Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Το Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι γήπεδο ποδοσφαίρου και η έδρα της ομάδας του Παναθηναϊκού. Αν και το επίσημο όνομα του γηπέδου είναι Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, έχοντας το όνομα του πρώην πρόεδρου του συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη, στην κοινή χρήση έχει επικρατήσει η ονομασία της «Γήπεδο της Λεωφόρου» ή η «Λεωφόρος». Στο γήπεδο αυτό ο Παναθηναϊκός έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία του. Το ρεκόρ εισιτηρίων σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1967, σε ένα παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπάγερν Μονάχου, όπου παραβρέθηκαν 29.665 θεατές.
Τοποθεσία

Το γήπεδο βρίσκεται στην ομώνυμη λεωφόρο σε μικρή απόσταση από τον Άρειο Πάγο, το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Η πρόσβαση γίνεται με τα λεωφορεία και τρόλεϊ που περνούν από τη λεωφόρο όπως και από τον παρακείμενο σταθμό Αμπελοκήπων του μετρό.
Ιστορία

Το γήπεδο κτίστηκε το 1922. Ήταν το πρώτο όπου τοποθετήθηκαν κερκίδες (1928), προβολείς (1938), χλοοτάπητας (1958) και πίνακας του σκορ. Περιστασιακά έχει αποτελέσει έδρα αρκετών ομάδων, μεταξύ αυτών ήταν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών και ο Αθηναϊκός. Επίσης ήταν η έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια.
Το 1959 στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας. Πρόκειται για τον λεγόμενο Τάφο του Ινδού, χωρητικότητας 1.500 θεατών. Στα εγκαίνια του κλειστού ένας δημοσιογράφος αστειευόμενος το αποκάλεσε έτσι, λόγω της στενότητας του χώρου (εκείνη την εποχή παιζόταν η ομώνυμη ταινία του Φριτς Λανγκ). Ο Τάφος του Ινδού βρίσκεται κάτω από το ανατολικό πέταλο της Λεωφόρου (θύρες 6-7).
Το 1984 η έδρα του ΠAO εγκαταστάθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) μέχρι το 2000 με μια μικρή εξαίρεση λίγων μηνών το 1989. Το 2000 η έδρα του ΠΑΟ έφυγε από το ΟΑΚΑ λόγω των έργων ανακατασκευής που γίνονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ταυτόχρονα, το γήπεδο της Λεωφόρου ανακαινίστηκε και έτσι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην ιστορική του έδρα.
Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟ αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2007 να επιστρέψει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την ποδοσφαιρική σεζόν 2007-2008, την τελευταία πριν ο σύλλογος μετακομίσει στις νέες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στον Βοτανικό.

Media Gallery

See video
See video