久违嘅粤语童谣

大洋新闻 时间: 2012-08-22 来源: 信息时报

  ◎陈嫚 职员

  “落雨大、水浸街,阿哥担柴上街卖,阿嫂出街着花鞋……”上一次听呢首粤语童谣,係两年前广州亚运会之时,虽然自细听住呢啲童谣长大,但係今时今日好似冇咩交集,可能就因为依家听得少,所以有时乍一听到,会非常之触动。

  报载,网友“炭烧老广”同东山少爷推出《冬大过年》、《行花街》和《落雨大》等一卡一曲故事明信片,用明信片同歌曲相结合嘅形式,来呈现广州特色文化。呢个方式都几有创意,既用童谣唤起大家嘅童年记忆,明信片上嘅漫画又趣致得戚。据说,呢啲明信片仲可以连埋一齐,形成好似《清明上河图》咁嘅卷轴,令人几期待下。

  粤语童谣朗朗上口,既押韵,音调又好听,我自幼就识背好多,乜嘢《排排坐》、《月光光》、《氹氹转》、《鸡公仔》,冇事就哼哼唧唧。依家,广州人嘅普通话越讲越净,亦吸收咗好多外地文化,对于呢啲白话童谣儿歌嘅接触和传承却少咗好多,就连幼儿园教小朋友唱歌仔,都係教普通话儿歌。好似我个仔,喺幼儿园学嘅全部係普通话儿歌同英文歌。我有个朋友嘅小朋友仲搞笑,阿爸阿妈都讲白话,佢生落来都讲白话,点知上咗幼儿园之后,从此就改讲普通话,再唔讲白话了。

  虽然普通话要普及,但係粤语童谣、儿歌都算非物质文化遗产,值得大力推广。比如喺电视上嘅广州市公益广告加上呢啲元素,又宣传咗公益内容,都传递了广州特色文化,岂不一举两得?