operatie verhuizing oude plataan geslaagd

27 maart 2014 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Op woensdag 26 maart is een ruim 60 jaar oude plataan overgebracht van het bomendepot naar de Conradstraat.

De plataan in de takels

De plataan in de takels

Bomen die ruimte moeten maken voor een herinrichting van een straat of gebied worden zoveel mogelijk direct in de omgeving verplaatst. Maar dat lukt niet altijd. Bomen die niet gelijk verplaatst kunnen worden gaan daarom tijdelijk naar het gemeentelijke bomendepot bij het Kralingse Bos. Daar worden de bomen goed verzorgd en kunnen zij een paar jaar bijkomen van de verhuizing.

Platanen van het Centraal Station
Drie grote platanen die op het Delftseplein naast het Centraal Station stonden moesten in 2005 verdwijnen voor de aanleg van een nieuw metrostation en de metrolijn naar Den Haag. Deze bomen belandden gelukkig niet in de versnipperaar, maar werden overgebracht naar het bomendepot. Daar kwamen de bomen tot rust en zijn ze goed verzorgd door de boomverzorgers van Stadsbeheer.

Herinrichting Conradstraat
Na de opening van het nieuwe Centraal Station eerder deze maand wordt nog hard gewerkt in het nabij gelegen gebied, zoals de Conradstraat met het nieuwe busstation. Een van de drie platanen die in 2005 zijn verhuisd naar het bomendepot, heeft hier nu een plaats gekregen. Dicht bij zijn oude stek.

Speciaal transport
Een dag voor de verhuizing werd de ruim 60 jaar oude plataan vrij gegraven en op woensdag 26 maart was het zover. Nadat de plataan met alle zorg was omwikkeld met jute en transportbanden werd de boom van zijn plaats getild en op een dieplader gelegd. Vervolgens ging de monumentale plataan dwars door de stad op speciaal transport richting het Centraal Station. Daar aangekomen werd de kraan met takel werd in gereedheid gebracht en soepel werd de plataan op zijn plaats gezet. Operatie geslaagd.

Bijkomen en opbloeien
Voor het vervoer moest de plataan ‘kort gezet’ worden, ofwel er moest flink gesnoeid worden. Nu kan de plataan weer tot rust komen en over een paar jaar zal zit de kroon weer vol met blad. Na een jaar of vijf, zes hebben we in de Conradstraat een prachtige plataan staan alsof hij er altijd al stond.


Deze pagina is succesvol verzonden

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken