Legislație: când se poate încheia un contract de comodat

Legislație: când se poate încheia un contract de comodat

 • Smart Cover • 2 April 2013 • 23 comentarii   

Încheierea unui contract de spațiu este necesară pentru a garanta desfășurarea legală a activității economice. Soluția poate fi un contract de comodat, însă există anumite prevederi pentru posibilitățile modalitățile de încheiere a unui astfel de contract.

Contractul de comodat se numește și împrumut de folosință și este o alternativă simplă și îndrăgită pentru a utiliza un spațiu comercial sau o încăpere că sediul social al unei companii. Mai mult, un astfel de contract permite comodatarului să utilizeze în mod gratuit și temporar un spațiu sau un autoturism. Însă, comodatarul este obligat să restituie bunurile respective într-o stare impecabilă proprietarului.

Art. 1560 până la 1575 din Codul Civil cuprinde reglementările privind contractul de comodat. Potrivit legislației în vigoare, bunurile care se consumă în urmă folosirii acestora pe o perioadă mai lungă nu pot constitui obiectul unui astfel de împrumut de folosință. Pentru desfășurarea activității comerciale atât persoanele fizice cât și cele juridice adeseori decid să semneze un contract de comodat. Aici găsiți un model de contract de comodat: http://www.avocat-firme.info/model-contract-de-comodat-pentru-sediu-social-firma.html.

De asemenea, este important de reținut faptul că, potrivit prevederilor legislative, un astfel de împrumut de folosință este considerat un act de administrare. Prin consecință, în situația în care actul de spațiu nu interzice transmiterea dreptului de folosință, comodantul poate fi un uzufructuar, proprietarul autoturismului/locuinței sau un locatar.

Încheierea unui contract de comodat este soluția ideală pentru a găsi un punct de lucru sau un sediu social pentru întreprinderile individuale, întreprinderile familiale sau persoanele fizice autorizate. Valabilitatea contractului este asigurată de acordul de voință al părților respectiv de predarea bunului care constituie obiectul împrumutului de folosință. În cazul în care bunul respectiv (autoturism sau spațiu) se află în posesia comodatorului actul de spațiu se poate încheie prin simplă manifestare de voință a comodatarului și a proprietarului.

Un astfel de acord se numește „solo consensu” și își păstrează valabilitatea chiar dacă nu a fost aprobat de un organ fiscal. Legislația din România nu reglementează înregistrarea unui astfel de împrumut de folosință. Întreprinzătorii trebuie să ia în considerare faptul că prin semnarea unui astfel de contract proprietarul bunului (imobil sau mobil) transmite dreptul de utilizare și nu de proprietate comodatarului. Părțile care decid să încheie un contract de comodat sunt sfătuite să verifice valabilitatea actelor oficiale precum documentul care confirmă faptul că persoana respectivă deține autoturismul sau spațiul care constituie obiectul împrumutului de folosință.

În cazul în care proprietarul bunurilor este o persoană juridică, înființatorii firmelor sunt sfătuiți să verifice documentul care demonstrează că societatea comercială deține bunul respectiv precum și Certificatul de Înregistrare la Registrul Comerțului. Un contract de comodat devine valabil din data semnării documentului sau de la o data prestabilită de proprietar și comodatar. Chiar dacă se stabilește o perioadă de valabilitate pentru un astfel de împrumut, părțile trebuie să aibă în vedere faptul că dreptul de folosință asupra acestor bunuri nu are un caracter perpetuu.

Conform art. 1560 din Codul Civil în cazul în care părțile care au încheiat contractul de comodat fără a preciză un termen de valabilitate, instanță va stabili data în care împrumutul de folosință va expira. Pentru a prelungi un astfel de împrumut de folosință, părțile care au semnat acordul au posibilitatea să întocmească un act adițional care va cuprinde termenul de valabilitate prelungit al contractului. Se recomandă încheierea unui nou contract de comodat pentru a evita sancțiunile și observațiile organelor de inspecție fiscală.

Prezența unui notar public sau a unui avocat nu este obligatorie pentru a garanta valabilitatea unui contract de comodat, însă, în urmă controalelor fiscale autoritățile ar putea solicita prezența unei date autentice. Cabinetele de avocatură pun la dispoziția persoanelor fizice și juridice serviciile de asistență juridică pentru a asigura valabilitatea contractelor de comodat.

Alte informații suplimentare:

 

  • - Ce tip de contract este mai bun: comodat sau închiriere?
  • - Cine poate încheia un contract de comodat pentru firmă?
  • - Cum pot înființa o firmă dacă nu am sediu social?

 

Aflați pe www.avocat-firme.info.

Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatură Leonte Oana Mădălina

23 thoughts on “Legislație: când se poate încheia un contract de comodat

  1. Tib says:

    textul este vechi.

    1. Da, alea proaspete s-au terminat. :) Cum adica e vechi?

  2. vali says:

    @Tib epic :))

  3. gianni says:

    sunt o institutie non profit. renovez cladirea institutiei si am oferta de la o firma cu mai multe activitati sa-mi faca lucrarea gratis. firma are echipa de meseriasi. se poate contract de comodat intre noi (firma si instit. mea) ca sa nu implice costuri suplimentare pt firma?

  4. vasile says:

    Verificati art. din codul civil ce reglementeaza subiectul articolului…

  5. dan says:

    Vreau sa cumpar o masina care nu are taxa plătită printr un contract de comodat..e ok? Sfaturi va rog?

    1. Puteți să o închiriați printr-un contract de comodat, nu să o cumpărați. Dacă o închiriați, nu mai contează taxa pentru că nu se schimbă proprietarul; dacă o cumpărați, atunci taxa trebuie plătită.

  6. Cristina says:

    Mai sunt valabile clauzele in care se incheie un contract de comodat din articolul de mai sus ? Altfel spus, articolul de mai sus este valabil in prezent sau au mai aparut si alte actualizari ? As dori si raspunsul unui avocat sau notar. Va multumesc.

    1. Da, sunt valabile. Dar nu sunt avocat sau notar, iar daca doriti o opinie avizata puteti contacta inclusiv compania din articol.

      1. Cristina says:

        Multumesc mult.

  7. Gabi says:

    Buna ziua . Lucrez pt un restaurant si managerul mi a propus sa semnez un astfel de contract. Imi zice ca e mai mult pt a mi putea deconta benzina ( introduce date masinii in firma pt a scade cheltuielile) asta mi a zis. In cazul in care incetez activitatea la acest loc de munca dar inca mai e valabil contractul au vreun drept asupra vehiulului pe care il detin? Astept un raspuns. Va multumesc. Gabi.

    1. Nu are niciun drept asupra masinii, dreptul de proprietate ramane al proprietarului. Daca se incheie un contract de comodat pe termen nedefinit, atunci ar fi bine ca la incheierea lui sa se fac un act de inchidere si a contractului. De altfel, se poate specifica in contract cine are dreptul de folosinta al masinii.

      1. Gabi says:

        Multumesc pt ajutor.

  8. gigi says:

    axcordul vecinilorr si al asociatzieii de proprietarii,,poate tzine locull,,unuii act de administrare al unui spatziu comercial

  9. Catalin says:

    Buna ziua. Daca incheiu un contract de comodat pentru o masina, pe ce nume se va face asigurarea RCA ? Si impozitul va veni pe numele proprietarului sau pe numele meu? Va multumesc pentru raspunsuril. Catalin

  10. mihai says:

    buna ziua. vreau sa obtin loc de parcare si printre acte mi se cere contract de comodat deoarece masina e pe numele bunicilor din diverse motive. trebuie sa inchei acel contract la notar sau doar intre parti?

    1. Daca este între persoane fizice, după cum înțeleg aici, nu este nevoie de notar, este suficient un contract între părți. Cel puțin așa zice legea, sper că ADP nu au reguli proprii.

  11. loghin gina says:

    buna ziua.o societate poate incheia un contract de comodat cu o persoana fizica si sa i imprumute un spatiu comercial pe care il detine (societatea)?

  12. loghin gina says:

    multumesc.dar acest lucru nu contravine lg.soc.comerciale?care trebuie sa aduca venituri?

    1. Nu, legea permite darea in folosinta a unui spatiu fara chirie.

  13. Mariana says:

    Buna ziua!
    Daca o persoana doreste sa-si cumpere o masina pe firma, din Polonia si s-o inregistreze pe numele lui, trebuie sa incheie un contract de comodat aici in Romania, cu firma? In acest caz isi poate deduce cheltuiala? Va multumesc frumos!

    1. Daca o cumpara pe firma, va fi inregistrata pe firma. Ca sa o treaca pe numele lui va fi nevoie de un contract de vanzare-cumparare, nu un contract de comodat. Din ce inteleg, ati vrea sa stiti daca o poate cumpara pe firma ca sa o treaca la cheltuieli, dupa care sa o vanda catre o persoana fizica. Nu stiu cat de corect sau legal este, dar stiu ca suma cheltuita pentru cumpararea autoturismului nu poate fi integral decontata (doar 50% sau mai putin, nu mai stiu exact detaliile; conteaza foarte mult care este obiectul de activitate al firmei, daca are legatura directa cu utilizarea auto sau nu), iar la revanzarea imediata, indiferent da valoarea trecuta in acte va trebui sa achite TVA catre stat pe valoarea din contabilitate. Scapa de TVA doar dupa amortizarea bunului, care se face in nu stiu cati ani (parca cinci sau sapte). Cel mai simplu ar fi ca masina sa ramana in proprietatea firmei, o poate folosi si asa. Altfel, e destul de complicat ce doriti sa faceti. Oricum, vorbiti cu un contabil care stie exact lagile si cifrele, doar asa puteti face un calcul exact al costurilor si aflati daca merita sau nu.

Lasă un răspuns