Volg ons

twitter 64 facebook 64 flickr 64 Linkedin-64 dutchcreative Arnhem aan Zee op Pinterest

Zoeken

Nieuwsbrief

Abonneer u hierVrienden

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Arno Arts

arnoarts

Bij wijze van nieuwjaarsgroet ontving ik onlangs een zelf ontworpen prentbriefkaart van de Arnhemse kunstenaar Arno Arts. Op de kaart staan twee figuurtjes van Delfts blauw aardewerk: een jongetje en een meisje in Volendammer klederdracht die elkaar een lief zoentje geven, de handjes netjes op de rug gevouwen. Het is een overbekend beeldengroepje, dat op duizenden Amerikaanse en Japanse schoorsteenmantels herinnert aan het land van de tulpen, de molens en de klompen.

Arts heeft de hoofden van het jongetje en het meisje in de computer vervangen door portretfoto's van hemzelf en van zijn muze Terry van Gurp, beiden met getuite lippen. De fotomontage is meer dan alleen maar grappig. Het Delfts blauwe beeldengroepje herinnert aan een kunstwerk dat Arno Arts in de zomer van 2005 maakte in Apeldoorn. Daar plaatste hij een in Delfts blauwe motieven beschilderde toegangspoort voor het Apeldoornse asielzoekerscentrum, compleet met de twee kussende Volendammer kindertjes aan weerszijden van de ingang.

'Gast-Vrij' staat er in neonletters op de poort, een doordenkertje over de positie van asielzoekers in ons land. Het project was bedoeld als een tijdelijk kunstwerk, maar wordt binnenkort mogelijk in een meer permanente kwaliteit uitgevoerd. De Delfts blauwe poort past thematisch helemaal in de lange oeuvrelijst van Arno Arts, die zijn artistieke carrière ooit begon met het beschilderen van Delfts blauwe borden in een aardewerkfabriek.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Arnhem regelmatig wakkergeschud door aksies en performances van Arts en een aantal gelijkgestemde kunstcollega's. Het waren vaak humoristische en spitsvondige manifestaties, die het Arnhemse publiek uitnodigden om eens na te denken over de plaats van de kunst in hun leven, over hun stad en over de wereld. Als schilder stond Arno Arts in die tijd dicht bij de Pop Art. Hij gebruikte thema's uit de reclame en uit de populaire media, om het publiek op een andere manier naar kunst te laten kijken.

En om het publiek te animeren om zijn kunst te kopen, onder het motto: A Work of Arts Is A Joy Forever. Arno Arts was in de jaren zeventig nog een jonge hond met een brutale boodschap. De jonge hond van weleer is uiterlijk een enigszins rijpere heer geworden. Maar hij blijft ons tot op de dag van vandaag met zijn kunst op de werkelijkheid achter de werkelijkheid wijzen, onvermoeibaar en met grote vasthoudendheid, zoals met de oer-Hollandse poort voor het Apeldoornse asielzoekerscentrum.

Uiteraard heeft Arno Arts zich de afgelopen dertig, veertig jaar als kunstenaar ontwikkeld. Naast hoogtepunten zijn er ook perioden van zoeken en niet helemaal vinden. Maar tussen toen en nu valt er geen breuk te ontdekken in de concentratie en de toewijding waarmee Arts te werk gaat. Zijn oeuvre is tot nu toe een helder en doortimmerd geheel, met het anders-kijken-naar-de-werkelijkheid als ononderbroken rode draad. Misschien wordt het eens tijd voor een overzichtstentoonstelling van het werk van Arno Arts, een kunstenaar die als geen ander de kunst in Arnhem belichaamt. Tot op de dag van vandaag.

0 Reacties

Plaats een reactie


  • >:o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Klik voor een nieuwe afbeelding.