Oudste krant van Nederland voor het eerst weer terug in Nederland

Oudste krant van Nederland voor het eerst weer terug in Nederland

Den Haag, 25 mei 2010 – Vanaf vandaag kunt u de oudste bewaard gebleven krant van Nederland bewonderen in de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland. De krant, Courante uyt Italien, Duytslandt &C, is (circa) 14 juni 1618 uitgebracht en via omzwervingen in de Zweedse Koninklijke Bibliotheek terecht gekomen. De krant is even terug in Nederland ter gelegenheid van de lancering van de website kranten.kb.nl, de grootste, gratis toegankelijke online krantenbank met gedigitaliseerde kranten uit de periode 1618 tot 1995 (vanaf 28 mei online).

Het nieuws van 25 mei 1618

De oudste krant begint met een bericht over de gebeurtenissen op 25 mei 1618 in Venetië die nu bekend staan als de ‘Spaanse samenzwering’. In 1617-18 probeerde de markies van Bedmar, de Spaanse ambassadeur in Venetië, de republiek te destabiliseren door onenigheid te zaaien, opdat Spaanse schepen de lagune van Venetië zouden kunnen binnenvaren en de stad zouden kunnen plunderen en in brand steken. Bovendien werden Nederlandse huursoldaten die al in de stad waren opgeroepen te gaan muiten. Het complot werd ontdekt en velen werden geëxecuteerd. Het bericht in de krant is zeer smeuïg: uitgebreid wordt geschreven over de 50 potten met vuurwerk waarmee brand gesticht moest worden, de 25.000 dukaten die als beloning uitgereikt werden en de velen die door verdrinking terechtgesteld werden.

Tentoonstelling

Het is voor het eerst dat de krant tentoongesteld wordt in Nederland. De KB heeft hiervoor een vitrine in De Verdieping van Nederland ingericht. Tot 27 juni is de Courante uyt Italien, Duytslandt &C nog te zien, daarna gaat de krant weer naar Zweden. De Verdieping van Nederland is gratis toegankelijk en zeven dagen per week geopend.

Historische kranten

De oudste (bewaard gebleven) krant van Nederland behoort tot de eerste lichting kranten die op de website kranten.kb.nl beschikbaar is (vanaf 28 mei online). De KB digitaliseert een omvangrijk deel van alle landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten en vanaf vrijdag is het eerste deel daarvan, één miljoen pagina’s, voor iedereen toegankelijk op de website. De komende achttien maanden worden de overige zeven miljoen pagina’s in etappes aan de website toegevoegd.

De website kranten.kb.nl is met ingang van  november 2013 opgenomen in Delpher.