Hybride voertuig

Uit WikiMobi

Ga naar: navigatie, zoeken

Een hybride voertuig is een voertuig dat door meer dan één aandrijftechniek aangedreven wordt. Dit voertuig kan bijvoorbeeld een auto zijn maar ook een bus of fiets. Meestal wordt er echter een voertuig mee bedoeld dat zowel een elektromotor als een traditionele verbrandingsmotor op benzine of diesel heeft. De elektromotor werkt met een accu. Deze accu wordt opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. Ook maakt de generator gebruik van de energie die vrijkomt bij het remmen. Door de twee motoren op de juiste manier naast elkaar te gebruiken, kan er bespaard worden op brandstof en worden de emissies lager.

Hybride voertuigen zijn constant in ontwikkeling, er bestaan bijvoorbeeld ook hydraulische hybrides, in plaats van de energie op te slaan in een accu wordt de energie opgeslagen in een vloeistof onder hoge druk.

Naast de traditionele hybride auto’s (benzinemotor die een accu oplaadt welke weer gebruikt wordt bij het in werking stellen van de elektromotor), zijn er ook plug-in hybrides op de markt. Bij deze hybride voertuigen laden de accu op via het elektriciteitsnet. Hierdoor verbruiken ze nog minder aardolie (benzine of diesel).

Inhoud

Definitie en algemene beschrijving

De twee dominante methoden om een wegvoertuig aan te drijven zijn via elektriciteit en via verbranding. De belangrijkste redenen om elektriciteit te gebruiken is de energie efficiëntie van ongeveer 85% tegen ongeveer 35% bij een verbrandingsmotor, en daarnaast de lokale emissies. De uitdaging hierbij is om lichtere, goedkopere, minder milieuvervuilende en efficiëntere accu’s te produceren. Het voordeel van een verbrandingsmotor is de volwassen, goedkope motortechnologie en een goede brandstofinfrastructuur. De HEV reduceert het brandstofverbruik ten opzichte van een gewone benzineauto met ongeveer 30%. Ook de PHEV heeft de kwaliteit en comfort van een traditionele auto met verbrandingsmotor en kan tevens nog meer brandstof besparen dan een HEV. De PHEV heeft geen zware, dure accu nodig, zoals een volledig elektrische auto omdat het daar niet van afhankelijk is. Een volledig elektrische auto, en de PHEV in de elektrische modus zijn perfect voor kortere afstanden en de PHEV en HEV voor langere afstanden. Bron: TOI


Historie

In 1899 ontwerpt de Duitser Ferdinand Porsche een hybride wagen met een interne verbrandingsmotor die een generator aan het draaien brengt. De Amerikaanse ingenieur H. Piper verkrijgt een patent voor het ontwerp van een benzine-elektrische hybride in 1905. Zijn idee is om gebruik te maken van een elektrische motor die een interne verbrandingsmotor moet ondersteunen. Tussen 1915 en 1965 zakt de hybride markt in elkaar. Dit komt doordat hybrides duur zijn en voertuigen op benzine meer kracht hebben. Veel bedrijven gaan hierdoor failliet. Een paar jaar later, rond 1970, wordt de hybride powertrain ontwikkeld. Veel van de technieken in dit systeem worden tegenwoordig nog steeds gebruikt. In de jaren '70 krijgt de consument weer interesse voor elektrische voertuigen door stijging van olieprijzen. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hybrides en autofabrikanten beginnen voorzichtig met het op de markt brengen van hybrides. Vanaf 1989 beginnen autofabrikanten met de massaproductie van hybriden auto’s. Bron: Zuinige auto’s


Technologie

Naast de traditionele verbrandingsmotor zit er bij een hybride auto ook een elektrische motor en oplaadbare accu(batterij) in de auto. Bij een parallel-hybride auto is de verbrandingsmotor net als bij een standaard auto direct aan de wielen gekoppeld, parallel hierop staat de elektromotor. Bij een serie-hybride auto liggen de motoren achter elkaar en kunnen beiden de voorwielen aansturen. Een computer schakelt tussen de benzine en elektrische aandrijving.

Meer informatie over: Systeem in hybride auto dat laat zien welke aandrijving wordt gebruikt

The media player is loading...

De accu van de elektromotor wordt onder het rijden opgeladen door een generator, die weer wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. De accu kan energieoverschotten opslaan en kan de verbrandingsmotor ondersteunen als deze meer vermogen nodig heeft. De motor heeft hierdoor een optimaal toerental en rendement en de uitstoot van milieubelastende stoffen is minimaal.

Werking van een hybride auto. Bron: hybride auto’s


Meer informatie over: Werking van hybride

The media player is loading...

Hoe worden de beide motoren gebruikt:

  • De accu is een tijdelijke energieopslag en slaat energieoverschotten op. Zodra de accu leeg is wordt deze weer opgeladen door de generator, de generator is gekoppeld aan de verbrandingsmotor.
  • De elektromotor (gevoed door de accu) ondersteunt de relatief kleine verbrandingsmotor bij onder andere optrekken.
  • Er wordt afgeremd op de generator en niet op de verbrandingsmotor
  • Wanneer er geremd wordt gaat de energie die door de elektromotor wordt omgezet in elektriciteit weer terug naar de accu.
  • De elektromotor is het meest effectief bij afwisselende snelheden zoals filerijden, rijden in een stad en bij parkeren en achteruitrijden.
  • Bij hogere snelheid wordt er gebruik gemaakt van de verbrandingsmotor.

Bron: Hybride aandrijving Bron: Wikipedia geschiedenis hybride auto

Meer informatie over: Hybride Toyata Prius

Procesvarianten met voor en nadelen

Serie hybride. Bron: Electric-ray

Er wordt onderscheid gemaakt tussen parallel-hybride auto's en serie-hybride auto's. Daarnaast wordt er ook gesproken van mild hybrids, full hybrids en plug-in hybrids.

Serie hybride: Bij een serie-hybride auto liggen de motoren achter elkaar. De generator wordt door de verbrandingsmotor aangedreven. De verbrandingsmotor is niet direct aan de wielen gekoppeld. Bron: Hybrideauto.eu

Meer informatie over: Toepassing serie hybride aandrijving

Parallel hybride. Bron: Electric-ray

Parallel hybride: Bij een parallel-hybride auto is de verbrandingsmotor net als bij een standaard auto direct aan de wielen gekoppeld, parallel hierop staat de elektromotor. De verbrandingsmotor springt alleen bij als de elektriciteit op is of er meer kracht nodig is Bron: hybride auto

Mild hybride, full hybride, stationaire hybride en plug in hybride:
Bij mild hybrids wordt gebruik gemaakt van stop-start-automaten; als de auto stopt slaat de verbrandingsmotor af, bij optrekken slaat deze weer aan. Een mild hybride kan niet alleen elektrisch rijden. Een full hybride ondersteunt net als de mild hybride de verbrandingsmotor, maar kan wel volledig elektrisch rijden. Een stationair draaiende hybride kan constant draaien op een optimaal toerental om stroom op te wekken, de stroom gaat naar de accu en dan naar de elektromotor. Deze vorm van hybrid is eigenlijk een elektrisch voertuig met een range extender. De verbrandingsmotor heeft relatief weinig vermogen en wordt alleen gebruikt als de accu’s leeg dreigen te raken. Dit type hybrids behoort tot de plug-in hybrids. Bij de standaard hybrides kan de accu niet worden opgeladen van buitenaf, dit gebeurt met behulp van de verbrandingsmotor en regeneratie van remenergie. Bij plug-in hybrides kan de accu ook worden opgeladen door de auto aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk.

Meer informatie over: (plug-in) hybrides

Rendementen, theorie en praktijk

Het verbruik van een hybride hangt af van onder andere: de motorinhoud, het rijgedrag, de accu, het gewicht van de auto en de gereden afstand. Om een indicatie te geven volgen hieronder wat voorbeelden wat er gemiddeld wordt verbruikt bij verschillende modellen:

  • Toyota Yaris Hybride verbruik is 4,61l/100km
  • Toyota Prius verbruik is 4,99l/100 km
  • Opel Ampera (benzine) verbruik is 3,5 l/100km
  • Toyota Prius plug-in verbruik is 2,5 - 3,8 l/100km

Op Spritmonitor.de staan uitgebreide verbruikdata voor verschillende modellen.

In het artikel van Steinbuch (Automotive & Mobility) wordt uitgelegd dat een plug-in met een elektrisch bereik van 50km ongeveer 70% van de tijd elektrisch rijden kan. Lees ook vooral de berekeningen van Auke gepubliceerd onder het artikel. Daarin rekent hij uit waarom je beter een PHEV kan kiezen in plaats van een zuinige diesel als je ruim 200km per dag af moet leggen.

Praktijkstatus

Op hybrideauto.eu staan de hybride auto’s met details als waarmee ze zijn uitgerust, wat de accuradius is, de aanschafprijs, het vermogen, CO2- uitstoot en wanneer (verwacht wordt dat) ze op de markt zullen verschijnen. Drie populaire modellen zijn momenteel:

  • De Ford Fusion heeft een accupakket van 1,4 kWh en een elektromotor van 118pk. De Fusion kan elektrisch een snelheid halen van 100km/h en heeft een topsnelheid van 170 km/h. De kostprijs is nog onzeker maar zal rond de 22.000 euro zijn.
  • De plug-in Volvo V60 Hybrid uitgerust met een 215pk dieselmotor en een 70pk elektromotor. De auto heeft een accuradius van 50km en een totale range van ongeveer 1400km. De topsnelheid alleen elektrisch is 130 km/h en de topsnelheid van de dieselmotor is 220km/h. CO2- uitstoot van deze hybride is 49g/km. Aanschafprijs is 64.695euro.
  • De Opel Ampera heeft een 16kWh lithium-ionaccupakket, een 1.4 benzineblok en een totaal vermogen van 150pk. De topsnelheid is 160km/h en het heeft een CO2-uitstoot van 40g/km. De Ampera is te koop vanaf 48.295 euro.
Citroën DS5 HYbrid4 Airdream

Op de volgende site staan tests uitgewerkt voor de verschillende (hybride) modellen: testauto hybrid Hier kunnen de verschillen en overeenkomsten tussen de hybride personenwagens worden gevonden. Onder andere hybride modellen van Volvo, Toyota, Kia, Infiniti, Mercedes-Benz, Peugot, Volkswagen en Citroën worden getest op onder andere wegligging, rijcomfort, prestaties, CO2-uitstoot, acceleratie, prijs en accuradius. De Citroen DS5 Hybrid4 Airdream bijvoorbeeld scoort hier erg goed (voorjaar 2013).

Hoewel de eerste generatie hybride auto’s meestal werden uitgerust met een nikkel metaalhydride batterij, maken de huidige modellen vrijwel altijd gebruik van een lithiumion batterijen. Bron: AgentschapNL Meer informatie over: Accu#Technologie

Voor bepaalde modellen plug in hybrides geldt een accuradius van 60km (volgens de fabrikant). Dit betekent dat voor woon-werkverkeer geldt dat onder andere de Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid gebruikt kan worden als full electric car (een Nederlander legt gemiddeld per dag 29,09 km met de auto af, bron: CBS). Maar wat dan de topsnelheid is (de snelheid waarbij de verbrandingsmotor aanslaat, wordt hier niet gegeven). Bron: Groen7 De nieuwe Toyota Prius zou puur elektrisch 15km kunnen afleggen met snelheden boven de 80km/u. Bron: ANWB

Zoals in de onderstaande figuur duidelijk wordt stijgt het aantal alternatieve personenauto’s ieder jaar. Het aandeel hybride personenauto van deze groep is hierbij momenteel het grootst (voorjaar 2013). Was het totaal aantal hybride auto’s in Nederland in 2007 nog 7599, in 2012 was dat al gestegen tot 68.675 (tabel 1). Momenteel is het aandeel hybride auto’s in Nederland 0,9% van alle personenauto’s.

Groei personenauto's
Overzicht persauto's.png


Meer informatie over: Aantal verkochte hybride personenauto's


Grondstoffen en leefomgeving

Emissies

Onderstaande grafieken zijn uit 2008 maar geven een goed overzicht van de CO2-emissie reductie.

Aantal verkochte hybride auto’s. Bron: VROM
CO2-reductie hybride auto’s(valt onder A label) tegenover C/D label auto’s. Er vanuit gaande dat alle hybride auto’s gekocht sinds 2001 nog steeds rondrijden. Bron: VROM


Vergelijking PHEV, HEV, dieselauto en benzineauto

In het onderstaande stuk van TOI over emissies en verbruik worden twee Toyota Priussen ( PHEV en HEV) en twee conventionele auto’s (Avensis benzine en diesel) vergeleken. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit deze gegevens zijn gebaseerd op het rijden in Helsinki, ruiger terrein en lagere temperaturen dan in Nederland, maar de resultaten geven wel een goede indicatie.

De Prius HEV 2012 heeft een nikkel metaal hydride accu (24kg) van 1-2 kWh. De PHEV heeft een 73 kW benzine motor, een 60kW elektrische motor, lithium-ion accu’s en een elektrische range van 20km.

De PHEV heeft bij de tests een verbruik van 2,5 – 3,8 liter per 100km. Een laboratoriumtest in Finland concludeerde dat bij een HEV Prius de CO2 emissies laag waren in vergelijking met een benzine of diesel auto terwijl emissies van de andere lokale schadelijke stoffen (zoals NOx, HC, CO en PM) vrijwel niet aanwezig waren. De PHEV Prius had bij deze lab-test over een lengte van 15,6 km (23 graden Celsius) een CO2-reductie van 80-90% in vergelijking met de gewone Prius. In vergelijking met de Toyota Avensis met een 1,8l benzinemotor lagen de CO2 reducties tussen de 90 en 95%, en ietwat lager in vergelijking met de Toyota Avensis met een dieselmotor. Dit is mogelijk omdat de afgelegde afstand dusdanig kort was dat de PHEV vol elektrisch kon rijden.

De resultaten van de lab-test staan in figuur 14 en 15. Hieruit wordt geconcludeerd dat:

  • de PHEV met een opgeladen accu de CO2 emissies reduceert op afstanden tot 15-20km bij gematigde weersomstandigheden
  • als de auto niet opgewarmd hoeft te worden dan zijn de CO2 emissies in ordergrote van 10-40 g/km (in Helsinki)
  • de PHEV prefereert warmte, veiligheid en comfort boven CO2 emissie reducties bij -7 graden Celsius
  • het terrein in Helsinki is dusdanig ruig dat de verbrandingsmotor vaak moet bijspringen
Figuur 14
Figuur 15


Bij een buitentemperatuur van -7 graden Celsius was de CO2-emissie van de PHEV ongeveer gelijk aan die van de HEV doordat de auto ontdooid en opgewarmd moet worden. Bij een auto met (alleen) een verbrandingsmotor wordt de warmte van de motor hiervoor gebruikt.

Bij de wegtest bleek de CO2 emissiereductie van een PHEV op ongeveer 30% te liggen in vergelijking met een gewone Prius, 45% in vergelijking met een dieselauto en 60% in vergelijking met een benzineauto. Het brandstofverbruik was bij de PHEV zo’n 10% lager dan dat van de HEV.

Uit figuur 16 blijkt dat de NOx emissies van de PHEV laag zijn ten opzichte van de dieselauto tijdens de eerste 3,7km en bijna 0 daarna. Uit figuur 17 blijkt dat de HC emissies bij zowel beide Priussen als de Avensis benzineauto vrij hoog zijn bij een koude start op de eerste 3,7km in vergelijking met de dieselauto. Bij moderne benzineauto’s uitgerust met een drietrapskatalysator zijn de CO-, PM-, HC- en NOx emissies laag zodra de katalysator de “light off temperatuur” (warm genoeg, hier: na ongeveer 3,7km) heeft bereikt. Uit figuur 17 wordt duidelijk dat de HC emissies van benzine auto’s bij een koude start (-7 graden Celsius) relatief hoog is vanwege de rijke brandstofmix die nodig is om de motor te starten. Na 3,7 km is de uitstoot van deze emissies (CO, PM, HC en NOx) bijna 0, behalve de NOx emissie van de dieselauto.

Figuur 16
Figuur 17

Bron: TOI

Omgevingsbelasting

Fabricage, slijtage en slopen van een hybride auto is milieuvervuilend. Het accupakket is flink groter dan bij een gewone auto en vraagt dus ook meer materialen. Hierbij zitten enkele zeldzame aardmetalen. Dit is belastend voor de omgeving.


Toekomst

De ontwikkeling van plug-in hybrides is nog in volle gang. De nieuwe PHEV Prius heeft een accu pakket van 4,4 kWh, waarmee hij 25km volledig elektrisch af kan leggen. Daarnaast heeft deze nieuwe Prius een benzineverbruik van 2,1 liter per 100km (NEDC) en stoot hij hierbij 49g/km CO2 uit. De accu laadt in 90 minuten volledig op bij 220V. Deze nieuwe Prius kost ongeveer 5300 euro meer dan het oude model (HEV Prius). De gemiddelde dagafstand die in Nederland wordt afgelegd is ongeveer 37km. In Europa is de gemiddelde volledige oplaadtijd voor een PHEV met een 1-2 kWh accu 77 minuten. Bron: TOI Uitdaging is nu nog het op de markt brengen van een goedkope, lichte, minder-milieuverontreinigende, efficiënte accu.

[Draag bij aan het uitwerken van dit onderwerp, deze tekst graag aanvullen met informatie over: de toekomst van hybride voertuigen.]


Politiek, sociaal en economische factoren

Politieke en sociale factoren

Hybride voertuigen maken minder geluid dan een voertuig met een normale verbrandingsmotor. Hierdoor kunnen andere weggebruikers het voertuig minder goed horen aankomen en zouden er ongelukken kunnen gebeuren.

Uit onderzoek (bron: noren) naar de vraag waarom mensen een PHEV zouden kopen blijkt dat:

  • ze dat alleen doen als ze al een soort basiskennis hebben over de functionele aspecten van PHEV-technologie
  • ze alleen een PHEV kopen als dit bij hun levensstijl past
  • ze dit alleen doen als het past en het gestimuleerd wordt binnen de sociale omgeving

Er zijn een aantal onzekerheden waardoor potentiële kopers voorzichtig zijn met de aanschaf van een PHEV; ze begrijpen de nieuwe technologie niet volledig, het is onzeker hoeveel geld er wordt bespaard, er bestaat onzekerheid over de betrouwbaarheid en de veiligheid van de accu’s, onzekerheid over hoe gemakkelijk en kostbaar het is om een PHEV op te laden, onzekerheid over hoe gemakkelijk het onderhoud is en hoe gemakkelijk de auto te verkopen is. Kopers van PHEVs zijn mensen die geïnteresseerd zijn in de technologie en het milieu, gestimuleerd worden binnen hun sociale omgeving, mensen die vanwege de olieprijs en belastingvoordelen overstag gaan, mensen die gemakkelijk toegang hebben tot informatie over het bereik van de auto als het opladen ervan en over de technologische ontwikkeling van de accu. Testers van de Prius PHEV klaagden enkel over de beperkte laadruimte en de ergonomie cq. het hanteren van de elektriciteitskabel om de accu op te laden. Bron: TOI

Economische factoren

De overheid stimuleert semi-elektrisch rijden. Wanneer werknemers een auto van de zaak tot hun beschikking hebben en deze dus ook gebruiken voor privéritten, wordt er een bijtelling berekend. De bijtelling voor elektrische auto’s en plug-in hybride is 0% sinds 2012 mits de CO2-uitstoot lager is dan 50 gram/km (er wordt tot en met 31 december 2013 een korting van 25% verleend voor het standaardbijtellingstarief van 25%). Vanaf 2014 zal een bijtelling gaan gelden van 7%.

Volkswagen Jetta Hybrid

Voor personenauto’s met een maximaal CO2-uitstoot van 88g/km (dieselauto) en 95g/km (benzineauto) geldt het verlaagde bijtellingspercentage van 14% geldt in 2013. Een voorbeeld van zo'n personenwagen is de Volkswagen Jetta Hybride. Bron: Autoenfiscus

De investeringsaftrek, maximaal 28% van het investeringstotaal en de milieu-investeringsaftrek, gelden voor investering in personenauto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 88g/km voor dieselauto’s, 95 g/km bij benzineauto’s en de elektrische en plug-in auto’s.

Op Autozonderbpm staat een lijst met hybride auto's waarvoor geen bpm betaald hoeft te worden.

De onderhoudskosten voor een hybride auto zijn lager dan bij een auto met alleen een verbrandingsmotor.

De kosten van de hybride hangt sterk af van de kosten van de accu en deze hangen weer af van de afstand die de voertuigen op een opgeladen accu kunnen afleggen. Er wordt verwacht dat bij grootschalige lithium-ion accuproductie de kosten per kWh ongeveer 620 euro zullen zijn. Wordt er subsidie gegeven dan zullen de kosten tussen de 520 en 570 euro liggen. Een accu van 20kWh kost dan ongeveer 12.600euro (incl batterijbehuizing). Bron: AgentschapNL

Voor een compleet overzicht (emissies, accu’s, beschikbaarheid, omzetting en onderhoudt en veiligheid) van (plug-in) hybrides en volledig elektrische auto’s in Amerika, zie: AFDC


Kengetallen

Klimaatverandering

De PHEV heeft bij tests een verbruik van 2,5 – 3,8 liter per 100km. De PHEV Prius had bij deze lab-test over een lengte van 15,6 km (23 graden Celsius) een CO2-reductie van 80-90% in vergelijking met de gewone Prius. In vergelijking met de Toyota Avensis met een 1,8l benzinemotor lagen de CO2 reducties tussen de 90 en 95%, en ietwat lager in vergelijking met de Toyota Avensis met een dieselmotor. Op grijze stroom stoten een nieuwe Prius, een nieuwe Prius Plug-in en een Opel Ampera 30% tot 50% minder CO2 uit dan wanneer ze op benzine rijden. Op groene stroom stoten ze ongeveer 95% minder CO2 uit.

Bij een standaard hybride auto wordt er ongeveer 653 kg minder CO2 uitgestoten als er 13.000 km per jaar wordt gereden. Het maken van een accu brengt wel emissies met zich mee. Een compacte C-segment elektrische auto levert in totaal rond de 10,1 ton CO2-emissie op.

Leefomgeving

Fabricage, slijtage en slopen van een hybride auto is milieuvervuilend. Het accupakket is groter dan bij een gewone auto en bevat enkele zeldzame aardmetalen.

Kosten

De bijtelling voor elektrische auto’s en plug-in hybride is 0% sinds 2012 mits de CO2-uitstoot lager is dan 50 gram/km (er wordt tot en met 31 december 2013 een korting van 25% verleend voor het standaardbijtellingstarief van 25%). Vanaf 2014 zal een bijtelling gaan gelden van 7%.

De kosten van de hybride hangt sterk af van de kosten van de accu en deze hangen weer af van de afstand die de voertuigen op een opgeladen accu kunnen afleggen. Er wordt verwacht dat bij grootschalige lithium-ion accuproductie de kosten per kWh ongeveer 620 euro zullen zijn. Wordt er subsidie gegeven dan zullen de kosten tussen de 520 en 570 euro liggen. Een accu van 20kWh kost dan ongeveer 12.600euro.

Tijd

Plug in hybrides zijn een reële vervanging voor auto’s met verbrandingsmotoren, zeker nu de infrastructuur hiervoor zoveel beter wordt. Er is echter nog steeds fossiele brandstof voor nodig.

Hernieuwbaarheid

Hoewel er minder gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen dan bij voertuigen met alleen een traditionele verbrandingsmotor, blijft er gebruik gemaakt van worden. Fossiele brandstoffen zijn uitputbaar en niet hernieuwbaar.

Toelichting

Voor hybride voertuigen zijn minder fossiele brandstoffen nodig tijdens gebruik. Het maken van een accu heeft wel invloed op het milieu.


Extra informatie en interessante ontwikkelingen

Hybrid Air Peugeot Citroën

Door het vervangen van de accu door vaatjes gevuld met perslucht, hebben Peugeot Citroen en Bosch een nieuw model hybride motor ontwikkeld. Door het combineren van benzinemotor, hydraulische pomp en perslucht in de auto wordt er gekozen voor de rijmodus: Zero emission, brandstof of een combinatie hiervan. De auto heeft nu een CO2-uitstoot van 69g/km en wordt het brandstofverbruik verlaagd. Bron: fullhybride

Peugeot Onyx

Peugeot heeft in samenwerking met een Nederlandse ontwerpster een concept hybride auto ontwikkeld gebaseerd op materialen als koper, kranten, wol en carbon. Daarnaast zijn bepaalde onderdelen gemaakt door middel van glasblazen. Het apparaat heeft een 600pk, 3.7 liter V8 hybride motor. Bron: Peugeot Onyx

De voor en nadelen van hybride voertuigen
Over de voor en nadelen van hybride voertuigen bestaan verschillende inzichten, de volgende links verwijzen naar artikelen over de mogelijke nadelen van hybride voertuigen:

  • Prius of Hummer?: Er is een doorlopende discussie over de vraag hoe schoon een Prius is en hoe vervuilend een Hummer. De milieukosten voor het maken van de accu’s en het heen en weer vliegen van deze accu’s zouden over de levensduur van de auto’s, waarbij men ervan uit gaat dat de Hummer veel langer mee gaat, niet gecompenseerd worden door het verminderde brandstof verbruik. Bron: Groenopweg en Hidden costs of driving a Prius en Hummer versus Prius
  • Diesel schoner dan hybride: Bron: Wereldburgers.tv
  • Hybride auto blijkt schone schijn: Bron: Elsevier
  • VW: hybride heeft geen toekomst: Bron: Groen op weg
  • Obama mag geen hybride rijden: Bron: Groen op weg

Links

Rapporten

Organisaties en bedrijven

Overige links




Well to Wheel

De informatie in dit artikel heeft betrekking op de volgende Well to Wheel analyses:

Powered by MediaWiki
  • Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 mei 2013 om 12:33.
  • Deze pagina is 16.110 keer bekeken.
  • Privacybeleid
  • Voorbehoud