Dagbladet
STORE KONTRASTER: Komiker Lene Kongsvik Johansen er bekymret og uredd.Alle foto: Anita Arntzen

STORE KONTRASTER: Komiker Lene Kongsvik Johansen er bekymret og uredd.
Alle foto: Anita Arntzen

- Jeg blir nerdete og nervøs

Derfor vil ikke Lene Kongsvik Johansen (40) delta i program som «Nytt på nytt».

UT PÅ TUR: Lene Kongsvik Johansen (40) bor rett ved skogen på Holmlia i Oslo. - Jeg er blitt ei sånn markadame. Problemet er at jeg er så innmari redd for flått, sier hun og spiller engstelig på stien.

UT PÅ TUR: Lene Kongsvik Johansen (40) bor rett ved skogen på Holmlia i Oslo. - Jeg er blitt ei sånn markadame. Problemet er at jeg er så innmari redd for flått, sier hun og spiller engstelig på stien.

LYNNEDSLAG: - Jeg fikk ikke lyst på barn før ganske seint. Plutselig slo det ned i meg, sier hun. Dattera Solveig er ett år og åtte måneder.

LYNNEDSLAG: - Jeg fikk ikke lyst på barn før ganske seint. Plutselig slo det ned i meg, sier hun. Dattera Solveig er ett år og åtte måneder.

SUKSESS: «Kongsvik ungdomskole» på TV Norge følges opp med «Kongsvik videregående» som sendes neste år.

SUKSESS: «Kongsvik ungdomskole» på TV Norge følges opp med «Kongsvik videregående» som sendes neste år.

Det var som jeg hadde global bekkenløsning i alle ledd.

VIKTIG DAME: Det var makker og venninne Hilde Louise Asbjørnsen som insisterte på at de skulle lage eget show.

VIKTIG DAME: Det var makker og venninne Hilde Louise Asbjørnsen som insisterte på at de skulle lage eget show.

Jeg har ingen som helst tro på homeopati eller detox.

Publisert

(Dagbladet God torsdag): I fjor rundt påsketider. De befinner seg i vakre omgivelser. Det er en vakker dag. Ektemannen Joachim triller vogna med lille Solveig. Mamma Lene knipser et bilde. Plutselig tenker hun: «Dette fotografiet kommer de til å se på; Joachim, den fine, flinke alenefar og hans lille datter mens Lene ligger der, livløs og død av en snikende sykdom som gikk rett på nerver og indre organer».

- Jeg har en utrolig livlig fantasi. Jeg kan se for meg hvordan legen ser ut og hva han sier når han kommer med det alvorlige budskapet. Men nå har jeg heldigvis begynt å kjøre den alternative filmen i hodet: Den hvor legen sier at dette går så bra.

Åtte av ti hovedroller

Mer om bakgrunnen for de triste tankene seinere. Den prisbelønte komikeren ser riktig så frisk og veltrent ut der hun spretter rundt i joggesko på terrassen sin på Holmlia i Oslo.

- Ja, jeg er ganske sprek nå egentlig. Jeg har aldri trent så mye som etter at jeg fikk barn, sier Lene Kongsvik Johansen.

Hun inngår i TV Norges markante humorsatsing og var på store boards og annonser før sommeren. Neste runde av populære «Kongsvik ungdomsskole», nå «Kongsvik videregående», er klar - serien der hun selv spiller alle karakterene, deriblant bimboen Kine og den klagende hypokonderen Wenche. Men andre runde ble plutselig utsatt til neste sesong, altså til våren.

- TV Norge er definitivt stedet å være nå. At programmet mitt ble utsatt, er ikke kanalens feil. De har eiere over seg.

Mailen om utsettelsen kom samme dag som serien var ferdig innspilt.

- Det er jo litt jobb med åtte hovedroller i ti episoder. Jeg er sånn som er veldig redd for at ting skal gå gærent; at jeg for eksempel skal bli syk. Men jeg ble ikke syk. Og så var jeg lettet, stolt og glad over å ha klart det. Så, ja, det var en liten nedtur. Nå er det for lengst fordøyd. TV er en rar verden.

Redd for å bli syk

Noen av oss ler veldig godt av karakteren Wenche.

- Hun Wenche, ja, hun som er så mye syk og egentlig er veldig lat. Det er en latent rolle som jeg har veldig mye i privatlivet. Hun dukker stadig opp her hjemme, og mannen min orker henne ikke. Hvis hun viser seg litt for mye her, blir det ikke mye ekteskapelig liv, nei. Wenche er så «turn off».

- Men er du like lat og syk som Wenche?

- Forskjellen er at Wenche ikke er redd for å bli syk, for hun er jo syk. Jeg derimot er veldig redd for å bli syk. Ja. Jeg er veldig redd for å bli syk.

- Hvorfor det?

- Jeg vet ikke helt hvorfor det er blitt sånn. Jeg har gått mye i terapi for å bli bedre, og jeg tror jeg er blitt litt bedre. Men det er kreft, hjerte og alt det Dagbladet forteller oss om. At vi egentlig sikkert er syke selv om vi ikke vet det. Når det er slike sykdomsoppslag skyr jeg Dagbladet som pesten.


Opp- og nedturer

Likevel er hun ikke typen som løper til legen eller propper i seg vitaminer og antioksidanter.

- Nei, jeg går ikke til legen. Jeg er en skikkelig hue under-armen-hypokonder. Jeg føler at hvis man begynner å pirke i meg, så er nok det man finner helt bankerott. Men det preger meg. Jeg tenker at jeg skal dø. Jeg prøver å tenke på noe annet og innhenter meg. For dette ødelegger mye for meg, sier hun.

Hun virker selvsikker, men legger overhodet ikke skjul på at hun har oppturer og nedturer.

- Når jeg sitter her med dere høres jeg kjekk og grei ut. Men det er perioder hvor jeg er død i øynene og flat i blikket. Men jeg er ofte veldig oppe når jeg jobber. Da er jeg veldig konsentrert, skjerpet og egentlig veldig happy.

- Hva gjør du for å være frisk?

- Jeg har et sunt kosthold, for da føler man seg bedre og blir ikke tjukk og sånn. Jeg har ingen som helst tro på homeopati eller detox. Det er mye helsehumbug for tida.

Soving er hun dårlig på, sier hun. Det har hun vært hele livet.

- Med barn blir det mye mer press rundt å legge seg og sove fordi man må stå opp neste morgen. Jeg liker best å tilfeldigvis legge meg sånn litt etter hvert, sånn klokka ett eller to. Og jeg er sånn som sover dårlig når man trenger det mest. Men å sove om morra´n er jeg skikkelig god på. Og like god selv om jeg er 40 år.

Før har hun fortalt at hun var en «late bloomer» når det gjelder menn, vin og scenen. Ekteparet levde lenge det gode, urbane voksenliv med restaurantmiddager og storbyferier. I motsetning til mange kvinner følte hun ikke noe forventningspress om å få barn. Hun tenkte: «Hvorfor skal jeg ha barn?»

- Jeg hadde virkelig ikke lyst på barn før ganske seint, altså biologisk sett. Jeg var kanskje 35 år. Plutselig slo det ned i meg. Det er en litt teit historie, men det var et lynnedslag.

«Global bekkenløsning»

Endringen skjedde samtidig som produsent Terje Stenstad ga henne tilbud om å sette opp soloforestilling. Det ble «Lene for president».

- Jeg fikk tusen hestekrefter og veldig selvtillit. Plutselig tenkte jeg: Jeg kan gjøre alt - og jeg skal faen meg også ha barn. Jeg var nesten psykotisk av lykke i fjorten dager. Hele meg var «on fire».

Hun spilte inn den første humordramaserien da hun var gravid, fødte kort tid før premieren og løp rundt og gjorde intervjuer med lille Solveig under armen og fikk høre: «Herregud hvor imponerende». Men tre måneder seinere var hun helt slått ut. Og frykten for at hun nå hadde blitt syk var like ille som plagene.

- Jeg gikk på en smell. Det var som jeg hadde global bekkenløsning i alle ledd. Det var vondt å skjære ost og vondt å trå på mine egne føtter. Da påsken kom var jeg så redusert at jeg ikke kjente meg selv igjen på et snaut halvt år. Det var rare greier. Både far og jeg var hjemme som du forstår.

- Var det fødselsdepresjon?

- Nei. Alle sier det, men jeg tror ikke det. Jeg følte meg veldig lykkelig da vi fikk lille Solveig. Jeg tror det var en fysisk greie som gjorde meg veldig redd.

Hun ble såpass redd at hun ikke turte å la være å trene med fysioterapeut fra NIMI.

- For en person som har så stor mistro til kroppen sin som meg, er det fantastisk å trene. Det gir enorm mestringsfølelse og selvtillit. Det er idiotisk at det er noe som funker så bra som å trene.

- Som engstelig person står du vel også i fare for å bli ei engstelig mor?

- Nei, jeg tror ikke det. Hypokondermentaliteten er nok knyttet til en dårlig oppfatning av meg selv. At jeg har tenkt at kroppen min er dårlig. Når jeg er nede tenker jeg også at jeg er ei dårlig mor. Jeg tenker mye dårlig om meg selv og er veldig selvkritisk.

Sjenert

Trolig skal hun gjøre en runde til med TV Norge.

- Og etter det kommer jeg - sannsynligvis - med nytt show, sier hun og smiler.

Hun snakker varmt og lenge om tekstforfatterne og folk hun jobber med. Hun er artikulert til tusen - og morsom. Men blir hun bedt om å stille opp i for eksempel «Nytt på nytt», sier hun nei.

- Da låser det seg for meg, jeg blir bare sjenert, tenker at alle de andre er mye kulere. Jeg er bare litt sånn nerdete og nervøs.

Hun utstråler uansett vilje og noe fandenivoldskt.

- Jo da, jeg har mye spenn i meg. Det er også selvtillit, vilje og ønske om å breie meg og bli sett. Det at jeg har så mange ulike ting i meg ganske sterkt, er nok en grunn til at jeg kan gjøre mange ulike typer.

Hun gikk på Prinsdal ungdomsskole og er dermed tilbake på gamle trakter.

- Jeg har flyttet hjem igjen og vanker på Holmlia senter. Nå har vi fått to kaffebarer. Jeg går til han jeg kjenner. Jeg har arbeiderklassebakgrunn og hadde det brillefint med oppvekst i Groruddalen og på Holmlia. Men i dag har jeg flest venner med bakgrunn fra universitetet og kultur. Av den grunn er språket mitt noen ganger veldig bredt og noen ganger ganske konservativt.

Ville være i fred

Etter en kjapp kaffe på senteret, kjører hun med God torsdag til Grünerløkka der hun skal besøke Hilde Louise Asbjørnsen, makker i duoen Asbjørnsen & Joh. og venninne. En nøkkelperson i Lenes liv. Dama som lokket henne til suksessrikt samarbeid, selv om hun var vond å be.

- Hun bearbeidet mitt mørke, nykkete sinn. Hilde har vært helt vanvittig viktig. Det er helt ko-ko, smiler hun.

- Hva slags jobb hadde du egentlig tenkt deg?

- Tja. Jeg trodde kanskje jeg ville få jobb i staten. En trygg, stille jobb der jeg kunne være litt i fred. Men så har jeg jo samtidig det trykket. Og så havnet jeg i stedet opp som superutagerende selvstendig næringsdrivende.

Alltid flink

Femmere og seksere har regnet i anmeldelser av showene.

- Jeg har alltid vært veldig flink; flink på skolen og flink da jeg studerte. Identiteten min ville nok fått seg en trøkk hvis jeg fikk dårlige anmeldelser eller ingen klappet, innrømmer hun - og legger til.

- Det er rart at det har gått ti år og at jeg har fått meg et navn, som det heter.

Hun synes fortsatt det er underlig når noen kommer bort for å snakke med henne fordi hun er kjendis.

- Det ironiske er jo at jeg føler meg som den underlegne. Jeg er den som har lavstatus og føler at jeg må levere slik at folk ikke skal bli skuffet.

GODT NABOLAG: Hun stortrives på multikulturelle Holmlia og drikker gjerne kaffe hos Arif Sultana som driver kafeen på Holmliasenteret.

GODT NABOLAG: Hun stortrives på multikulturelle Holmlia og drikker gjerne kaffe hos Arif Sultana som driver kafeen på Holmliasenteret.

TRENER: Etter at hun ble mor, har hun trent mer enn før. - Trening gir meg mestringsfølelse og selvtillit. Det er idiotisk at det er noe som funker så bra som å trene.

TRENER: Etter at hun ble mor, har hun trent mer enn før. - Trening gir meg mestringsfølelse og selvtillit. Det er idiotisk at det er noe som funker så bra som å trene.

Det siste fra moteukene


Høst/Vinter : Tre kolleksjoner du bør se