Meteorolozi dali ime ciklonu koji nas je poharao: Srbiju potopila - "Tamara"!

Meteorološki sajt "SerbianMeteo" saopštio je da je ciklon koji je 13. maja zahvatio Srbiju dobio ime "Tamara".

Ukupne količine padavina koje je model GFS davao nekoliko dana unapred su se veoma dobro podudarile sa realnim stanjem sada

- Od ove godine smo na SerbianMeteo forumu počeli da dajemo imena ciklonima, pa je ovaj ciklon po dogovoru nazvan "Tamara" - navodi se na ovom sajtu.

 

Pročitajte još

Sajt navodi da je Srbija od utorka, 13. maja, pod uticajem ciklona Tamara, koji će ostati zapamćen kao najkišovitiji ciklon od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji.

 

"Statistički, verovatnoća da ovakav ciklon zahvati Srbiju je veoma mala. Dešava se ponekad da neka manja područja zahvati kiša nalik ovoj, ali da zahvati ovako velike površine, jednostavno nije zabeleženo u istoriji meteoroloških merenja kod nas", piše "SerbiaMeteo".

 

Teoretski gledano, u Srbiji su mogući i razorni tornadi, ali ipak nisu zabeleženi, osim u vidu jačih trombi (pijavica). Samim tim, uvek postoji mogućnost i za ovakav ciklon. Neverovatno je da se podudarilo da istovremeno bude tolika dubina ciklona, njegovo trajanje i putanja kojom se kretao. Ako analiziramo tu putanju, ona je gotovo nestvarna. Ciklon se danima „vrteo oko Srbije“, a da pritom nije slabio. Ovako je izgledao ciklon na prognostičkoj karti GFS modela:

 

 

A ovako je izgledalo večeras u 20h:

 

Jasno se vidi da je veći deo centralne i istočne Evrope pod uticajem ovakvog ciklona, a da je Srbija tu praktično u samom centru.

 

Jedan od glavnih razloga što se ovaj ciklon nije ugasio nad kopnom je relativno visoka temperatura i vlažnost vazduha. Temperaturna stratifikacija sa visinom je nad unutrašnjosti Balkana bila idealna za ciklogenezu i produbljivanje ciklona. Gotovo kroz celu troposferu je postojao sloj potencijalno nestabilnog vazduha sa relativnom vlažnošću blizu 100%, što je stvorilo idealne uslove za formiranje nimbostratusne oblačnosti sa ugnježđenom konvekcijom. Zbog svoje dubine, ciklon se neprekidno „punio“ toplijim vazduhom sa juga i istoka, što je produžavalo život i jačinu ovog ciklona.

 

Slabljenje ciklona se konačno očekuje večeras, i to prvo u prizemnim slojevima atmosfere, a tek tokom sutrašnjeg dana i na visini. Dakle, to će u petak biti samo visinski ciklon nad Srbijom:

 

Svedoci smo nezapamćenih poplava koje već dva dana haraju širom Srbije, ali ovaj ciklon je i po meteorološkim podacima ušao u istoriju. U Beogradu, Loznici i Valjevu je uveliko premašen maksimum dnevne količine padavina. Za Beograd je taj masimum do sada iznosio 94mm (litara po metru kvadratnom) iz juna 1994. Jutros je izmerena količina od neverovatnih 108mm za 24h u Beogradu. U Valjevu je 24h palo takođe 108mm, a u Loznici 110mm (najviše u Srbiji).

 

Pročitajte još


Ostale i važne vesti:
Povezane teme: Ciklon Tamara, Tamara, Ciklon, Kiša, Nevreme, Poplave, Oluja, SerbianMeteo

Poslednji komentari

Tamara-Ria
Subota, 17. 05. 2014. 23:30h
neregistrovan korisnik
Tamara je biblijsko ime, spominje se u starom zavetu.Verovatno simbolicno, zbog potopa. Ali nimalo nie duhovitno,gubiti vreme na "krstenja" u trenutku kada se ljudi bukvalno dave....
svakaimcast-
Petak, 16. 05. 2014. 19:28h
neregistrovan korisnik
pa recimo pripreme krizne štabove , rezerve namernica, ojačaju bedeme mobilišu ljude... nastavi sam niz
Aleksandar
Petak, 16. 05. 2014. 18:54h
neregistrovan korisnik
@mara Eno ga bio u Feketicu za vreme izbora, vadio decu iz snega i slikao se. *sarkazam*
Maki
Petak, 16. 05. 2014. 17:05h
neregistrovan korisnik
Harp, odnosno HAARP. Ovo je cena naše neutralnosti.
mara
Petak, 16. 05. 2014. 17:05h
neregistrovan korisnik
Idi begaj... Taj Bog samo kažnjava, a gde je on kada treba da se pomogne, gde je on kada neko dete strada? GDE? Nigde, eto gde!
   
Naruči na sajtu ili telefonom, plati prilikom preuzimanja, najpovoljnije cene dostave.
Naslovna za 18. 05.
Izdanje za 18. 05.
Vreme

Moj Blic - Prijava
Prijavi se
Registracija

EU silence should worry Serbia*

Jelena Milić

It would be dangerous to think that this Putinization process does not enjoy the support of at least»

EUR
115.5 din.
AUD
78.77 din.
CAD
77.41 din.
CHF
94.54 din.
GBP
141.36 din.
USD
84.2 din.
HRK
15.21 din.
BAM
59.05 din.

Dnevni horoskop »

jarac
jarac

Ljubav Partner pokušava da prikrije svoju ljubomoru. Posao Ne upuštajte se u nove poslove dok ne budete sasvim spremni. Zdravlje Kontrolišite šećer.