Pekka Reinikainen vastaa

 

 

Viikon nettivieraamme on helsinkiläinen lääkäri Pekka Reinikainen, joka uskoo, että ihminen luotiin yhdessä päivässä. Reinikainen on kirjoittanut useita kreationismia eli luomisoppia puolustavia kirjoja, kuten Dinosaurusten arvoitus ja raamattu.

Hullussa jutussa (5.10.) Reinikainen esittää yhdeksi todistuskappaleeksi ihmisen käden. Ilman suurta suunnittelijaa ei olisi voinut syntyä näin monimutkaista ja hienoa instrumenttia, jolla voi soittaa vaikka Beethovenin Kuutamosonaatin. Reinikainen kertoo Isaac Newtoninkin todenneen, että pelkästään peukalon olemassaolo sai hänet vakuuttuneeksi Luojan olemassaolosta.

Näin Pekka Reinikainen vastasi katsojien lähettämiin kysymyksiin:

Kysymys 1:
Onko ihminen mielestäsi kehittynein olento, luomakunnan kruunu? Jos on, niin miten määrität kehittyneisyyden? Jos sillä, että uusin on kehittynein – eikö kehittynein ole todellisuudessa uusin bakteerisukupolvi? Jos jollakin kehittyneisyyden tasolla, esimerkiksi aivoilla – millä selität sen, että ihminen ei ole läheskään paras elävä olento, edes aivoiltaan? Koiralla on paremmat aistit, apinalla parempi tasapaino, kasvissyöjillä kehittyneempi ruoansulatus ja niin edelleen?

Vastaus:
Ihminen on kehittynein olento. Ihmisaivot ovat maailmankaikkeuden monimutkaisin luomus. Aivoissa on 100 miljardia solua. Riippuen solusta, solujen välisiä yhteyksiä on jopa 200 000 (Purkinjen solu pikkuaivoissa). Jos luetteloisi ihmisen aivoissa olevan verkoston kaikki yhteydet, yhden yhteyden nopeudella sekunnissa käyttäen tähän 24 tuntia vuorokaudessa, urakkaan kuluisi 32 miljoonaa vuotta. Informaatio verkon asennukseen mahtuu hedelmöityneeseen munasoluun kaiken muun rakenteellisen ja toiminnalisen informaation lisäksi.



Kysymys 2:
Puhuit jostain ihmeen "täsmämutaatioista". Haluatko täsmentää tätä käsitettä? Käsitykseni mukaan mutaatiot ovat sattumanvaraisia, ja on vain sattuman ja luonnonvalinnan summa, että elinkelpoisin mutaatio on säilynyt hengissä?

Vastaus:
Mutaatiot ovat sattumanvaraisia. Miljoonasta mutaatiosta yksi voi teoriassa olla hyödyksi. Tässäkin tapauksessa kyseessä on yleensä haitallisen mutaation hyödyllinen sivuvaikutus, joka mahdollistaa esimerkiksi kasvin menestymisen kuonakasassa (katso lisätietoja kirjasta Evoluutio – kriittinen analyysi, datakirjatkustannus.fi). Täsmämutaatio tarkoittaa sitä, että jos haluaisimme johonkin bakteeriin sellaiset muutokset, että se voisi käyttää ravinnokseen jotain uutta ainetta, vaikkapa laktoosia, niin tätä varten tarvittaisiin mutaatio valkuaisaineeseen, joka ottaa laktoosin sisälle bakteeriin ja toiseen valkuaisaineeseen, joka hajottaa laktoosin bakteerin sisällä. Tämäkin tehtävä on evoluutiolle lähes ylivoimainen, ja kyseessä on vain olemassa oleviin valkuaisaineisiin tapahtuva pieni muunnos. Mahdollisuus täysin uuden valkuaisaineen syntyyn on käytännössä aivan olematon. Haitallisten mutaatioiden kuorma (geneettinen entropia) vie kaiken elämän väistämättä sukupuuttoon, sillä luonnonvalinta ei kykene kaikkia haitallisia mutaatioita poistamaan.



Kysymys 3:
Mistä voimme tietää juuri Raamatun pyhäksi ja oikeaksi opinkappaleeksi? Eikö se ole vain ristiriitojen riivaama kokoelma sukupolvelta toiselle säilyneitä kansantarinoita, joiden kirjoittajat tuskin koskaan tapasivat toisiaan puhumattakaan henkilöitä, joista he kirjoittivat? Eivätkö Etelä-Amerikan tai Afrikan alkuperäisasukkaiden seinämaalaukset – joiden piirtäjät olivat yhtä lailla omien jumaliensa puhuttamia – ole vähintään yhtä uskottavia Raamatun kanssa?

Vastaus:
Raamattu ei ole biologian oppikirja, mutta ei se myös ole ristiriidassa maailmanhistorian kanssa. Vain Raamatussa ilmoitetaan, että alussa Jumala loi taivaan ja maan, muissa uskonnoissa kaikki kehittyy jostakin alkukaaoksesta.



Kysymys 4:
Muilla ihmisapinoilla on 24 paria koromosomeja, mutta ihmisillä vain 23. Miten muuten kuin yhteisellä kantalajilla voimme selittää sen, että ihmisen kakkoskromosomista löytyvät selvät kahden kromosomin fuusion jäljet?

Vastaus:
Ihmisen ja simpanssin ero on massiivinen, ei siis 1% kuten kirjoissa väitetään. Tiedämme vielä kovin vähän DNA:n toiminnasta.



Kysymys 5:
Jos Jumala on olemassa ja kaikkivoipa, miksi häneen tarvitsisi uskoa? Miksi sillä, uskooko ihminen Jumalaan vai ei, olisi mitään merkitystä Jumalalle? Miksi kaikkivoipa Jumala välittäisi ihmisten mielipiteistä niin paljon, että heittelisi heitä helvettiin väärän mielipiteen vuoksi?

Vastaus:
Vain se joka uskoo Jumalaan voi tulla tuntemaan hänet. Valinta on vapaa.



Kysymys 6:
Mitä älykästä suunnittelua tukevia vakavasti otettavia tutkimuksia on julkaistu tiedelehdissä?

Vastaus:
Älykästä suunnittelua koskevia tutkimuksia ei julkaista tiedelehdissä, koska tiede sulkee tämän vaihtoehdon pois. Lisätietoja Tapio Puolimatkan kirjasta Usko, tieto ja Evoluutio.



Kysymys 7:
Miksi, Pekka Reinikainen, käytät työssäsi lääkärinä nykytieteen saavutuksia, esimerkiksi antibiootteja, kun kuitenkin väität kiven kovaan, että yksi nykybiologian kulmakivistä on väärässä? Miksi kehotat potilaitasi syömään antibioottikuurinsa loppuun asti, mutta samalla väität että evoluutio ei ole totta, jolloin myös bakteerien antibioottiresistenssi on mahdotonta?

Vastaus:
Antibioottiresistenssi on valitettava tosiasia ja johtuu usein siitä, että määrätään turhia kuureja. Resistenteistä bakteereista päästään useimmiten eroon, kun antibioottien käyttö lopetetaan, sillä resistentit bakteerit eivät tuolloin pärjää kilpailussa luonnollisten bakteerien kanssa.



Kysymys 8:
Miksi ihmisruumiissa on evoluution jälkiä ja jäänteitä, kuten apinoillakin on? Esimerkiksi: miksi ihmisellä on häntäluu – muuna kuin jääntenä evoluutiosta apinoista? Miksi joillekin ihmisille DNA-häiriöiden takia tulee paksu apinan turkki? Eivätkö heikentyvät ja käyttökelvottomat kynnet ole kaikista selkein evoluution rappeutumisen osa ihmisessä – koska kynsiä ei käytetä?

Vastaus:
Ihmiskehossa ei ole mitään evoluution jäänteitä. Väitetyt jäänteet johtuvat siitä, että niiden toimintaa ei ole (vielä) ymmärretty. Hyvä esimerkki on väitetty "roska-DNA", joka lopulta osoittautui toiminnalliseksi. Langenneessa maailmassa on sairauksia ja epämuodostumia.



Kysymys 9:
Miksi kreationisteille annetaan yleensä äärettömän vähän ohjelma-aikaa ja tilaisuuksia esittää omia näkemyksiään? Lainaus Darwinilta itseltään: "Jos pystyttäisiin osoittamaan, että on olemassa yksikin monimutkainen organismi, joka ei mitenkään ole voinut muodostua lukuisten peräkkäisten muutosten tuloksena, koko teoriani romahtaisi." Darwin ei itsekään pystynyt selvittämään silmän salaisuutta! Mikä silmä oli ennen kuin siitä tuli silmä?

Vastaus:
Kreationisteille ei anneta ohjelma-aikaa, vaan heidän näkemyksensä hylätään järjestelmällisesti. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on keskustelu "ateismi vastaan usko Jumalaan", eli kyseessä ei suinkaan ole keskustelu "tiede vastaan usko". Kaikki ateistien (darwinistit ovat enimmäkseen ateisteja) maailman ja elämän syntyä koskevat väitteet ovat uskonvaraisia, eikä niitä ole todistettu (tai ei voida todistaa) kokemusperäisen tieteen keinoin. Emme esimerkiksi tiedä, miten soluja voisi syntyä itsestään ja miten luonnonvalinta pystyisi poistamaan ajan kanssa väistämättä kertyvät haitalliset mutaatiot. Ihmiskuntaa vaivaakin tällä hetkellä 7000 mutaatioista johtuvaa sairautta.
Silmän evoluutio on ongelma, eikä silmä ole kehittynyt vähitellen. Kun eläinkunnan kaikki pääjaksot ilmestyvät ensi kertaa fossiileina kambrin kerrostumiin, havaittavissa on erilaisia trilobiittien silmiä, joissa voi olla jopa tuhansia linssejä ja paljon muitakin erilaisia silmiä kuten opabinian viisi tappisilmää. Paljon monimutkaisempi asia kuin itse optisen välineen eli silmän kehittyminen, on tiedon käsittely, joka mahdollistaa kuvan tajuamisen. Tähän osallistuvaa hermoverkkoa voi verrata miljoonan kannettavan tietokoneen samanaikaiseen analyyttiseen toimintaan. 


Kysymys 10:
Miksi esimerkiksi nisäkkäiden fossiileja ei löydy trilobiittien aikaisista kerrostumista? Miksi kaikki fossiillit löytyvät kerroksittain oikeassa järjestyksessä alkeellisimmasta kehittyneimpään?

Vastaus:
Trilobiitit olivat merenpohjan asukkaita, siksi nisäkkäitä ei hautautunut samoihin kerrostumiin. Trilobiittien aikaisista kerroksista löytyvät kaikki eläinkunnan rakennetyypit (bauplan, phyla), ja niitä on ollut Stephen Jay Gouldin mukaan noin 50 erilaista pääjaksoa, joista 20 on kuollut sukupuuttoon. Kaikki rakennetyypit siis ilmestyivät evoluution näkökulmasta silmänräpäyksessä, eikä niitä sen jälkeen enää "kehittynyt". Myös selkäjänteiset olivat joukossa. Fossiilit eivät siis ole missään "oikeassa järjestyksessä", vaan kaikki rakennetyypit ilmestyvät lähes samanaikaisesti. Ei ole mitään "elämän puuta", vaan elämän pensas.



Kysymys 11:
Kaikki se, mitä biologiassa tiedetään, on kreationisteille ongelmallista. Oletko sitä mieltä, että tuo ongelmallisuus johtuu ihmisten tietämättömyydestä, vai uskotko kykeneväsi selittämään, miksi suuri suunnittelija loisi ihmiselle esimerkiksi virusinfektiojälkiä samoihin kohtiin perimää kuin simpansseille (ns. ERV:t?)

Vastaus:
Myös HI-virus jättää infektiojälkiä. Tällä ei ole mitään tekemistä makroevoluution kanssa. Mielenkiintoista on ihmisten dna:n samankaltaisuus, jota on vaikea selittää evoluution avulla. Ihmiskunta on ilmeisesti lähes tuhoutunut (vedenpaisumus), ja olemme kaikki vain muutamien yksilöiden jälkeläisiä (ns. pullonkaula-ilmiö).



Kysymys 12:
Ymmärrätkö evoluution kykenevän selittämään käden kaltaisen hienon kapistuksen vai luuletko, että evoluutio, puhtaasti algoritmina, olisi jostain syystä vajavainen ja kykenemätön tällaiseen? Seuraavaksi tietysti haluaisin selvitystä siihen, että ymmärräthän varmasti mitä seurauksia evoluution kannalta on sillä, että voimme havaita asioita vain, jos tietoisia havaitsijoita sattuu sillä kulmaa avaruutta ylipäätään olemaan (ns. antrooppinen argumentti, heikko versio)?

Vastaus:
Ehkäpä kysyjä kertoo, miten mutaatiot ja luonnonvalinta rakensivat ihmisen yläraajan, kun kahdenkin "hyödyllisen mutaation" saaminen on vaikeaa; katso Michael Behe: The Edge of evolution. Käden lisäksi pitää vielä saada uusi kurkunpää, brocan puhekeskus aivoihin, 50 miljardia aivosolua lisää ja pystykävelyyn tarvittavat elimet sekä niiden säätely. Tässä puhutaan tuhansista uusista geeneistä. Evolutionistit väittävät, että nykyihminen on ollut täällä 50 000–250 000 vuotta. Miten tässä ajassa kaikki uudet rakenteet olisivat syntyneet, kun samanaikaisesti mutaatiot hävittävät tietysti myös "kehittyvää rakennetta"? Katso J.C. Sanford: Genetic entropy and the mystery of the genome. Suunnittelua on joka tasolla luonnonvakioista ja maapallon ainutlaatuisuudesta lähtien.



Kysymys 13:
Väitteenne, että noin 6 miljoonaa vuotta ei riittäisi ihmisen ja simpanssin välisen perimän erojen syntyyn, on virheellinen. Aika on riittänyt oikein hyvin, sillä:

1) Muutoksia perimässä yhteisestä edeltäjästämme alkaen on tapahtunut sekä ihmisen että simpanssin sukulinjassa. Toisin sanoen kaikki nykyisiin eroihin johtaneet muutokset eivät ole tapahtuneet ihmisen sukulinjassa. Itse asiassa simpanssille noita muutoksia on kertynyt jopa hieman ihmistä enemmän.

Vastaus:
Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän dna-informaatio rappeutuu johtuen tuon informaation monikerroksellisuudesta, keskimäärin nauhassa on jopa 10 ainakin osittain päällekkäistä tiedostoa. Geneettinen entropia on yleensä jätetty huomioimatta evoluutiospekulaatioissa. Mahdoton ei muutu mahdolliseksi, vaikka varattaisiin aikaa miljardeja vuosia ihmeen odottamiseen. Ei ole mahdollista saada miljardeja kertoja peräkkäin oikeaa lottoriviä. Jos halutaan vaikkapa odottaa, että bakteeri ryhtyisi käyttämään ravinnokseen laktoosia, tämä edellyttäisi laktoosia "sisäänheittävän" molekyylin ja laktoosia pilkkovan molekyylin ilmestymistä vaikkapa muunnelmana jo olemassa oleviin (sic!) kuljetus- ja entsyymi-valkuaisaineisiin. Pelkästään tällaista "lottovoittoa" joutuisi odottamaan miljardeja vuosia. On merkillistä, että biologit eivät tätä tosiasiaa halua huomioida.

2) Suurin osa tapahtuneista muutoksista on valinnan kannalta neutraaleja, joten puheenne tarvittavista hyödyllisistä muutoksista on tässä suhteessa harhaanjohtavaa. Jopa lievästi haitallinen ominaisuus voi yleistyä hyödyllisen sivutuotteena.

Vastaus:
Aivan oikein, useimmat niin sanotut "hyödylliset mutaatiot" ovat haitallisten mutaatioiden hyödyllisiä sivuvaikutuksia kuten sirppisoluanemia. Mutaatiot tärvelevät kuitenkin aina dna:han koodattua spesifistä informaatiota (katso Lee Spetnerin kirja: Not by chance). Ongelmana onkin juuri se, että luonnonvalinta ei aina "näe" näitä mutaatiota, eikä niitä eliminoi. Jos mutantti pystyy jatkamaan sukuaan, seurauksena on aina väistämätön sukupuutto. Ihmiskunnan genomi rappeutuu nykyään noin 1,5% sukupolvea kohden, eli seuraavassa sukupolvessa vain 98,5% saa jälkeläisiä. Meitä kohtaa näin väistämätön sukupuutto viimeistään joidenkin tuhansien vuosien kuluttua. Ei voida ajatella, että massiivinen ero ihmisen ja simpanssin välillä (oppikirjoissa 1–2%, todellisuudessa yli 5%, mahdollisesti jopa yli 30%, eli 30–60 miljoonaa tai jopa 150-1000 miljoonaa koodikirjainta eli nukleotidia) olisi "kehittynyt" mutaatio-valinta-mekanismilla. Ei luomakunta parane, vaan matkaa kohti sukupuuttoa. Parhaiten täällä menestyvät bakteerit. Ei evoluutiolla ole tyydyttävää selitystä siihen, miksi suvullinen lisääntyminen kehittyisi, tai mikä oli valintaetu ihmisen 16–18 vuotta kestävästä lapsuudesta ennen sukukypsyyden saavuttamista. Erilaisia tarinoita tietysti kerrotaan, koska kannattajakunnan mielestä evoluutio on aina oikeassa.

3) Muutoksia geenipoolissamme on meneillään useita rinnakkain, toisin sanoen edellisen hyödyllisen muutoksen yleistymistä ei tarvitse odottaa, jotta seuraava voi ilmestyä ja alkaa yleistyä.

Vastaus:
Esimerkiksi pystykävely on kokonaisuus, joka edellyttää tuhansien geenien muuttumista. Tasapainoelinten pystyjen kaarikäytävien muutokset, kaularangan kiinnityskohdan siirto niskasta kallon pohjaan, suorat kasvot simpanssin hyppyrimäkikasvojen tilalle, jotta tämän jälkeen näkisi jalkateränsä kävellessä. Selän kaaret (ihminen voi tempaista 200 kg, simpanssin selkä särkyisi), nikamien asteittainen koon muutos, lantion rakenne, reisiluun kaulan kulma, polven ja nilkan erityisrakenne ym. Nämä muutokset ovat erillisinä haitallisia, mutta samanaikaisesti mahdollistavat pystykävelyn, pitkäaikaisen seisomisen ja vaikkapa jäätanssin. On muistettava, että kaiken muun, mikä erottaa ihmisen simpanssista, pitää "kehittyä" myös, katso Stuart Burgessin (bioinsinööri Bristolin yliopistossa) kirja Man – the image of god or an ape? Usein väitetään, että evoluutio tapahtuu 10 000 yksilön "geenipoolissa". Niinpä yhden "hyödyllisen" mutaation vakiintuminen tällaiseen "pooliin" kestää 300 sukupolvea. Kuudessa miljoonassa vuodessa voisi saada yhden geenin, mutta samassa ajassa muu informaatio olisi tärveltynyt mutaatioden seurauksena samoin kuin kehittymässä oleva uusi uljas geenimmekin, mikäpä sitä suojaisi?

4) Ilmoittamanne tarvittavien muutosten määrä on sekin yliarvioitu.

Vastaus:
Tarkoituksellisesti aliarvioin (!) tarvittavien muutosten määrän, joka voi olla jopa 1 000 miljoonaa koodikirjainta. On oikeastaan aika järkyttävää, että lapsille suunnatuissa oppikirjoissa edelleen väitetään ihmisen ja simpanssin eron olevan 1–2%, ja kouluissa saarnaavat evoluutiogurut väittävät ihmisten olevan kierrätettyä tähtisumua tai päivitettyjä simpansseja. Ei mikään ihme, että nuoret, joilta on riistetty toivo elämän tarkoituksesta, käyttävät päihteitä ja tekevät itselleen ja muille väkivaltaa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Yle TV2 keskiviikkoisin klo 19.30. Uusinnat torstaina klo 16.00.

 
 

YLE Areena

YLE Areena

Hullun jutun jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk tv-lähetyksen jälkeen.

Areenaan >

 
 

Elävä arkisto

 

 
 

Teksti-tv

 

 
 


Muualla Yle.fi:ssä