Itt nyugszik Esterházy Karolina, Franz Schubert tanítványa, beteljesületlen szerelmének tárgya, kinek számtalan szerzeményét ajánlotta a zeneszerző

Megújulhat a zselízi Esterházy-kripta

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Zselíz. Százezer koronát (3319 €) kap a helyi katolikus egyházközség a kulturális tárcától az Esterházy-kripta restaurálási terveinek elkészítésére. A pályázaton elnyert pénzt a műemlék jelenlegi állapotának felmérésére kell fordítani. Két restaurátor, a zselízi Mézes Árpád és a komáromi Csütörtöki András végzi el ezt a munkát.

A műemlékvédelmi hivatal által jóváhagyott restaurátori terv elengedhetetlen feltétele a felújítási munkálatoknak. A kutatás két hónapot vesz igénybe. Pavel Polka alpolgármester figyelmeztette másfél évvel ezelőtt képviselőtársait és a város vezetését, hogy foglalkozni kell a nagyon rossz állapotban lévő értékes sírbolttal. Polka kifejtette, az 1790-es években épült kripta az Esterházy-család és Franz Schubert tisztelői számára is kultikus helynek számít. Itt nyugszik Esterházy Karolina, a zeneszerző tanítványa, beteljesületlen szerelmének tárgya, kinek számtalan szerzeményét ajánlotta a mester. Japántól Hollandiáig sok országból érkeznek zenerajongó turisták, hogy leróják tiszteletüket. A városi hivatal munkatársai nekikezdtek egy projekt kidolgozásának, de időközben kiderült, hogy az ingatlan a katolikus egyházközség tulajdonában van, és az önkormányzat nem pályázhat más vagyonának felújítására. Galgóczi Rudolf esperes szerint is nagyon fontos, hogy erősítsék a zselíziek lokálpatriotizmusát, ezért szívesen együttműködtek a várossal, örülnek, hogy sikerrel jártak. Magára a felújításra viszont csak akkor tudnak pályázni, ha az önkormányzat vállalja a szükséges önrészt. A projekthez 8000 koronával (266 €) kell hozzájárulnia a pályázónak. A lelkész kifejtette, minden fillér számít, ezt a kiadást is nehéz volt megindokolni, hiszen szűkösek az anyagi lehetőségeik. Számukra most sokkal lényegesebb a Szent Jakab–templom felújítása, melyre becslések szerint legalább 15 millió koronára (497 909 €) lenne szükség. Fontossági sorrendet kellett felállítani, ebben pedig a templom renoválása szerepel első helyen. Galgóczi hangsúlyozta, az egyház a temetőt sem igényelte vissza, mert nem tudná fenntartani. Véleménye szerint a sírbolt esetleges eladása lenne a megoldás, mert jelenleg inkább csak gondot jelent, minden értéke ellenére teher ez az épület. A műemlékvédelmi hivatal szerint az értékesítésnek nincs akadálya. A várossal közösen kell eldönteni, melyek legyenek a további lépések. (fm)

Címkék 

Ajánló

A szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén elhangzott üzenet a magyar diákokhoz, pedagógusokhoz és...

Hatóság elleni erőszak gyanújával indított eljárást a rendőrség egy pozsonyi férfi ellen, aki hétfőn este...