Nieuws

Cultuur & Televisie

Joop van den Ende is Nederlander van het jaar

door Gerry van der List 26 dec 2007

De redactie van het weekblad Elsevier heeft Joop van den Ende uitgekozen tot Nederlander van het jaar
De redactie van het weekblad Elsevier heeft Joop van den Ende uitgekozen tot Nederlander van het jaar

De redactie van het weekblad Elsevier heeft Joop van den Ende uitgekozen tot Nederlander van het jaar. Na Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005) en de soldaat in Uruzgan (2006) valt deze eer nu te beurt aan de bezielende zakenman, die ook het afgelopen jaar zijn stempel drukte op de vaderlandse entertainmentindustrie.

Van den Ende kreeg in 2007 het Erekruis in de Huisorde van Oranje en vierde zijn 65ste verjaardag. Maar hij demonstreerde ook dat het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet met een afnemende prestatiedrang gepaard hoeft te gaan.

Record
Hij verkocht weer een record aantal kaarten met de opvoering van de musical Tarzan in zijn theater in Scheveningen en hij kon lezen hoe werkelijk alle critici de loftrompet staken over Ciske de Rat, een eigen productie waarin hij jarenlang ziel en zaligheid had gestoken.

Hij startte een klein theater in Amsterdam-Noord waar met kleinere voorstellingen wordt geëxperimenteerd, is bezig met de bouw van twee andere theaters in de hoofdstad en opende in Parijs zijn 31ste theater.

En hij stelde illusionist Hans Klok in staat om diens dromen in Las Vegas te verwezenlijken en zag hoe de speurtocht op televisie naar de beste hoofdrolspeelster voor de musical Evita een enorme kijkcijferhit werd.

Waardering
Er zijn dus genoeg redenen om Joop van Ende uit te roepen tot ‘Nederlander van het jaar’, zoals Elsevier nu doet.

Maar deze uitverkiezing is zeker ook een blijk van waardering voor de decennialange inspanningen van een onvergelijkbare artistieke ondernemer die de vaderlandse cultuur sterk heeft beïnvloed.Naar de homepage

Tags

zie ook

37 reacties

 • 0 0

  Als ik laatst de keuze van de parlementaire pers zag van de beste politicus van het jaar (Pechthold) dan staat de Elsevier redactie net zo ver van haar lezers af als die club.

 • 0 0

  Joop van den Ende is Nederlander van het jaar? Zeker nog nooit voor hem gewerkt? De beste prijs voor deze man zou zijn: 'Een hart van staal'. Een man die alleen denkt aan zijn eigen portemonnee en daar anderen voor mis- en/of gebruikt.

 • 0 0

  Entertainment?

  Volkshypnose.

 • 0 0

  Rijkman Groenink bleek achteraf een wat ongelukkige keuze, lijkt me.
  Nu heb ik sowieso al veel meer respect voor zelfstandig ondernemers dan voor mensen in loondienst.

 • 0 0

  Respect voor zelfstandige ondernemers hebben zelfstandige ondernemers helaas meestal niet voor elkaar. Deze prijs had in ieder geval Joop van den Ende NOOIT mogen krijgen. De mans speelt de hoofdrol in zijn eigen soap.