(0) Skriv kommentar Tipsa en vän

Sant genom upprepning?

Insändare&Debatt Publicerad 120225 06:00

Orden "offentligt" visavi "privat" är centrala i den offentliga diskussionen kring religionens roll i samhället. Båda orden har flera betydelser.

Det är också betydelsefullt om man talar om personliga röster och åsikter visavi om man pratar om samfund och organisationer. Eller om man pratar om staten respektive samhället. Jag har blivit alltmer förvånad över hur framstående kyrkliga företrädare hanterar dessa ord och gör generaliserande påståenden om den andre utan tydliga referenser.

Ett exempel är när Lundabiskopen Antje Jackelén med teologisk auktoritet i sitt herdabrev fastslår: ”Ändå talas det i vårt samhälle gärna om att religion är och bör vara privat, och endast privat. Detta hävdas ibland med en dogmatism som förbryllar, eftersom den ofta finns hos dem som brukar vara mest kritiska mot religiös dogmatism.” (”Gud är större” (2011), s. 26). Detta hävdas utifrån en tydlig definition av privat som hemligt och utanför offentligheten. Det finns ingen referens till vem/vilka som gärna säger att religionen ska vara privat i just Jackeléns betydelse av ordet privat.

Ett annat exempel är när teologen och etikprofessorn Elisabeth Gerle skriver ”Humanisterna ser religion som roten till allt ont och vill därför bli av med all religion. Den kan få finnas i det privata, men inte påverka det offentliga eller det politiska samtalet” (baksidestexten till ”Farlig förenkling. Religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna”, 2010). Här avses Humanisterna men det finns inga referenser i boken som ger belägg för dessa två innehållsmättade meningar.

”Lyssna även på kyrkan” är rubriken på en debattartikel den 12 februari av Lars B Stenström i Nerikes Allehanda. Stenström är tvåfaldig biskopskandidat och under fem år på 90-talet chefredaktör för Kyrkans Tidning, numera kontraktsprost. Artikeln börjar så här: "Om religionen inte får betyda något - vad är då mångfalden värd? I debatten om religion de senaste åren påstås det ofta att religion och kyrka tillhör den privata sfären. Som om religionen vore en möbel man kan stuva undan på en vind eller i en källare." Inga hänvisningar, inga källor - bara ett påstående som framställs som en självklar sanning. Sedan bygger resten av artikeln på detta påstående!

Om man vill underminera förutsättningarna för en seriös diskussion kring en viktig problematik med inte alldeles enkla begrepp ska man med auktoritet påstå saker utan hänvisningar och referenser. Just som dessa tre exempel! Läsaren förväntas fylla i med vem och vilka som avses. Så kan fördomar och fiendebilder skapas och underhållas. Det är ytterligt svårt att bemöta på ett seriöst sätt.

En gång är ett misstag, två gånger kan vara ett olyckligt sammanträffande men tre gånger... Kan något bli sant om det med kyrklig och teologisk auktoritet upprepas tillräckligt många gånger?

Carl Gustaf Olofsson

Styrelseledamot i Humanisterna Kalmar och ansvarig för webbplatsen Språk, tro och religion

(0) Skriv kommentar Tipsa en vän
Bild

Det är inte gratis att skjuta vildsvin

Grafik
[15:17] Kalmar
Inbrott i fler källarförråd
[15:17] Kalmar
Gjorde hål i vägg in till frisörsalong
[15:14] Kalmar
Inbrott i klubblokal
[15:11] Kalmar
Eldade upp stulet skåp
[15:07] Kalmar
Stal sprit ur lägenhet
[15:04] Kalmar
Ruta krossades på lastbil
[15:02] Kalmar
Kvinnor stal mat
[11:18] Släkt & Vänner

[11:09] Släkt & Vänner

[11:05] KULTUR/NÖJE

[06:26] Kalmar
Skola varnar elever för misstänkt nätpedofil
[06:25] Kalmar
Förre rikspolischefen vill bojkotta kontantlösa banker
[16:11] Släkt & Vänner

[15:37] Öland
Stal från mack
[15:29] Kalmar
Ny skola planeras i XL-labbets gamla lokaler

Fler nyheter Sverige/Världen/Sport
Grafik
annonsutrymme