Nieuws

Cultuur & Televisie

Pijbes: benoeming Nederlander van het Jaar ongelofelijke eer

door Shari Deira 11 dec 2013

Pijbes is Elseviers Nederlander van het Jaar
Pijbes is Elseviers Nederlander van het Jaar - Foto: Screenshot VARA

Wim Pijbes vindt het een eer dat de redactie van weekblad Elsevier hem heeft benoemd tot Nederlander van het jaar. 'Dat een directeur van een museum Nederlander van het jaar wordt, vind ik op zich een ongelofelijke eer.'

Dat zei Pijbes woensdag in VARA-programma De Wereld Draait Door. Het Rijksmuseum werd in april heropend.

Deze week in Elsevier

Wim Pijbes: De man die het Rijksmuseum weer allure gaf. Lees de digitale editie (alleen voor abonnees) of neem nu een abonnement!

Openingsroes

Volgens Pijbes is het nog steeds 'elke dag feest' in het museum. 'De officiële opening is achter de rug, maar wij zitten in de wittebroodsweken die kennelijk 52 weken gaan duren.'

Hij kan dan ook nog geen hoogtepunt benoemen: 'We zitten nog helemaal in de openingsroes.' Pijbes zegt dat hij kort na zijn aanstelling keek naar een 'verlaten bouwplaats'. De directeur van het Rijksmuseum benadrukt dat het geen 'oneman-show' was.

Speciale Editie Het Rijks

Het Rijks bezit één miljoen objecten van (kunst)historische waarde. Daarvan kunnen er circa achtduizend worden getoond. Achtduizend portretten, landschappen, kabinetten, poppenhuizen...' Bestel nu

Stempel

De Nederlander van het Jaar wordt sinds 2004 elk jaar door de redactie van weekblad Elsevier gekozen. Het gaat om een persoon die als geen ander zijn of haar stempel op het jaar heeft gedrukt.

Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra zegt dat Pijbes de titel krijgt omdat hij dit jaar voortdurend alle ogen op zich gericht hield. Het Rijksmuseum is sinds de heropening al twee miljoen keer bezocht. Dat kostte voorheen twee jaar, nu realiseerde het museum dit in acht maanden.

Tags

zie ook

14 reacties

 • 6 3

  Nou, kom kom, een beetje te veel eer.

 • 10 3

  Hoezo...Nederlander van het Jaar?
  Wat heeft deze man voor een buitengewone prestatie geleverd? Hij heeft voor een riant salaris gewoon zijn werk gedaan of heb ik iets gemist? Ik dacht het niet.

 • 4 5

  Wie?

 • 7 0

  Ik ken iemand anders die, met voortdurend gevaar voor eigen leven, de waarheid zegt en waarschuwt. Tot nog toe heeft hij overal gelijk in gekregen én er is geen mens in Nederland die hem niet kent. Hij staat al meer dan zes maanden als meest gekozen politicus in alle peilingen, maar neen, natuurlijk wordt hij het niet maar eh..... ene heer Pijbes.....wie kent hem niet (ik, als enige Nederlander denk ik, shame on me) heeft de grootste stempel gedrukt op de Nederlandse ontwikkelingen dit jaar. Rest my case....

 • 6 1

  Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra zegt dat Pijbes de titel krijgt omdat hij dit jaar voortdurend alle ogen op zich gericht hield.
  ==

  Hahaha...tja, de reden is nagenoeg onnozel, zo niet idioot.