det i en fart og et omfang som får konsekvenser langt utover kvaliteten på skisporene, skriver Øyvind Paasche i denne kronikken.
Fredag 12. juli 2013

Frps forskningspolitikk vil gi forutsigbarhet og kvalitet

En vellykket forskningspolitikk er en forutsetning for fortsatt vekst, velstand og velferd, skriver Frps stortingsrepresentant Tord Lien.

Tirsdag 09. juli 2013

Høyre vil styrke næringslivets rolle i forskningen

Det er ingen stor forskjell mellom Høyres mål og de rødgrønnes mål for forskning i Norge, med et viktig unntak: Høyre vil gjøre næringslivets forskningsinnsats til et av de viktigste målene for vår politikk, skriver Svein Harberg i denne kronikken.
Fredag 05. juli 2013

Hva er igjen av Høyres forskningspolitikk?

Under behandlingen av forskningsmeldingen, hadde Høyre sjansen til å sette sin egen politikk på dagsorden. I stedet skapte de tvil om hovedlinjene i norsk forskningspolitikk, skriver representanter fra AP, SV og SP.

Torsdag 04. juli 2013

Hva med kvinnene, herr statsminister?

I anledning 100-årsmarkeringen kan det være på sin plass å se litt nærmere på når kvinnene tok steget fra å være stemmegivere til de lot seg nominere og bli stemmesankere, skriver Vigdis Bakken Hamre.
Fredag 28. juni 2013

Dårlig dyrevelferd gir dårlig forskning

 Nå bør myndighetene legge til rette for alternative metoder som hår- og DNA-analyser. Tiden er overmoden for at forskningsmiljøene ser på eksisterende metoder med et nytt og kritisk blikk, skriver Susanna Lybæk i denne kronikken.

Torsdag 27. juni 2013

Personlighetstesting er mer pålitelig enn jobbintervju

Det er på tide å sette personlighetstesting inn i faglig sammenheng, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren i denne kronikken.
Fredag 21. juni 2013

Vil ha bedre kobling mellom teori og praksis for studenter

Det bør være en større grad av sammenheng mellom den teorien studentene møter på høgskolen og de oppgavene de står overfor i praksis, skriver Bjørg Herberg Gloppen i denne kronikken.

Torsdag 20. juni 2013

KrF vil ha flere kvinnelige forskere

Jeg mener det er et overordnet problem at akademia i alt for stor grad er mannsfavoriserende, skriver Dagrun Eriksen i denne kronikken.
Fredag 14. juni 2013

Når kulturlandskapet blir borte

Dei opne landskapa er i ferd med å bli truga. Eit nytt landskap veks fram; eit landskap som ikkje lenger er knytt til aktivitet og produksjon, skriv Anniken Førde og Tone Magnussen i denne kronikken.

Onsdag 22. mai 2013

Dristighet – nytt mantra fra Forskningsrådet

Gi oss spennende nye programmer som er mer forskningsbaserte enn politisk nyttige, skriver Benedicte Carlsen i denne kronikken.
Torsdag 16. mai 2013

17. mai som nasjonal dugnad

Arrangementene på 17. mai er gratis og gjennomføres med minimal statlig og kommunal støtte. Hvordan er dette mulig? spør forskere ved Stiftelsen Kirkeforskning.

Onsdag 15. mai 2013

Plantenes dag i mai

Plantene dominerer livet på jorden – og vi er avhengige av dem. Kunnskap om planter er livsviktig, skriver Odd Arne Rognli og Trine Hvoslef-Eide i denne kronikken. 
Onsdag 08. mai 2013

Fra Martha til Mullah: Religion i pressen

Mediene er for nordmenn flest den viktigste kilden til informasjon om religion. Hva skal så til for at religion settes på dagsorden? spør Cora Alexa Døvig og Siv Ellen Kraft i denne kronikken.

Tirsdag 07. mai 2013

Akademisk pisspreik

Hvordan kan det ha seg at vi i det hele tatt kan snakke om synkende akademisk kvalitet når verktøyene vi har for å heve den er blitt så mye bedre? spør Ole Bjørn Rekdal i denne kronikken.
Tirsdag 30. april 2013

For lite formidling av naturvitenskap

Universitetene må legge bedre til rette for at flere forskere kan formidle, skriver Margareth Bentsen i denne kronikken.

Onsdag 24. april 2013

Vi trenger biosikkerhet også i Norge

Beskyttelse mot bruk av farlige biologiske stoffer er et viktig tema både i FN og EU, men snakkes dessverre lite om i Norge, skriver Jörn Klein i denne kronikken.
Fredag 12. april 2013

Derfor virker kiropraktikken

Det lever fortsatt forestillinger om at kiropraktikk er tvilsom praksis og mangler dokumentert virkning, skriver kiropraktor Sondre Langli i denne kronikken.

Torsdag 11. april 2013

Tvang i barneverninstitusjoner oppleves ulikt

Selv om noen forklarer bruken av tvang og makt i barnevernsinstitusjoner som et uttrykk for omsorg, er slike tiltak en alvorlig inngripen i barns liv, skriver Gro Ulset i denne kronikken.
Tirsdag 09. april 2013

Nytter forskning i psykiatrien?

Mennesker som strever med livene sine bør selv være med å vurdere hva som er den beste hjelpen. Fleksibilitet er stikkordet, skriver medlemmer av forskernettverket for sosiokulturelle perspektiver på psykisk helse.






























 

forskning.no • nettavis med nyheter fra norsk og internasjonal forskning. Les mer

postadresse: pb. 5 Nydalen, 0412 Oslo • besøksadresse: Sandakerveien 24 C (Myrens verksted), Bygg D3 (Kart) • telefon: 22 80 98 90 • fax: 22 80 98 99 epost@forskning.no

Ansvarlig redaktør / daglig leder: Nina Kristiansen •  Redaksjonen  •  ©forskning.no 2010  •  Redaktørplakaten

Annonser: Mediapilotene - Arnt-Ove Drageset, 92 44 58 46 og Arne Bergsli, 91 73 78 10. Stilling: Preben Forberg, 22 80 98 95

 

Total: 2430.0 ms.