Velkommen til Kjerringøy, en perle på verdens vakreste kyst! Halvøya ligger en halvtimes biltur nord for Bodø, midt i Nordland fylke. Et malerisk, kystalpint, variert og kompakt landskap ytterst mot storhavet, skjermet av en krans av små øyer, holmer og skjær. Ditt møte med det gode liv.

Kjerringøy handelssted

Åpningstider høst/vinter 2013:

 

Åpent helgene 7/8 og 14/15 september 12-16

Kafeen åpen lørdag 21. og 28. september

Førjulskos lørdagene 23. og 30. november, samt 20. og 14. desember

 

Åpningstider 2014:

 

Sommersesong lørdag 24. mai – søndag 24. august. Åpent daglig 11-17 i sesongen.

Også åpent helgene 10/11 mai, 30/31 august, samt 6/7 og 13/14 september kl 12-16

For omvisning utenom sesong eller åpningstid, ta kontakt på telefon 75 50 35 05, mobil 468 16750 eller send en epost til booking.kjerringoy@nordlandsmuseet.no .

Formidlingstilbud

Kjerringøy handelssted er et unikt sted, et autentisk og særlig godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet. Vi anbefaler alle som kommer til Handelsstedet å se bildespillet ”Anna Elisabeth av Kjerringøy”, som gir en fin introduksjon til et besøk hos oss. Ellers kan man delta på våre omvisninger i hovedhuset og/eller på museumsområdet. Her får du høre om klasseskiller og dagligliv, fiskeri- og handelshistorie, og mye mer. Mange av bygningene står åpne og tilgjengelig, og samlingen gir et nærmest komplett bilde av dagligliv og handel fra 1800- tallets Nordland. I kramboden kan du kjøpe gaver eller reiseminner, eller bare mimre over Ata og flaskekoster, kremmerhus og kasjetthuer. Blir du sulten eller tørst kan du ta en tur i vår museumskafè i Nyfjøsen.

På enkelte dager har vi morsomme aktiviteter for store og små, demonstrasjoner av gamle håndverksteknikker, samt musikk – og skuespillinnslag. Dette blir annonsert aktivitetskalenderen på vår nettside.

Vi kan også skreddersy egne pakker for gruppebesøk. Vi samarbeider tett med Markens Grøde og Kjerringøy havn Bryggehotell, og har samarbeid med andre opplevelsesbedrifter i Bodø. Ta kontakt for å finne ut om mulighetene for din gruppe.

Historikk

Handelsstedet ble grunnlagt på slutten av 1700 – tallet. Det drev handel på et stort omland, og gjestgiveri for reisende. I uminnelige tider har stedet vært brukt som overnattingsplass for lofotfarere. Det kunne ligge hundrevis av båter dratt opp på land ved Kjerringøysundet. Etter hvert vokste Kjerringøy til det rikeste handelsstedet i Nordland. Det var kjøp og salg som la grunnlaget for rikdommen.

Handelsmennene på Kjerringøy kjøpte fisk i Lofoten og andre steder i Nordland. Så tørket eller saltet de den, og solgte den videre – blant annet i Bergen. I retur brakte de varer og utrustning som ble solgt fra krambua på Kjerringøy eller i Lofoten. Virksomheten var nokså beskjeden fram til ca 1820. Så kom det ei oppgangstid med høykonjunktur  og gode priser på fisk. Etter ca 1860 kom det i tillegg en periode med gode sildeår. Handelsstedets høydepunkt ble nådd ca 1875. Deretter kom langsom tilbakegang. Handelsmannens forsøk på å investere i bergverk, industri og andre moderne foretak var stort sett lite vellykkede.

Handelsmennene

Den første store handelsmannen på Kjerringøy var Christian Sverdrup, som eide stedet fra 1803 til sin død i 1829. Med han startet oppgangstiden på Kjerringøy. Sverdrups datter Anna Elisabeth ble gift med Jens Nicolai Ellingsen. Han tok over virksomheten og investerte med stort hell i fiskehandel. Ellingsen døde i 1849. Enka Anna Elisabeth drev da virksomheten videre, etter hvert med sterk støtte i den unge handelsbetjenten Erasmus B. K. Zahl. I 1859 giftet de seg.

Med Zahl kom Kjerringøys storhetstid. Zahl samlet umåtelige rikdommer, og satte i noen tiår sitt preg på Nordlands næringsliv. Anna Elisabeth døde i 1879, og Zahl i 1900. Da Zahl døde, hadde virksomhet og inntjening i et par tiår vært nedadgående på Kjerringøy, på samme måte som for de fleste andre nordnorske handelssteder. Ved arveoppgjøret ble formuen sterkt splittet.

Den neste handelsmannen var Gerhard Kristiansen. Han drev fra 1900 til sin død i 1937. Det falt i Kristiansens lodd å være handelsmann i Kjerringøy i en nedgangstid. Med han ble virksomheten lokal, han var bonde, lokalhandelsmann og politiker. Nordlandsmuseet kjøpte handelsstedet i 1959. Det hadde da vært liten eller ingen virksomhet på anlegget i mange år, og bygningene var sterkt forfalt.

Hva var handelsstedet i sin stormaktstid 1820 – 1890?

En betydelig arbeidsplass lokalt. Et finanssentrum, som hadde betydning i et stort omland. Et sted der europeiske kulturimpulser kunne oppleves. Tapetene i hovedbygningen er i dag unike i europeisk målestokk, og det er ganske tankevekkende å oppleve noe slikt akkurat her – så langt fra det kultursentrum som utviklet et så spesielt produkt. Det sier noe om rikdommen, men også noe om hvordan de rike opptrådte. Handelsmannen var en kakse som gjerne viste fram sin rikdom. Han sponset unge kunstnere og andre som trengte støtte. Det var ikke alltid han klarte å skjelne mellom talent og talentløshet. Men han støttet Hamsun. Handelstedet som hjem for eierne, men også tjenestefolkene. Handelsstedet som en mulig arena for å slå seg opp for formuende ungdom.

Nyfjøsen som møtelokale

Nyfjøsen kan leies som møte- og konferanselokale utenom høysesongen. Den ligger på Kjerringøy Handelssted, og har kafe og to møterom. Møterommene ligger skjermet til i andre etasje. Lokalene er tilpasset rullestolbrukere. Møtet kan gjerne kombineres med omvisning på anlegget. Kapasitet i lokalene: Kafeen 84 stk, Storsalen 80 stk og Lillesalen 32 stk.

Andre opplysninger

Leie avtales spesielt. I turistsesongen vil utleievirksomheten være noe begrenset. Ta kontakt med museet for nærmere informasjon og avtale om guiding for grupper og utenfor sesong. For mer informasjon om anlegget eller Nordlandsmuseet, klikk deg inn på nettsiden til Nordlandsmuseet; www.nordlandsmuseet.no

 

Kjøp Kjerringøykortet og opplev Kjerringøy i sommer!


Kjerringøykortet 2010

Til Kjerringøy med båt?:
Kjerringøy båtforening


Kjerringøy båtforening

Hvordan komme seg hit

Siste nytt: Kjerringøy

Hva skjer: Kjerringøy

  2014  
  January  
SMTWTFS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

No events found. Check back later.