TV-Opas

Valosaaste aiheuttaa stressiä ja liikalihavuutta

Lisääntynyt valosaaste aiheuttaa ongelmia niin ihmisille kuin eläimillekin. Koska ihmiset ja eläimet ovat sopeutuneet valon ja pimeyden vaihteluun, pimeyden puuttuminen aiheuttaa terveyshaittoja.

- Se vaikuttaa muunmuassa hormonijärjestelmän toimintaan ja vireystasoon. Nukahtamisvaikeudet liittyvät usein valoaltistukseen, samoin stressi. Uusissa tutkimuksissa on tullut esiin valoaltistuksen ja liikalihavuuden välisiä yhteyksiä, luettelee vanhempi tutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Myös rintasyövän yleistyminen on liitetty lisääntyneeseen keinovalon käyttöön.

Liiasta valosta aiheutuu ongelmia myös eläimille.

- Esimerkiksi eläinten suunnistaminen voi vaikeutua sen takia, että valoa on liikaa. Eniten huomiota on varmasti herättänyt öisin lentävien muuttolintujen törmäily erilaisiin valaistuihin rakennelmiin. Pahimmillaan jopa kymmeniä tuhansia lintuja saattaa saada surmansa yhden yön aikana törmättyään linkkitorniin tai kerrostaloon tai vastaavaan valaistuun rakennelmaan, kertoo Lyytimäki.

Pimeys katoaa Suomestakin

Valo muuttuu saasteeksi, kun se häiritsee tai aiheuttaa terveyshaittoja.

- Valosaaste voidaan määritellä monella tavalla, mutta yksinkertaisesti se on valoa, jonka joku kokee haitalliseksi tai joka aiheuttaa haittoja ihmisille tai muulle luonnolle, määrittelee Lyytimäki.

Eniten valosaastetta aiheuttavat liikenteeseen liittyvä valaistus, asumisen valot ja mainosvalot. Valosaaste on ongelma Suomessakin. Kaksi kolmesta suomalaisesta ei enää voi ihailla kirkasta tähtitaivasta kotinsa lähellä, koska valosaaste estää sen.

- Täällä on vielä aika hyvin pimeyttä jäljellä, mutta se häviää nopeasti sitä mukaa, kun tulee uusia valolähteitä ja uutta valaistustekniikkaa, jota otetaan käyttöön vähän huolimattomastikin, arvioi Jari Lyytimäki.

Turhia valoja on helppo karsia

Valosaasteen vähentäminen ei vaadi paluuta pimeyteen.

- Sellaisia ratkaisukeinoja, jotka eivät varsinaisesti rajoita kenenkään elämää, on rutkasti tarjolla. Esimerkiksi voitaisiin käyttää valaisimia, jotka suuntautuvat tarkasti siihen kohteeseen, johon ne on tarkoitettu. Eli yleisvalaisimien, jotka päästävät puolet valosta taivaalle ja loput minne sattuu, niin niistä luopuminen olisi suhteellisen helppoa, vinkkaa tutkija Janne Rinne Suomen ympäristökeskuksesta.

Rinteen mielestä parempi suunnittelu auttaisi hallitsemaan valosaasteongelmaa. Julkiset tilat pitäisi valaista harkiten. Jokainen valon käyttäjä voi myös välttää turhaa valon käyttöä ja huolehtia siitä, että valot on suunnattu oikein.

- Valosaasteen poistaminen ei ole pois keneltäkään. Se parantaa elämänlaatuamme ja luonnon tilaa ilman, että kukaan joutuu suuremmin kärsimään, vakuuttaa Lyytimäki.

Jari Lyytimäen ja Janne Rinteen kirjoittama ensimmäinen suomalainen kattava tietoteos valosaasteesta julkaistiin tänään.

Osallistu keskusteluun

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.