Annonce
Annonce
Annonce
Politik

SF udfordrer S og R med afstemning om fædrebarsel

S og R tvinges nu til at stemme om deres egen tidligere politik.

Gem til liste

Hvis de to tilbageværende regeringspartier, S og R, havde troet, at de sidste år fik parkeret diskussionen om øremærket barsel én gang for alle, så tog de fejl.

Deres tidligere regeringspartner, SF, benytter nu den fornyede diskussion i det radikale bagland om emnet til at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om ligestillingsinitiativet.

»En historisk mulighed for at skabe ligestilling blev i sin tid forbipasset, fordi S valgte at svigte ligestillingen, ignorere deres kongresbeslutning, regeringsgrundlag og samtlige organisationer på området. Nu får de en ny chance. Og fint hvis de Radikale kan presse på«, lyder det fra SF's ligestillingsordfører Özlem Cekic.

Det var ikke min beslutning

Cekic var også ligestillingsordfører, da regeringen sidste år droppede løftet fra regeringsgrundlaget om at øremærke op til 12 ugers barsel til fædre. Og hun lagde dengang ikke skjul på sin skuffelse, og at det bestemt ikke var SF's idé at droppe initiativet, selvom partiet på det tidspunkt var en del af regeringen. Paradoksalt nok var også ligestillingsordførerne fra de radikale, Marlene Borst Hansen, og fra Socialdemokraterne, Rasmus Horn Langhoff, tydeligvis skuffede dengang. Ikke desto mindre holdt regeringstoppen fast i, at øremærkningen skulle droppes.

LÆS OGSÅBarsel til mænd splitter radikal ledelse

Den underlige situation med tre ligestillingsordførere, der alle var imod regeringens linje på deres område, blev endnu mere spøjs, da den daværende radikale leder, Margrethe Vestager, op til landsmødet sidste år pludselig gik i medierne med det budskab, at det altså ikke var hende, men derimod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der ville droppe øremærkningen. Hvorefter statsministeren gik i medierne med et kontrabudskab om, at det altså var hele regeringens beslutning.

Splid i R-ledelse

Det fik pressen en hel del tid til at gå med det efterår.

Og nu har den radikale afdeling i Storkøbenhavn så lavet et såkaldt resolutionsforslag op til dette års landsmøde senere på måneden om, at partiet igen skal arbejde for op til 12 ugers øremærkning af barslen til mænd.

LÆS OGSÅS afviser ønske om øremærket barsel

Et forslag, der i lørdags på et hovedbestyrelsesmøde nød fremme, på trods af, at den nye leder, Morten Østergaard, og den tidligere leder, Margrethe Vestager, på et såkaldt resolutionsudvalgsmøde forinden ifølge Politikens oplysninger havde vendt sig imod forslaget.

Blandt fortalerne for øremærkning er ifølge Politikens oplysninger også landsformand Klaus Frandsen og partiets gruppeformand på Christianborg, Camilla Hersom.

S afviser øremærkning

Om partiets landmøde så ender med at vedtage resolutionsforslaget og dermed slå fast, at partiet (igen) skal arbejde for øremærkning, som det var formuleret i regeringsgrundlaget, vil tiden vise. Indtil videre fastslår ligestillingsordfører Liv Holm Andersen (R), at hendes parti stemmer nej til SF’s beslutningsforslag. Liv Holm Andersen er ellers også kendt for personligt at gå ind for øremærkning.

En historisk mulighed for at skabe ligestilling blev i sin tid forbipasset

Özlem Cekic (SF)

Ifølge Özlem Cekic fra SF er det »trist og uforståeligt, hvis regeringen igen vælger ikke at benytte sig af det flertal der er, hvis de vil øremærke barsel til mænd«.

Fra Socialdemokraterne er linjen dog klar.

»Regeringen har truffet sin beslutning, og det er Socialdemokratiet indforstået med at bakke op omkring. Der bliver ikke nogen ændring i forhold til øremærkning af barsel«, siger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff, der dog direkte adspurgt fastslår, at han personligt ikke har ændret holdning til spørgsmålet.

Den fornyede diskussion hos de radikale får nu Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem, til at kalde den radikale ligestillingsminister, Manu Sareen, i samråd om sagen.

»Regeringen zigzagger rundt i spørgsmålet om barsel til mænd, derfor glæder jeg mig til at få et klart svar fra ministeren på området. Vi ved jo, at de radikale har stor magt i regeringen, så derfor er det ekstra interessant, at de nu igen lukker op for muligheden for at øremærke barsel til mænd«, siger V-ordføreren.

PolitikenPlus
  • 1984 Kom til forpremiere på forbudt fremtidskærlighed.

    Pluspris fra 130 kr. Alm. pris fra 240 kr. Køb
  • Rejsekongen Billedet af rejsekongen i strømpesokker er fra Simon Spies? sommerresidens i Sverige.

    Pluspris 900 kr. Alm. pris 1.035 kr. Køb
  • Københavnercykel dame Cyklen betegnes ofte som en "Klassisk bedstemor cykel", og er en af de absolut mest populære cykler fra Cykelbanditten.

    Pluspris 2.379 kr. Alm. pris 2.800 kr. Køb
  • Madrid-kassen, 12 flasker I Madrid laver de også vin med toppoint. Vi tilbyder nu en smagekasse med hele 5 forskellige røde og hvide vine fra et af de hotteste spanske distrikter netop. Alle vinene får 91-95 point hos Penin.

    Pluspris 1.875 kr. Alm. pris 2.210 kr. Køb
  • Fortiden Oscar-vinderen Asghar Farhadi er tilbage med endnu et syleskarpt og universelt menneskeligt drama med thrillerelementer.

    Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb