Ull: Fakta om mulesing

Merinosau. Foto: Just chaos/Flickr/CC

Ull: Fakta om mulesing

Australske produsenter av merinoull bekjemper flueplager med et smertefullt og tidvis unødvendig inngrep som fjerner hudfoldene til sauen. Går du med ull fra sauer som har blitt utsatt for mulesing?

Per Steinar Moen Seperator 02.03.2012 Del/Tips Skriv ut

Merinosauen er avlet opp til å produsere maksimalt med ull. Huden ligger i folder på dyret, som gir tett ullvekst. Men urin og avføring setter seg fast og den fuktige ullen tiltrekker seg spyfluer. Når fluene legger egg, lever larvene av å spise sauen. Angrepet er smertefullt og medføre døden for sauen hvis det ikke behandles. 

I over 80 år har australske sauebønder rutinemessig skjært deler av huden på baken av unge lam, en metode som reduserer ullvekst og dermed faren for angrep av spyfluer. Inngrepet kalles mulesing, og det utføres som regel uten at dyret gis smertestillende behandling i etterkant. Kuttet gir store smerter i inntil to døgn, i tillegg til at dyret er utsatt for infeksjonsfare og andre plager i flere uker. 

På grunn av klimaet er australske merinosauer spesielt utsatt for angrep fra spyfluer. I andre land, slik som New Zealand, er mulesing mindre vanlig. 

Mulesing er fortsatt vanlig praksis

Etter internasjonale protester gikk opprinnelig de australske ullprodusentene i organisasjonen AWI med på å avvikle mulesing innen 2010. Dette løftet gikk de fra i 2009, og har foreløpig ikke kommet med et nytt tidspunkt for når en eventuell avvikling kan skje. Den australske dyrevernorganisasjonen RSPCA godtar mulesing kun i områder der flueangrep er spesielt utbredt og bare som den siste utvei for å redusere omfanget. De forutsetter at lammene får smertestillende behandling og at det utføres på voksne sauer kun med bedøvelse. 

I all hovedsak fortsetter sauebøndene med mulesing uten smertebehandling og uten at andre virkemidler har blitt utprøvd. De andre virkemidlene er bruk av klemmer i stedet for operative inngrep, systematisk bekjempelse av spyfluer med kjemikalier, regelmessig inspeksjon av flokken og forbedret avlsarbeid som gir sauer med færre folder, i følge RSPCA.

Klesprodusentenes holdning til mulesing

Den svenske tv-kanalen TV4 viste i 2008 en dokumentar om mulesing som førte til en massiv boikott fra europeiske klesprodusenter, blant annet H&M, Devold og Stormberg. Dyrevernalliansen kartla holdningen til utvalgte produsenter, og her finner du listen over produsenter som da tok avstand fra mulesing. NewMerino er et australsk selskap som selger sporbart ull fra produsenter som ikke praktiserer mulesing, og de selger ull blant annet til klesprodusenten Patagonia. 

Mer om mulesing:


RELATERTE ARTIKLER

Fretex selger brukt og redesign. 

Produkter: Klær, sportsutstyr, møbler, bøker og andre interiørprodukter.

Hvor: Nettbutikk (kun klær) og en rekke butikker.

39 kleskjeder kartlegges av Grønn Hverdag

Nå er Grønn Hverdags kartlegging av klesbransjen i gang! Hennes & Mauritz, Gina Tricot, Lindex, Dressmann, Fillippa K, Moods of Norway, Noa Noa og Ricco Vero er blant kleskjedene som er bedt om å besvare spørsmål om miljø og etikk.

Klesbransjen under lupen

Rundt 30 kleskjeder vil de nærmeste ukene bli bedt om å svare på spørsmål om etiske retningslinjer, kjemikaliebruk, merkeordninger med mer. Formålet med Grønn Hverdags nye undersøkelse er bedre informasjon til forbrukerne.

Bomull til besvær

Til tross for enorme miljø- og helseskader i produksjonen, vies klesbransjen lite oppmerksomhet når det gjelder etisk handel.

Støtt uavhengig forbrukerinformasjon!

Grønn Hverdag gjør det enklere å ta miljøvennlige valg. Med din støtte kan vi gjøre enda mer!

Etiske produkter

Vintage- og økoklær, grønne frisører, kompostbeholdere, tøybleier og økomat på døra. Finn de gode alternativene her!

Miljøsertifisering

Grønn Hverdag kan bistå din virksomhet med å bli miljøsertifisert.