Nem hatódtak meg az ENSZ-től: már a fővárost lövik + Videó

LM
Forrás: Hír TV
2012. április 22., 12:29
Az ENSZ békefenntartóira is rálőttek a kormányerők a szíriai Homszban. A világszervezet Biztonsági Tanácsa szombaton döntött arról, hogy 300 fősre növeli az országba küldött fegyvertelen megfigyelők létszámát. Közben a hadsereg állítólag már Damaszkusz külvárosát támadja.

Először látogattak az ENSZ megfigyelői a szíriai harcok egyik gócpontjába, Homsz városába, a kormányerők azonban változatlanul támadták a felkelőket. „Lövöldözés az ENSZ békefenntartói jelenlétében. Így tiszteli Bassár el-Aszad a nemzetközi törvényeket” – mondta az egyik tüntető.

Hirdetés

Nem hatódtak meg az ENSZ-től: már a fővárost lövik
Nem hatódtak meg az ENSZ-től: már a fővárost lövik


Az egy hete az országban tartózkodó fegyvertelen kéksisakosok 300 ENSZ-megfigyelő érkezését készítik elő, ők három hónapig lesznek majd Szíriában. A világszervezet Biztonsági Tanácsa szombaton határozott az eredetileg 30 fős békefenntartó különítmény létszámának növeléséről. A helyiek vegyes érzelmekkel fogadták a döntést. „A megfigyelők jelenléte nem változtat semmin. Nem várunk tőlük semmit. Nincs szükségünk megfigyelőkre, mi magunk vagyunk a megfigyelők” – nyilatkozta az egyik damaszkuszi lakos.

Egyes hírek szerint a harcok a fővárosra is átterjedtek, és a hadsereg már Damaszkusz külvárosát bombázza. A támadásnak helyi emberi jogi aktivisták szerint halálos áldozatai is vannak. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, Washington türelme fogytán van, és ha a szíriai kormány nem hagy fel az erőszakkal a békefenntartó misszió lejártáig, további szankciókat javasol a Biztonsági Tanácsban.

Pénteken is folytatódtak a zavargások Szíriában. Egy helyi fegyveres szerint a hadsereg megpróbálja visszavenni a teljes ellenőrzést Homsz fölött.
Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Hirdetés
Versus – Vendég: Fodor Gábor
Versus – Vendég: Fodor Gábor
<iframe id="videoplayer_87103" src="http://video.mno.hu/embed/87103" style="width:686px; height:500px"></iframe>
Hirdetés
Hirdetés

MNO vezető hírek

Jövőre emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és egy új díjformát is bevezetnek. Tovább

1

Egy tanulmány szerint a németországi bérek évenkénti legkevesebb 3 százalékos emelkedése szükséges. Tovább

Telt ház várható a Papp László Sportarénában sorra kerülő Tennis Classics gálán. Tovább

2

A választás rendjéről és a földtörvényről is döntött a parlament. Tovább