Arbetet med REVA påbörjat

Projektet REVA, ett nationellt utvecklingsprojekt mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket har påbörjats inom gränspolisavdelningen. Syftet är att öka effektiviteten och rättsäkerheten i verkställighetsarbetet i enlighet med regeringen mål.

Projektet REVA, rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete, påbörjades 2009 och har inneburit att man gjort en översyn av verkställighetsarbetet inom Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket och utifrån det kommit fram till ett antal punkter där verkställighetsarbetet kan förbättras och standardiseras.

Inga förändringar i arbetet med att eftersöka

Projektet baseras på LEAN-metoden och innebär att processerna i själva handläggningen ses över. Främst handlar det om att ta bort hinder i den löpande handläggningen av ärenden. Det berör inte, och innebär inga förändringar i den yttre verksamheten för gränspolisen i Stockholms län vad gäller till exempel arbetet med att eftersöka dem som vistas illegalt i landet.

Regeringens mål

Migrationsverket är projektägare och projektet medfinansieras av Europeiska återvändandefonden. REVA ligger i linje med regeringens intention att effektivisera arbetet med verkställigheter och öka antalet verkställda. 

Gränspolisens arbete med verkställigheter

Gränspolisavdelningen i Stockholm län har, även om REVA först nu ska implementeras i Stockholm, under de senaste åren utvecklat och effektiviserat sitt arbete med verkställigheter. Det visar sig bland annat genom att avdelningen under 2012 verkställde 2154 personer i Stockholms län vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2011 och 47 procent jämfört med 2010.

Resultatet beror på ett förbättrat samarbete med Migrationsverket och Kriminalvården vilket bland annat minskat ledtiderna i verkställighetsarbetet. En annan faktor som påverkat ökningen av antalet verkställda är de gemensamma verkställighetsresorna med specialchartrade plan där flera personer kunnat verkställas samtidigt.

En annan viktig förutsättning när det gäller de kortade ledtiderna är kontakterna med ambassaderna. Dessa kontaktytor har gränspolisavdelningen under flera år utvecklat genom, inom avdelningen utsedda, team med ansvar för respektive region från vilka avdelningen har många efterlysta.

Gränspolisvdelningen i Stockholms län införde också för några år sedan ett system där ärendena kategoriseras utifrån vilken typ av identitetsdokument som finns till hands och kvalitén på dessa. Det i sin tur är avgörande för hur snabbt ett ärende kan hanteras och verkställas.

Inom gränspolisavdelningen i Stockholm län utbildas nu, som ett första steg, vissa chefer i LEAN som en del i REVA-projektet.  

Nyhet från

Polismyndigheten i Stockholms län

112 vid larm
114 14 övriga ärenden