16 Haziran 2011 Perşembe

Boks yapanların yarısında beyninde kalıcı hasar oluşur

Boks yapanların yarısında beyninde kalıcı hasar oluşur

Konya’da iki hafta önce bir boks maçında ringde rakibinden aldığı yumruk darbesi sonucu beyin kanaması geçirerek yaşamını kaybeden Gökhan Murat Üstel’in (24) ölümü, boksun yol açtığı riskleri bir kez daha hatırlattı.

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr.Cengiz Kuday, bugüne kadar boks tarihinde çok sayıda ölüm olduğunu belirtiyor. Bu ölümlerin bir kısmının ringte, bir kısmının ise daha sonra görüldüğünü söyleyen Kuday, ringde bilinen 750 ölümün rapor edildiği bilgisini verdi. Prof. Dr. Kuday, boks yapanların yarısında kalıcı nörolojik hasarlar oluştuğuna dikkat çekti. 11 bin 173 boksör üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, boksörlerin bir kısmında ileriki yaşantılarında Parkinson, Alzheimer gibi ciddi hastalıklar bir kısmında ise kanamalar görülüyor.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, boks maçı sırasında 2 - 3 dakikanın üzerinde süren şuur kaybında boksörlerin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerektiğini kaydetti. Boksta dört çeşit nakavt olduğunu hatırlatan Kuday, şu bilgileri verdi:
“Birinci nakavt en hafif olanı. Boksör yumruğu yedikten sonra tek ayak üzerinde kalır ve düşer. Bunda çok hafif sersemlik olur hemen ayağa kalkar. İkinci tip nakavtta boksör yere düşer fakat  10’a sayana kadar kalkamaz. Ama şuurunu da kaybetmez, maça devam edebilir. Üçüncü tip nakavtta boksör  yere düşer, şuurunu kaybeder, fakat hemen düzelir. Tehlikelidir dikkatle izlenmesi lazım. Dördüncüsünde ise düşer, kalkamaz ve şuur kaybı çok uzun sürer.”

İzleyenlerce iyi takip edilmeli
Kuday, boksörlerin çok iyi takip edilmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Eğer uzun süren bir şuur kaybı olursa bunun altında ciddi bir rahatsızlık yatar. Beyin zarının içinde, dışında veya dokunun içinde kanamalar olabilir.  Eğer şuur kaybı iki-üç dakikanın üzerinde sürüyorsa bu kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.”

Geri dönüşü olmayan hasar
Kuday, bütün boksörlerde hem antremanlarda hem de boks maçı sırasında aldıkları darbelerin beyinde geriye dönüşü olmayan hasarlara neden olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Boksörler yüzlerine ve kafalarına yedikleri her yumrukta beyin hasarına maruz kalıyor ve pek çoğu Muhammed Ali’de olduğu gibi sonradan ortaya çıkan hastalıklara yakalanıyor. Pek çok boksör, beyin hasarından habersiz olarak yaşamını sürdürüyor.
Beyin hasarları sonucu kişilerde konuşma bozuklukları, kişilik değişiklikleri, dengesizlik, titreme ve psikiyatrik bozukluklar ortaya çıkabiliyor.”

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN

  • 17.31 (TİYATRO)İkinci KatSaat: 21.00Fiyat: 28 TL Tel: 0 212 292 32 47
  • SERDAR ORTAÇHarbiye Cemil Topuzlu Açıkhava SahnesiSaat: 21.00Fiyat: 62-175 TL Tel: 0 212 296 3610
  • YOLA ÇIKANLAR YOLDAN ÇIKANLARAya İrini MüzesiSaat: 20.00Fiyat: 46-134 TL Tel: 0 212 528 45 00
  • JEHAN BABURMask Live Music ClubSaat: 22.00Fiyat: 23 TL Tel: 0 212 244 12 38
  • YENİ BİR HAYAT İÇİN/ BGST TİYATRO BOĞAZİÇİMaya SahnesiSaat: 20.30Fiyat: 29 TL Tel: 0 212 252 74 52