standartnews.com banner
 WEEKEND Събота, 25 Февруари 2006 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ТРИУМФ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch

Съдбата се усмихва на Дионисиев в Лондон

Колебае се седмица между журналистиката и бизнеса

Журналистиката е чудесен трамплин, стига да я напуснеш навреме. Казал го е Уинстън Чърчил. Борислав Дионисиев с кариерата си доказва прозорливостта на британския политик.
На 27 години Дионисиев завършва най-престижната специалност в УНСС - външна търговия, но се отказва от кариера в тази област. Предпочита да отиде на работа в Института за съвременни социални теории. Там прави първите си контакти с пресата. Канят го да пише коментари и анализи в различни издания и след шест години му предлагат работа в първото и единствено тогава цветно списание в България - "Отечество". Скоро оглавява международния отдел там, води радиопредавания, снима филма. Мнозина смятат, че призванието му е журналистиката. Но през май 1989 г. по време на командировка в Лондон случайно се среща с един член на фамилията Вардиноянис, контролираща капитал от над осем милиарда долара. Той му предлага да стане представител на групировката за Източна Европа със седалище във Виена.
"Колебах се точно една седмица - разказва Борислав Дионисиев. - Стоях в приятния си кабинет в редакцията на бул. "Витоша", гледах през прозореца и се чудех да приема ли предложението. Тогава не знаех, че само след шест месеца в България ще настъпят кардинални промени, а след година-две най-доброто българско списание вече няма да излиза. Предлагаха ми договор за три години. Мислех си, че ако не се справя, няма да мога да се върна към предишната си работа."
Накрая все пак решава да скочи в дълбокото. Премества се във Виена и в продължение на три години пътува оттам до страните, за които отговаря - бившите сателити на Съветския съюз. И до днес смята това време за един от най-приятните периоди в живота си, защото, както сам казва, все още бил само служител. Не е имал грижите, които го връхлитат по-късно. И до днес смята, че за предпочитане е да си високоплатен ръководител, вместо собственик.
При едно от връщанията си в България е потресен от контраста между нашата страна и съседна Гърция. Край мизерните бензиностанции се точат опашки от стотици автомобили. Горивото се предлага на черно не в туби, а в шишета.
Тогава предлага на Вардиноянис да започне внос на нефтопродукти в България. Връща се от Виена, за да организира бизнеса тук.
Отначало продават внесеното чрез единствената тогава държавна фирма "Петрол", после създава верига бензиностанции, става дистрибутор на автомобилите "Опел", купува хотела на "Балкантурист" в Банско (по онова време там друг няма). Характерно за "Булвария", "Варко" и всички други фирми през този период е, че съдържат в себе си сричката "вар", идваща да покаже мажоритарното финансово участие на гръцкия милиардер в тях.
Разделя се с фамилията Вардиноянис преди няколко години. Днес тя участва само в една от неговите фирми. Междувременно продаде бензиностанциите, "Булвария", хотела в Банско и дела си в ред други фирми, но купи "Софарма", "Електроимпекс" и "Машиноекспорт".
Гордее се със стола на "Електромашинари холдинг", който по лукс надминава повечето столични ресторанти. Казва, че ще станем модерна страна, когато повечето служебни столове заприличат на неговия.
Според последните публикувани в интернет баланси само активите на холдинга, който е 98 процента негова собственост, са над 12 милиона лева. "Въпросът е да усетиш кога да купиш и кога да продадеш - казва той. - Късметът има огромна роля в бизнеса. За мен този шанс беше срещата с Вардиноянис. Но трябва да съумееш да го използваш и да го развиеш."
Крум Благов

Вашият коментар

  
   

Визитка

Име: Борислав Дионисиев
Възраст: 59 години
Образование: УНСС, международни икономически отношения, 1974 г. Специализира в Университета в Осло, Норвегия, 1979 г.
Кариера: 1975-1981 г. - Институт за съвременни социални теории
1981-1989 г. - редактор и завеждащ международния отдел на сп. "Отечество"
1989-1991 г. - представител на гръцката икономическа групировка "Вардиноянис" за Източна Европа
1992 г. - създава "Булвария холдинг"
1999 г. - обединява "Електроимпекс" и "Машиноекспорт" в "Електромашинари холдинг"
2000 г. - става председател на Съвета на директорите на "Софарма"
Семейно положение: женен, с три деца
2003 г. - член на надзорния съвет на корабостроителницата "Булярд"

Дъщерите му са в чужбина, синът има търговска верига

Синът и дъщерята на Борислав Дионисиев от първия брак вървят по стъпките на баща си в бизнеса. Христо Дионисиев завършва във Виена и специализира в Щатите, но се връща да развива бизнес в България. Отказва на баща си да работи в офиса му в Лондон и заедно със сестра си Светла, която е дизайнер, открива ресторант "Планета" в Дома на киното. Това е първата му успешна проява на предприемач. По-късно с финансовата помощ на баща си създава веригата магазини за мобилни телефони и аксесоари "Да, да". Другата му компания е "Съни филмс". Сега голямата дъщеря е във Виена, а най-малката, Рада, която е на 21 години, следва в Англия.

Няма да пиша автобиография

- Г-н Дионисиев, защо трябваше да минете през журналистиката, като сте били икономист?
- Още по време на стажа си видях, че не съм подходящ като човек за социалистическата търговия. Да кажем, че бях отишъл представител някъде в чужбина. Бих пестил цяла седмица, за да мога да седна веднъж на вечеря в хубав ресторант. След което сигурно щяха да ме питат откъде съм имал пари да си платя сметката там. Щяха да ме уволнят само след няколко месеца. Затова предпочетох института. Там имахме достъп до информация от чужбина, което тогава беше рядкост. Освен това ми харесваше, че на работното място трябваше да се явяваме два пъти седмично. Останалото време работех над себе си.
- Имахте ли полза от образованието си в бизнеса? Все пак по времето, когато сте били студент, икономиката е била планова, а не пазарна.
- Вярно е, обаче после специализирах в Осло. Това беше много важно за мен. Да комбинираш наученото тук и там се оказа полезно.
- Защо се разделихте с Вардиноянис?
- След като загубихме битката за приватизацията на Булбанк, те загубиха интерес към България. Тогава предложихме 330 милиона, а италианците - 350. На втория кръг бяхме решили да стигнем до 420, но той беше отменен и сделката беше обявена за приключена. Държавата изгуби 60-70 милиона.
- Доста преуспели американски бизнесмени на вашата възраст решиха да напишат книга за успеха си. Най-яркият пример е Лий Якока, който беше преведен и на български. Мислили ли сте да издадете автобиография?
- Не. С писането за мен е свършено веднъж завинаги. А и не мисля, че има нещо, на което бих могъл да науча другите. Нямам такива амбиции.
- Как прекарвате свободното си време?
- Възможно най-приятно, с приятни хора. С каквото и да се занимаваш, трябва да го вършиш с удоволствие. Един журналист ме попита пия ли. Казах му: "Да, с удоволствие."
- Спортувате ли?
- Обичам да плувам и да ходя на ски. С тениса за съжаление трябваше да се сбогувам, защото съм с една изкуствена става след тежка катастрофа през 1995 г. Шофьорът реши да вземе един завой със 130 километра в час. Отнесохме едно дърво по пътя за аерогарата. Дължа им го, трябва да го посадя.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз ЕАД'   |   webmaster


easy fly