Added by on 2013-11-16

Van Kedisi
3 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Van-Kedisi-Resimleri-1   Van Kedisi, Türkiye'nin kedi türleri arasında başı çeken, iyi bir yüzücü olan, insanlara yakınlığı ve sıcaklığı ile bilinen, çift renk göz yapısıyla (mavi-kehribar), gözleriyle ünlenmiş saf bir kedi ırkıdır. Tilki kuyruğuna benzeyen kabarık kuyruğuyla ve aslan yürüyüşüyle dikkat çeken Van Kedisi, genel olarak beyaz kürkü sebebiyle, Ankara Kedisiyle karıştırılır.

    Ana vatanı, Doğu Anadolu Bölgesi olan Van Kedisi özellikleri itibariyle, kışın  soğuk, yazın sıcak ve kurak iklime  göre yaşayabilmek için kürk değiştirir. Kışın uzayan tüylerini, yazın döker ve daha ince bir kürkle suda yüzerek serinler. Suya kendi isteğiyle giren ve bundan zevk alan Van Kedisi, diğer kedilerden bu ilginç özelliğiyle kendini ayırır. Kediler genel olarak farklı ortamlara uyum sağlamakta zorlanır  ve değişimden hoşlanmazlar. Fakat Van Kedisi  kısa bir sürede değişen ortama ayak uyduracaktır.

    Van yöre halkı tarafından, uzun yıllardır bakılan Van Kedisi, 1950 yıllarında Türkiye'den dışarı çıkarılmış ve yurt dışında da ünlenmiş, Turkısh Van Cat olarak literatürde yerini almıştır. Van halkı tarafından, ''Pişik'' diye de adlandırılan Van kedisi;  fare, haşere avcılığı dışında, Van Kedisi karakteri itibariyle de yöre halkının bahçesinde, evinde ve gönlünde taht sahibi olmuştur. Cana yakın tavırlarıyla sevilerek bakılan evcil bir hayvan haline gelmiştir.

   Van Kedisi vücut yapısı itibariyle; uzun boylu, kaslı ve güçlüdür. Burnu orta büyüklükte olan Van Kedisinin, kulakları büyük ve geniş yapıdadır. Yüz yapısı hafif yuvarlaktır. Beyaz tüyleri olan Van Kedisinin; başında ve kuyruğunda sarı-kahve ve daha koyu tonlarda tüyler olabilir ve kuyruğu tilki kuyruğu gibi kabarık şekildedir. Bulunduğu coğrafyaya ayak uydurmasını sağlayan, kalın postu ve adaleli, iri kemikli bacakları vardır. Van Kedisi göz rengi, genel olarak çift renk göz denilen yapıda, mavi-kehribardır. Van Kedisinin, bu derece özel bir kedi olmasının başlıca nedenlerinden biri de, ender olarak görülen ve aslında genetik bir bozukluk olan, çift renk göz yapısıdır.

van_kedisi_gozler

   Van Kedileri; Şubat, Nisan ve Haziran aylarında kızgınlık dönemine girerler ve genel olarak bir seferde dört yavru dünyaya getirirler. Yavrularına karşı şefkatli ve ilgili bir anne olan Van Kedisi gözlerini, baskın gen olarak yavrularına miras bırakacaktır. Van kedisi yavruları, ilk doğduklarında her iki göz renkleri de gri iken, iki aylık olana kadar gerçek göz renkleri oluşacaktır. Başlarının arasında bir veya iki siyah nokta şeklindeki tüyleri, yavru Van Kedisinin ilerleyen zamanda,  mavi-kehribar göz renginin oluşacağının habercisidir.

   Suyla arası iyi olan Van Kedisinin, yüzmeyi çok sevdiği gibi yıkanma ile de bir problemi yoktur. Van Kedisi sahipleri, sudan çok hoşlanan kedilerini, iki aylıktan itibaren sıcak havalarda olmak şartıyla yıkayabilecektir. Çünkü sanılanın aksine Van Kedileri, kalın postlarına rağmen soğuk havalarda üşürler.

    Çok sevilen ve bakılan saf kan Van Kedisinin, bugün nesli tükenmekle karşı karşıya kalmış, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından üretimi ve yetiştiriciliği yapılarak türü koruma altına alınmıştır. Van halkı tarafından da çok sevilen ve korunan Van Kedileri, Van yöre halkının evlerinde, dükkanlarında  ve sokaklarında özgürce dolaşırlar ve değer görürler.

   Bir başka Van Kedisi ile ilgili yazımız için tıklayın Van Kedisi Vücut Yapısı

van_kedi  van_kedisi  van_kedisi

FacebookTwitterBlogger PostGoogle+DeliciousDiigoDiggPinterestLinkedInTumblrGoogle GmailEmailPrintPaylaş

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*