Om oss

Politihuset i Trondheim, Sør-Trøndelag politidistrikt Politihuset i Trondheim, Sør-Trøndelag politidistrikt

Av distriktets ansatte er om lag 400 polititjenestemenn/-kvinner. Politidistriktet har 18 lensmannskontorer og to politistasjoner: Sentrum og Heimdal. Sentrum politistasjon er den største driftsenheten og holder til i Politihuset i Trondheim. Der finnes også politidistriktets ledelse, påtaleseksjonen og operasjonssentralen. Det er fra operasjonssentralen den operative virksomheten i politidistriktet styres. I tillegg er Namsfogden i Trondheim en egen driftenhet i politidistriktet. Barnehuset er organisert under politidistriktet.

Våre prioriteringer

Politiets hovedoppgave er å redusere og bekjempe kriminalitet og skape trygghet for borgerne. Politiet og påtalemyndighetens arbeid med kriminalitet er basert på to spor: 1) Tiltak for å forhindre kriminalitet, og 2) etterforskning og straff etter at lovbrudd har skjedd. Disse to strategiene skal være likestilte. Ofte henger også de to sporene sammen. Et eksempel er at man ved å prioritere etterforskning og pådømmelse av de mest aktive lovbryterne, også forhindrer mange lovbrudd.
Politiet har mange samfunnsoppgaver, og det er også mange sterke meninger, krav og forventninger til hva politiet skal gjøre. For å bruke ressursene på en best mulig måte er det viktig å ha et bevisst forhold til hvilke kriminalitetsområder som skal prioriteres. Selv om alle lovbrudd er alvorlige, har noen typer lovbrudd på kort og lang sikt mer alvorlige konsekvenser enn andre.

Samarbeid

Det er ut fra en erkjennelse av at politiet ikke kan bekjempe og forebygge kriminalitet alene, at det i de siste årene har blitt etablert en rekke ulike samarbeidsprosjekt og samarbeidsformer mellom politiet og andre etater og institusjoner. Politiet har ikke mulighet til å være til stede til enhver tid for å forhindre at lovbrudd skjer, så derfor er samarbeid med offentlige etater, bedrifter, frivillige organisasjoner og borgerne nødvendig. Et annet viktig mål med samarbeidet er å skape større engasjement rundt kriminalpolitiske spørsmål og å styrke dialogen mellom politiet og lokalsamfunnet. Som et eksempel kan vi nevne at ledelsen ved alle lensmannskontorer og politistasjoner i politidistriktet har årlige møter med sitt lokale formannskap. I Trondheim er også formannskapet trukket inn i arbeidet med Sentrum politistasjon sine årlige mål- og tiltaksplaner som en høringsinstans. I tillegg er det opprettet en rekke konkrete samarbeidsprosjekt for å redusere kriminalitet.
Dette er noen av arenaene hvor politiet samarbeider med andre:

SLT: Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak. Dette er en ordning i regi av kommunene og politiet som går ut på å sette inn tiltak i lokalsamfunnet mot barn og unge som kan være på vei inn i en kriminell løpebane. Trondheim har hatt sin egen SLT-koordinator i flere år, og nå er en SLT -ordning etablert i nesten alle kommuner i politidistriktet.

Rus og vold i Midtbyen gjennom samarbeidsprosjektet "Midtbyen - trygg og trivelig". Samarbeidspartnere: Trondheim Næringsforening, Trondheim kommune, NHO Reiseliv, og restaurantbransjen.

Støttesenter for fornærmede i straffesaker. Samarbeid med konfliktråd, kommune og statsadvokatembedet.

Rus og psykiatri: Samarbeid mellom Trondheim kommune og politiet for å skape større verdighet i behandlingen av mennesker med rus og/eller psykiatriske problemer. I stedet for å bli satt i fyllearresten får de en sengeplass ved Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse forutsatt at de ikke har gjort noe straffbart.

"Restorative justice"/oppfølgingsteam: Samarbeid med Konfliktrådet som handler om gjenoppretting og forsoning mellom offer og gjerningsperson. Offer og gjerningsperson får tett oppfølging av både fagpersoner og private nettverk. Mål: Rette opp konsekvensene av lovbruddet, samt hindre at lovbryter fortsetter en kriminell løpebane.

I tillegg er det opprettet flere andre samarbeidsordninger og -fora rundt omkring i politidistriktet.

Politidistriktets totalbudsjett

Politidistriktets budsjett er i overkant av 420 millioner kroner. Det er vår utfordring å få mest mulig polititjeneste og trygghet for borgerne ut av disse pengene. Personellutgiftene er den klart største utgiftsposten og spiser omtrent 70 % av budsjettkaka. Husleie for våre lokaler i lensmannsdistriktene, i Trondheim og på Heimdal utgjør ca. 13 % av totalbudsjettet. Årlig brukes mellom 3 - 5 % på investeringer og utskiftning av materiell slik som biler, data, sambandsmidler, utrustning og verneutstyr til operativt personell. Straffesaksutgifter utgjør en økende del av våre totale utgifter med vel 2 % av det totale budsjettet. Utgiftene i straffesaker dreier seg hovedsakelig om transporter, tolketjenester og ulike spesialisttjenester.