Из Житие и страдание на игумен Филип в Рим

PLG_VOTE_USER_RATING

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
 

1331641510 8 xmИгумен Филип, сега слава Богу, вече архимандрит Филип, митрофорен, е една от жертвите на журналистите от Двери, които не знаят нито срам, нито уважение към духовниците, особено към строгите. Нищо от делата на благочестивия руски духовник не остана непроследено и некоментирано в техния сайт. Накрая архимандритът беше принуден да напусне страната ни, за да се избави от това зло. "Ако от Двери ме оставят, ще довърша ремонта на руската църква в София", често с горчивина казваше о. Филип. Е, не го оставиха... Изогниха го... За съжаление подобни хора има не само у нас, има и Италия, макар че ние подозираме, че повечето от героите на по-долния разказ са тайни италиански агенти на Двери. Такива има както в много епархии на БПЦ, така и в други страни на света. Ето една история, житие и страдание на многообичания от нас отец Филип в Италия:

"Даша е московчанка, произхожда от интелигентно семейство на професор от Московския държавен университет. Дядо й преподавал математика в университета и се славел като умен човек с остър език. Разказвали, че някои чиновници от партийните комитети посинявали, когато той се подигравал на идеалите им. Даша е омъжена за италианец,  има син, котка, куче и работа, която харесва. На гара Термини, както всяка вечер е хаос: пристигат, заминават, чакат, тичат, викат и разбира се - крадат (затова пуснаха румънците в Евросъюза). Сред този хаос Даша забелязва своята стара приятелка Лиза, която също чака извънградския влак. Лиза плаче.

- Лиза, какво ти се е случило? - пита Даша.

Лиза избърсва бликащите на фонтан сълзи и разказва за неприятностите си. Лиза е щастливо омъжена от дълго време. Мъжът й е прекрасен човек и обича Лиза, но нямат деца. Тя е обиколила стотици доктори и нищо не става. Тогава Лиза решава да отиде в руския православен храм в Рим на Виа Палестро при о. Филип (в мире Андрей Василцев), за да му разкаже за мъката си. Отец Филип се мръщил, гледал изпод вежди, а когато Лиза въздъхвайки завършила разказа си, той заявил:

- Ако си беше взела мъж украинец като тебе, сега щеше три деца да имаш, а тъй като живееш с католик, Бог затова не ти дава.

Заливайки се в сълзи Лиза се тръгнала към гарата, където срещнала приятелката си.

- Той ме урочаса, урочаса ме, очите му са като на вещица, при нас в Украйна само вещиците имат такива очи, - вайка се горката.

-  Лиза, не вярвам! Няма такова нещо като урочасване. А ако мислиш, че има, дай ние да урочасаме отец Филипчо.

Жените отиват и купуват една импулсна карта и от уличен телефон. Даша се обажда на благородния настоятел на храма „Св. Николай“. От там се обажда груб мъжага, който казва, че той е отец Филип.

-  Отец Филип, здравейте, обаждаме се от посолството на Руската федерация в Италия. Какви ги вършите?! Защо всеки ден в посолството идват карабинери и ви издирват?! Пак ли с вашите хулигански прояви!? Защо се криете от полицията! Ще сезират италианската прокуратура! – крещи в слушалката Даша.

О. Филип, заеквайки, се кълне от името на цялата РПЦ, че нищо не знае, че сигурно това са контрольорите от метрото, които са му изпратили глоба, тъй като той си перфорира билетите по юлианския календар.

- О. Филип, зарязвайте кадилницата и тичайте в главния комисариат, питайте там за Бернардо Провенцано[1]. Той ви търси, побърка всички в посолството, всеки ден ви издирва!

Отец Филип се втурва веднага.

След два дни Даша се обажда в посолството на своя приятелка от счетоводството, която знае за всеки всичко, че и повече.

- Дашка, не можеш да си представиш какво отнесе нашия свети отец! Връхлетял в главния комисариат и закрещял на един такъв никакъв „италиански език“, че тука го чака самият уважаван Бернардо Провенцано. На полицаите им паднали фуражките от изненада. Те първоначално не разбрали, че това е свещеник. Откъде да знаят италианските ченгета как се обличат православните попчета и за какво им е такава смешна брадичка. Решили, че е наркоман или побъркан. Извикали оперативните работници и три часа го разпитвали: къде има уговорена среща с Бернардо Провенцано, а светият отец взел, че хвърлил цялата вина на руското посолство; казал, че Бернардо Провенцано ходи там всеки ден и търси о. Филип. Работата стигнала до посланика, изпратили в комисариата консула с преводачка и стояли там още три часа. Сега о. Филип се води на учет в италианската полиция. Като намерят Провенцано ще му се обадят, току-виж в съда и италиански научи, а кой е Бернардо вече му обясниха.

След тази история "уроките" на Лиза й минаха. Май дори е бременна.

Оригинално заглавие: Майката на идиота е винаги бременна. Текстът е от http://rublev-museum.livejournal.com/407736.html[1] Бернардо Провенцано, наричан с прозвището „Булдозерът“, през последните 40 години е босът на босовете в цялата Сициалианска мафия. Издирван е от полицията 43 г. През 2006 г. е арестуван и осъден на доживотен затвор.