« augusti 2014
tiontofr
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
Idag

Sidvisningar idag: 87


RSS
Neutralt
8 oktober kl. 22:00

 Av Johanna Andersson

En viss kommentarsdiskussion har uppstått på Kristen Opinion kring frågan om religiöst neutrala andaktsrum. En i ämnet insatt person meddelar i en kommentar att ett av andaktsrummen vid Malmö högskola är neutralt, "förutom en enkel och diskret pil mot Mekka. Den är mer funktionell än förkunnande." 
 
På samma sätt ska det tilltänkta nya religiöst neutrala andaktsrummet vid Karolinska rymma "ett rum för rituell tvagning". 
 
Men pilar mot Mekka och rum för rituell tagning är inte religiöst neutrala. De lyfter fram en enskild religion, vilket naturligtvis inte i sig är problematiskt, om det inte vore för att de lyfts fram med anspråken på att vara just religiöst neutrala. 
 
Lek med tanken på att byta ord på följande sätt: rummet är neutralt förutom ett enkelt och diskret kors. Korset är mer funktionellt än förkunnande." Eller: rummet är neutralt förutom en enkel och diskret Torah. Den är mer funktionell än förkunnande..." 
 
Rum för rituell tvagning är svårare att översätta. Vapenhus? 
Och hur är det, vilket väderstreck riktas rummet mot? Är ett rum där man går in från väster och riktar sin bön mot öster religiöst neutralt?
 
Det förment religiöst neutrala är ett intressant fenomen. Majoritetskulturen uttrycks naturligtvis ofta på detta omedvetna sätt som neutral. Men kanske lika ofta är neutraliteten ett uttryck för välviljans sätt att lyfta fram det man tror vara en underlägsen gruppering som man i sin godhet vill stödja. Och det kanske är bekymmersamt det också?


Postat i: Religion/Samhälle  Permalink   Kommentarer [2]  
 
Trackback URL: http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/neutralt
Kommentarer:

"Rum för rituell tvagning är svårare att översätta. Vapenhus?"

Aspersorium? Alltså en vigvattenskål i entrén till andaktsrummet "där besökarna tar vigvatten och gör korstecknet som en påminnelse om dopet"?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vigvatten

Skrivet av John Nilsson den 09 oktober, 2013 kl. 11:06 #

Oavsett hur man utformar rummet så upphör dess religionsneutralitet så snart en person med vilken som helst konfession går in.

/ LPA

Skrivet av LPA den 10 oktober, 2013 kl. 07:39 #

Skriv en kommentar:

Namn:
E-post:
URL:

Din kommentar:

HTML Syntax: INTE tillåten