Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
elSingular.cat utilitza ‘cookies’ per millorar l’experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.
Editorial Dijous, 08 de Maig de 2014
Opinió
Opinió. Albert Ventura
16/04/2014
El plaer de matar
"Sap narrar, certament, però aprofundir psicològicament en els personatges i bastir una obra d’aquesta manera és digna d’una gran ploma"
Les desigualtats socials no són una exclusiva de la societat que trobem quan obrim la finestra de bon matí, ni tampoc la que xafem quan, a peu de carrer, intentem trobar una feina mitjanament digna per sobreviure dia rere dia. Aquestes desigualtats són tan poderoses que fins i tot tenen virtuts o habilitats inesperades: són capaces de treure el pitjor d’una persona.

La fam, el fred, la manca de roba, l’alcoholisme per evasió, les ganes de matar. Misèria en el sentit més essencial del terme, i també èticament. Tots aquests ingredients són fruit de la misèria humana que es destapa, dibuixa i narra a La neu era bruta, de Georges Simenon, en traducció al català d’Anna Casassas.

Un país ocupat (pels nazis), on els militars fan el millor que saben: reprimir, marcar paquet, anar de putes i agafar un pet monumental dia sí, dia també. I, és clar, amb la cort formada pels col·laboracionistes. A part: putes, lladres, madames, noies pobres que acaben venudes per dues engrunes de pa. Fatxendes que només es plantegen com deu ser matar algú per provar si la navalla està esmolada, i ho posen en pràctica, per deixar de ser només fanfarrons i convertir-se en l’escòria de la societat. Els xulos de puta de torn. I ben mirat, potser des del seu punt de vista, i possiblement amb un fort biaix ètic, assassinar no era greu. Era lliurar-se d’un ocupant… Sense més. No era un humà.

Tots aquests components, dibuixats amb una narració que de vegades es mou entre ombres, són perfilats d’una manera molt interessant per Georges Simenon. La contra d’aquest volum diu que és possiblement el millor que mai va escriure i, per ara, sense desmerèixer els dos volums que ja ha publicat Quaderns Crema (El gat i El gos groc, 2012), crec que es pot dir tranquil·lament que és una obra interessantíssima. Sap narrar, certament, però aprofundir psicològicament en els personatges i bastir una obra d’aquesta manera és digna d’una gran ploma. I com a gran autor que és, Simenon palpa la realitat i en sap treure el pitjor; en conseqüència, la contrapartida és clara i el millor que podem donar també acaba sortint.

Esperarem que Simenon segueixi oferint-nos unes lectures magnífiques a Quaderns Crema ben aviat, perquè s’ho val.

Georges Simenon
La neu era bruta (trad. d’Anna Casassas)
Barcelona: Quaderns Crema, 2014 
Albert Ventura (Tarragona, 1985). És filòleg i escriptor. Ha estat vinculat amb l'Escola de Lletres de Tarragona i és membre del col·lectiu d'Escriptors del Camp de Tarragona. Col·labora amb El Singular des del setembre de 2011.
Seguir l'autor
@AlbertVenturaP
(1 en total)
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Comentaris
Informaciówww.elsingular.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingular.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
Pere B.
20/04/2014 12:48
Simenon és un dels grans escriptors en llengua francesa i el més gran escriptor de novel·la negra (en sentit ampli) europeu de tots els temps. L'estil Simenon és clar i concís, va de cara a barraca i els personatges estan molt ben perfilats. En les seves novel·les la condició humana esclata en tot el seu esplendor. L'escriptor d'origen belga és un gran coneixedor de les ànimes turmentades i de les conseqüències que sovint se'n deriven.
S'està parlant...
Enquesta
Per què creus que l'Estat espanyol es disposa a desnonar una àvia de 104 anys d'edat?
Per què creus que l'Estat espanyol es disposa a desnonar una àvia de 104 anys d'edat?
13 %
83 %
4 %
309 vots
Segueix-nos
Vols rebre el Singular?
© ElSingularDigital.cat S.L. 2012
desenvolupament bab software | diseny gràfic l'eixida