Nieuws

Politiek

Minister Opstelten: 'Blijf met je poten van onze mensen af'

door Servaas van der Laan 2 jan 2014

Opnieuw roept Opstelten op het geweld tegen hulpverleners te stoppen
Opnieuw roept Opstelten op het geweld tegen hulpverleners te stoppen - Foto: ANP

Het geweld tegen hulpverleners is 'onaanvaardbaar'. Opnieuw roept minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na de jaarwisseling op te stoppen met het aanvallen van brandweerlieden, ambulancebroeders en politieagenten.

'Ze moeten met hun poten van onze mensen afblijven,' zei Opstelten woensdagavond tijdens een persconferentie, meldt De Telegraaf.

Onaanvaardbaar

Volgens Opstelten moesten brandweermannen deze jaarwisseling veel vaker (40 procent) om assistentie vragen omdat zij werden gehinderd bij hun optreden. 'Dat is volstrekt onaanvaardbaar, dat moge duidelijk zijn,' sprak Opstelten.

Met Oud en Nieuw waren in Nederland tienduizend politiemensen op de been. Door dit grote aantal kon er volgens Opstelten in veel gevallen adequaat op ongeregeldheden worden geanticipeerd. Toch waren er weer 8.500 incidenten en moesten 800 relschoppers mee naar het bureau.

Volgens Elsevier

Terecht is er ophef over de bizar lage straf die een achttienjarige Marokkaan in Utrecht kreeg voor het mishandelen van een agent. Twintig uur werkstraf is het verkeerde signaal. Lees het commentaar van Gerlof Leistra

Meer geweld

Volgens de VVD'er is het geweld tegen hulpverleners dit jaar weer toegenomen. In 135 zaken werd proces verbaal opgemaakt tegen personen die geweld hadden gebruikt tegen uitvoerders van de publieke zaak. Vorig jaar lag dat aantal nog rond de 80.

Ook toen zei Opstelten dat het geweld tegen hulpverleners moet stoppen maar tot een wetswijziging zal het voorlopig niet komen. Geweld tegen hulpverleners wordt al twee keer zo zwaar door het Openbaar Ministerie aangeslagen. Opstelten wil dat beleid eerst een kans geven voordat hij met verdere stappen zal komen.

Tags

93 reacties

 • 28 2

  Een fijne oproep van Ivo Opstelten ,ALLEEN maar ROEPEN heeft geen zin MAAR DADEN meneer Opstelten

 • 30 1

  "Keihard Aanpakken". Dit roept hij al tijden en het wordt alleen maar erger.Opportunist en alleen maar praatjes voor de bühne.Ga eens een keer echt aan het werk.

 • 26 1

  Ivo moe nie alleen staan roepen Hij moet dan ook maar een keertje die slappe rechters aanpakken. En als dat niet lukt dan moet Ivo gewoon een vaste minimum straf instellen. Dan kan de recher er niet onder gaan zitten. Maar ja, dat was een plan van de PVV en daar mag je niets mee doen.

 • 23 0

  Meneer Opstelten u bent toch de Minister voor veiligheid maak uw naam dan waar pvd.

  Geweld tegen hulp verleners wordt al 2x zo zwaar door het OM aangeslagen volgens Opstelten.

  Maar meneer Opsteten u zou toch moeten weten dat straffen door Rechters worden bepaald

  Volgens mij vertelt u maar wat voor de buehne.

 • 26 0

  Veel geblaat en weinig wol. De huidige maatschappij is het resultaat van jaren slappe hap in de politiek en dan mag er nu wel geblaft worden door onze Minister, maar ik moet de eerste rechter nog zien die, die raddraaiers 12 jaar gevangenisstraf geeft voor opzettelijke brandstichting. Want dat is het leuke volksvermaak in ons land (zie: Veen), andermans auto in de fik steken is gewoon een misdrijf met (als het alleen om schade aan goederen gaat) met een maximum straf van 12 jaar!!!!!