Davant dels tres últims dies de mobilitzacions, de repressió policial i de diverses informacions aparegudes als mitjans les ultimes hores, Can Vies vol deixar clars els següents punts:

- Sempre hem apostat per construir un model diferent, és el que hem fet al llarg de 17 anys a un edifici que l’Ajuntament està tirant a terra.

- Els esdeveniments que s’estan succeint van més enllà del mateix desallotjament, i són una mostra de rebuig a tots els atacs que estem patint per part del govern i el poder.

- Les manifestacions convocades per Can Vies són expressions reivindicatives que l’actuació policial està convertint en fenòmens de violència. Condemnem enèrgicament el desplegament i actuació policial: les detencions arbitràries, les pallisses i cops, les carregues, intimidacions, identificacions i més violències que estem patint al barri.

- Demanar obrir negociacions mentre segueix l’enderroc de l’edifici -avui han tirat a terra l’emblemàtic torreó- és d’un cinisme infinit.

- En aquest sentit, recordem les exigències que l’Assemblea del Barri de Sants (ABS) va fer publiques ahir i segueixen vigents:

1) Dimissió del regidor del districte, Jordi Martí, i l’alcalde, Xavier Trias.

2) Paralització immediata de l’enderroc

3) Alliberament sense cap tipus de càrrec de totes les detingudes

4) Que s’aturi el desplegament policial que està militaritzant el barri

5) Paralització de tots els desnonaments de qualsevol tipus i la retirada dels processos de desallotjament de la resta de Centres Socials Okupats en perill.

Volem remarcar que hi ha hagut més de 100 ferits a causa de la brutalitat policial, i que s’han obert uns 40 processos penals. Això no quedarà així, no tenim por perquè amb el desallotjament i enderroc del CSA Can Vies han fet vessar el got de la ràbia per tanta injustícia social.

Dit això, recordem la convocatòria feta per a reconstruir l’edifici de Can Vies el proper dissabte. Si tanta bona voluntat té l’Ajuntament, ho torna a tenir molt fàcil: que ens deixí tornar a construir en pau el que ells han destruït amb la violència.

Ens veiem a les cassolades d’avui i divendres i dissabte durant tot el dia. Estigueu atentes a les diferents convocatòries.

Construïm l’alternativa, defensem els barris!

 

 

Aquest dissabte 31 de maig convoquem:

- 10:00h Convocatoria a Plaça Pelleria (Can Batlló) per anar a Reconstruir Can Vies
-18:00h Convocatoria columnes als barris per anar totes cap a la manifestació de les 19:00h a Plaça Universitat en resposta a totes les agresions que estem patint.

Ampliarem la informació en breu, estigueu atentes!
#EfecteCanVies

 

 

 

 

 

 

Els Mossos d’Esquadra, complint ordres de l’Ajuntament de Barcelona, estan desallotjant el Centre Social Autogestionat Can Vies, històric edifici okupat des de 1997, exemple de resistència i bressol de lluites. Incapaç d’entendre que existeixen formes d’organitzar-se més enllà de les institucionals, l’equip de Govern de l’Ajuntament, encapçalat pel regidor del districte, Jordi Martí, ha escollit desallotjar l’edifici per fer el que millor saben: buidar-lo de vida, enderrocar-lo i omplir-lo de gris ciment.

Tot i que el procés judicial va ser engegat pel propietari de l’edifici, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), tant la interlocució del regidor amb la Plataforma de Suport a Can Vies com les diverses resolucions judicials han demostrat que és l’Ajuntament de Barcelona, propietari últim de TMB, qui decideix sobre el desallotjament que està tenint lloc en aquests instants. És per això que senyalem l’Ajuntament i el Districte com a principals responsables.

Davant de les constants mentides de l’Ajuntament, nosaltres sempre hem sigut clares: la nostra aposta és l’autogestió, ni confiem ni creiem en espais tutelats per les institucions on no som nosaltres, que li donem vida, qui decidim. I també vam ser molt clares al dir que defensaríem un espai que, després de 17 anys, ha passat a ser molt més que quatre parets.

I ho seguirà sent, perquè això no és un simple recurs retòric. Ara mateix hi ha diverses persones resistint al desallotjament i posant en risc la seva vida. Fem una crida a concentrar-se com a mostra de suport ara mateix a la Plaça de Sants, perquè la nostra força fora és la seva força dins!

Igualment us convoquem a una manifestació de rebuig al desallotjament que sortirà aquest vespre, a les 20 hores de la Plaça Joan Peiró, a la sortida de l’Estació de Sants.

 

 

 

 

Aquest divendres de 20.00 a 2.00 Kafeta Antirepre a Can Vies.
CONCERTS
Presentació de un nou grup recent sortit del local d’assaig de Can Vies que lo petará al barri. Punk desenfadat anti-TMB que farà tremolar a Jordi Marti i Xavier Trias.
Tambè tindrem a Sants Estació, el mitic grup de ranxeres punkis aiguardentosas del barri de Sants.
Recordem que el CSA CAN VIES ES TROBA EN PERILL INMINENT DE DESALLOTJAMENT. COMENÇA LA RESISTÈNCIA!!!

 

 

Aquest dissabte 24  kafeta rockabilly bailonga a Can Vies.

Toupes, mocasines, zippos i trencaments de cadera. Les ultimes (possibles) nits no seran de patxanga…

RECORDEU, EL CSA CAN VIES EN PERILL INMINENT DE DESALLOTJAMENT!!

COMENÇA LA RESISTÈNCIA!!!

 

Avui 20 de maig, un grup de persones solidàries amb Can Vies van ocupar la seu del Districte de Sants-Montjuïc, protestant contra l’amenaça de desallotjament en la que es troba aquest Centre Social.

Acció a la seu del districte. Una vintena de persones vestides amb samarretes grogues van posar una taula, cadires i diverses pancartes a la planta baixa, mentre feien sonar xiulets i cridaven “Can Vies és i serà un espai alliberat”. L’intendent de la Guàrdia Urbana, Sergi Amposta, que es trobava reunit amb dos comandaments de Mossos a una sala de l’edifici just quan ha començat l’acció ha demanat reforços i en poc més de 5 minuts han arribat totes les patrulles del districte. Els agents, mitjançant cops de puny, patades i insults han empès i arrossegat les activistes fins el carrer. Les manifestants han denunciat que han patit estirades de cabell i cops al cap, braços i cames. Un dels policies ha impedit que un noi que estava gravant l’actuació amb càmera de vídeo pogués deixar testimoni de les agressions. Li han pres la càmera durant uns minuts. Tot seguit les manifestants han marxat en manifestació fins a Can Vies.

El CSA Can Vies es troba en un greu perill de desallotjament imminent. Aquest centre social del barri porta 17 anys construint un model de barri basat en l’autogestió de les relacions, la política, la cultura i la lluita. Treballant de forma horitzontal i assembleària, sense líders ni jerarquies i sense la tutela ni control de cap institució. Aquesta manera de treballar ha estat la clau per esdevenir un referent en el barri i més enllà. L’administració en el seu afany de control, ni té la voluntat ni la capacitat de resoldre les necessitats d’espais que existeix. A més també ha esdevingut un pol de lluita constant per un barri i un món més just i lliure, agafant el relleu de lluita d’un barri sempre popular i rebel. El que va començar com un projecte dels joves del barri ha estat capaç de ser una eina inter-generacional, on al llarg d’aquests 17 anys d’història han passat centenars de veïnes de totes les edats i consolidant-se com un espai imprescindible i defensat pel veïnat. Moltes de les lluites esdevingudes al barri s’alimenten de l’experiència obtinguda a Can Vies i s’ha assimilat l’autogestió i la lluita com a les eines per tenir el barri que volem.

Per això sabem que la decisió de desallotjar-nos es tant sols política, amb una clara intenció d’intentar acabar amb els espais de lluita i reivindicació al barri. El culpable directe és l’Ajuntament de Barcelona, propietari de TMB, empresa semipública que ha interposat la demanda civil per fer-nos fora. Més concretament la responsabilitat recau en l’alcalde Xavier Trias i Jordi Martí, regidor del districte, que han desoït la demanda del barri de que es quedi Can Vies i han demanat el desallotjament pel mes d’abril i maig.

El desallotjament es podria realitzar en qualsevol moment, per això fem una crida a la resistència, l’acció i estar atentes a possibles esdeveniments i convocatòries.

 

El Centre Social Autogestionat Can Vies ha ofert aquest matí una roda de premsa a la plaça Bonet i Muixí del barri de Sants per tal d’informar sobre les últimes novetats de la situació del centre social. La convocatòria ha coincidit amb el 17è aniversari de Can Vies, data aprofitada pel membre del CSA Pau Guerra per recordar que l’edifici «va ser okupat el 10 de maig de 1997 per joves del barri com a resposta a la manca d’espais on poder realitzar activitats de caràcter lúdic, cultural i polític». Un tipus d’activitats que, segons ha recordat, se segueixen desenvolupant el dia d’avui, «amb la pretensió de crear un espai on hi càpiguen altres maneres de fer política alternatives a les imposades».
Guerra ha remarcat que «una mostra del treball de Can Vies al barri és que l’any 2006, quan arriba la primera demanda de TMB, nombroses entitats i col·lectius creen la Plataforma de Suport a Can Vies per poder defensar i donar suport a aquest espai». Un suport que es manté avui dia, amb el CSA sota amenaça per una data d’execució del desallotjament habilitada durant el mes d’abril i prorrogada durant l’actual mes de maig.

Precisament ha sigut la Plataforma de Suport, a través de Ferran Aguiló, qui ha explicat les principals novetats actuals, començant per una explicació de l’últim cicle d’esdeveniments als quals queda patent que «la via legal està exhaurida» i que per tant, la decisió d’efectuar o no el desallotjament «és política i està en mans del regidor del districte i de l’Ajuntament de Barcelona».

Aguiló ha explicat que la Plataforma s’ha reunit en dues ocasions amb el regidor, Jordi Martí, per tal d’aconseguir la suspensió del desallotjament, unes converses durant les quals Martí ha incomplert en repetides ocasions els seus compromisos, no ha respost a les demandes plantejades i ha mentit en diversos aspectes. Concretament, Aguiló ha recordat que Martí es va comprometre «a gestionar la suspensió» del desallotjament, «cosa que no ha fet», i que ha «continuat utilitzant l’amenaça del desallotjament en tot moment, fins i tot assegurant que els Mossos podrien actuar pel seu compte», extrem evidentment fals. El regidor també «ha trencat el compromís de discreció del procés», segons ha dit el membre de la Plataforma, que ha conclòs que «Can Vies i la Plataforma han complert amb els seus compromisos i el regidor no».
Una altra de les mentides del regidor ha sigut que ell no podia fer res més legalment, extrem desmentit avui a la roda de premsa per l’advocat i membre de la Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) Àlex Solà, qui ha recordat que TMB, i per tant, l’Ajuntament, «té la possibilitat de demanar la suspensió», ja que en un procediment civil, «les parts manen sobre el procediment i la part executant pot decidir en qualsevol moment no executar una sentència». Solà ha recordat que l’ICAB va publicar un comunicat en aquest sentit aquest mateix dilluns.

L’última proposta del regidor

Com a membre de la Plataforma de Suport, Aguiló ha explicat que la condició sine qua non marcada en tot moment per la Plataforma per seguir parlant amb el regidor ha estat que es suspengues el desallotjament, entenent que «no es pot parlar amb xantatges i pressions». Una demanda a la qual el regidor havia de donar resposta en una reunió prevista per aquest proper cap de setmana.
Però segons ha dit Aguiló, saltant-se tots els procediments establerts i sense donar resposta a la demanda de la Plataforma, el regidor va fer arribar ahir per escrit una suposada proposta al Centre Social de Sants, en una línia que no té res a veure amb el parlat fins ara amb la Plataforma. La proposta, segons ha explicat Aguiló, consta de quatre punts, el primer del qual estableix que «el Col·lectiu de Can Vies surti pacíficament de l’edifici i es traslladi a un altre espai», davant del qual, el portaveu de la Plataforma ha preguntat «quin sentit té sortir de l’espai?» i ha recordat el precedent de la Casa del Mig de l’Espanya Industrial «on els joves que hi feien activitats a dins van sortir perquè l’Ajuntament adeqües l’espai i quan van tornar es van trobar amb què només tenien un recinte minúscul per fer les seves activitats».
El segon punt és que «l’Ajuntament demana a TMB la cessió de la finca» on se situa Can Vies, punt qualificat per Aguiló de «literatura propagandística», ja que Transports Metropolitans de Barcelona ja està controlat per l’Ajuntament. El tercer punt és que l’Ajuntament «adequa l’espai», quelcom que la Plataforma considera «una despesa inútil», més quan des de Can Vies ja existeix el compromís amb les veïnes de realitzar les millores necessàries per insonoritzar l’espai. Unes actuacions que, evidentment, no es poden realitzar sota l’amenaça d’un desallotjament imminent.
El quart punt de la proposta tracta del «compromís de l’Ajuntament per signar un conveni de mínims per a la cessió de l’espai al col·lectiu de Can Vies», quelcom que no encaixa de cap manera amb la naturalesa del projecte polític de Can Vies. Per aquest motiu, Aguiló ha criticat «la incapacitat de l’Ajuntament i del Districte d’entendre que els espais veïnals poden ser gestionats i organitzats de maneres diferents a les quals ells propugnen».

Per finalitzar, Aguiló ha remarcat que els punts esmentats «fan pensar que la intenció del Districte sempre ha estat desallotjar i que el regidor ha estat marejant a la Plataforma». Per això, ha acabat la seva intervenció exigint al regidor «que suspengui el desallotjament i respongui a les propostes de la Plataforma».

 

Benvolgudes

Enguany el CSA Can Vies celebra el 17è aniversari. Aquest, però, no és un aniversari normal, es tracta del primer aniversari que se celebra amb una amenaça directa a sobre de desallotjament, per això no ens pots perdre cap dels actes que estan programats:

Dissabte 10. 18:30 el ja tradicional cercaquintos d’aniversari pels carrers de sants passant pels locals socials més emblemàtics del barri.

Diumenge 11:
o   11:30 Ruta Històrica amb el títol de “Ruta per resistències, resiliències i revolucions” que permetrà acostar-nos a petites experiències de la història del moviment obrer combatiu del nostre barri.

o   18h tindrem l’orgull de compartir la presentació del llibre “Desmontando el caso de la vampiresa del Raval” amb la seva autora Elsa Plaza. Un llibre que va més enllà de la llegenda de la vampiressa i que ens aproxima a la cultura capitalista i patriarcal de la Barcelona modernista. Tot seguit gaudirem de l’actuació musical dels cantautors Mateolika i Aitor Nieve.

Dimarts 13. 19h recorrerem pels carrers del barri en una cercavila per explicar als veïns i veïnes la delicada situació en què es troba el CSA Can Vies. La única solució: Suspensió!

Dimecres 14:
o   19h Taula Rodona explicativa de la situació actual de Can Vies.

o   21h tradicional sopador d’aniversari: 17 anys d’història no es desallotgen! que enguany ens prepararan les companyes d’Arran Sants i de l’Ateneu Llibertari de Sants.

Dijous 15:
o   19h les companyes de l’assemblea Aturem BCN World vindran a posar-nos al dia de la seva experiència i de l’evolució d’aquest cas macroespeculatiu tant mediàtic que pretén ser l’emblema de la Barcelona turística i de l’oci.

o   20:30 donarem pas a una nova edició del Concurs de Pintxos, on compartirem les habilitats o les deshabilitats que tenim cadascuna de nosaltres. Participa-hi! Consulta les bases a la web, i si no pots o no et veus amb cor, vine a tastar-los i a fer de jurat.

Divendres 16: és el dia del concert de punk feminista. Tindrem entre nosaltres les Hysterics, vingudes des dels Estats Units, juntament amb la Siega, las Otras i Ansïa.
Dissabte 17 comença la traca final a la plaça Josep Pons o La Màlaga.
o   12h Pintada de mural + vermut

o   14h dinar popular amb en Jony Txinxes que ens acompanyarà a la sobretaula

o   16h una novetat! Les primeres Olimpíades Okupis! Vine a descobrir-les!

o   21h Concert enguany amb una aposta clara per les bandes canviaires:

La Tartana. Ska

Sants Estació. Punk Ranxera

Rage to Antonio Machine. Tribut a Ratm

Diumenge 18 8h, per aquelles que se’n van a dormir tard o aquelles que es desperten aviat, hem quedat a la Plaça Josep Pons per anar a jugar la ja mítica i consolidada Okupi Txampions League!

 

 

Avui 8 de maig, la Línia 5 ha tornat a començar el dia amb una nova parada de metro: “Can Vies es queda”.

Des de primera hora del matí, als vagons de metro de la Línia 5, així com als cartells de les diferents andanes de la mateixa línia, s’ha canviat el nom de la parada “Plaça de Sants” pel de “Can Vies es queda”.
Durant l’acció un dels participants ha ha estat retingut a la força pel personal de seguretat de TMB. Finalment ha estat identificat i sancionat.
Aquest fet evidencia que TMB no vol que se la vinculi públicament amb l’ordre de desallotjament que ha imposat a Can Vies, i que gasta totes les seves forces en mantenir neta la seva imatge.

L’acció ha seguit a dos quarts de set de la tarda, quan un grup de persones solidàries amb el CSA Can Vies han tornat a okupar -com es va fer fa just un mes- l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de TMB, aquest cop a Plaça Universitat. Amb una tenda de campanya, pancartes i baderoles en suport de Can Vies, s’ha fet difusió de la situació del CSA i dels responsables de l’amenaça que pateix.

Amb aquesta acció el CSA Can Vies vol assenyalar a TMB, empresa responsable de l’amenaça de  desallotjament que pesa sobre el CSA des de l’any 2006, a la vegada que l’Ajuntament de Barcelona -responsable polític de TMB- i que, amb CIU al capdavant són els responsables directes de demanar a jutjats que es prorrogui l’ordre de desallotjament, habilitant també el mes de maig per poder-lo fer efectiu. Mentre l’ordre de desallotjament continuï pesant sobre el CSA Can Vies -afectant la seva dinàmica habitual-, continuarem incidint en la dinàmica quotidiana de TMB.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), empresa pública controlada majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona, és la responsable de què les veïnes de l’àrea metropolitana paguem un dels transports públics més cars de tot Europa. I és, a més, l’empresa que vol desallotjar el Centre Social Autogestionat Can Vies, amb 17 anys d’història al barri de Sants.
Parlem d’una empresa que cada 1 de gener apuja el preu del transport públic, mentre regala bitllets de metro a les corbates que arriben al congrés del mòbil. Una empresa sense llum ni taquígrafs, on mana l’opacitat d’una direcció sobredimensionada, on no se sap que cobra cadascú. Les poques xifres que es coneixen, però, esgarrifen: l’equip directiu està format per 603 voltors on cadascú s’embutxaca de mitjana més de 90.000 euros l’any. El mínim hauria de ser que fessin bé la seva feina. Però ni això. A més de lladres són ineptes. El dèficit de TMB arriba ja als 500 milions d’euros. I qui ho paga? És clar, nosaltres.
Parlem a més d’una empresa que explota i maltracta les seves persones treballadores, a més de perseguir aquelles que lluiten pels seus drets; d’una empresa que deixa la vigilància en mans de matons privats amb uniforme.
Alhora, TMB és responsable de l’amenaça de desallotjament que pesa sobre el CSA Can Vies des de l’any 2006, i a la vegada que l’Ajuntament de Barcelona -responsable polític de TMB- i el Districte de Sants-Monjuïc, que amb CIU al capdavant, són els responsables directes de demanar a jutjats que es prorrogui l’ordre de desallotjament habilitant també el mes de maig per poder-lo fer efectiu.
Des de Can Vies continuem en alerta, defensant aquest espai alliberat fins que TMB faci efectiva la suspensió del desallotjament als jutjats. Seguirem mobilitzant-nos i seguirem solidaritzant-nos fins que aturem el desallotjament de Can Vies!
#CanViesEsQueda