Werkeiland wordt waterpark

Wielrenners op de stormvloedkering tijdens de Giro d’Italia van 2010 (foto: Marian van der Weide)
Wielrenners op de stormvloedkering tijdens de Giro d’Italia van 2010 (foto: Marian van der Weide)




Op 9 mei 2010 komt een etappe van de wielerronde Giro d’Italia over de pijlerdam heen (foto: Marian van der Weide)

De naam Neeltje Jans

Over de oorsprong van de naam van het werkeiland Neeltje Jans zijn verschillende verhalen opgetekend. Zo is het de volksnaam voor de Romeinse godin Nehalennia. De redenering gebaseerd op de naam is dan als volgt:
- Neeltje Jans = Ne/Helle/Jaan/s
- Nehellenia = Ne/helle/ia
Ne betekent dan nabij, Helle is een oude naam voor de Noordzee, uitgesproken als ‘Hale(n)’, Jaan(s) betekent vrouwe en de s op het eind bevestigt de vrouwelijke vorm van het woord.
Neeltje Jans = Ne+halen+ia zou dus vrij vertaald Vrouwe of Godin van de Zee kunnen betekenen.

Een andere verklaring is een archeologische. In de 18e eeuw is er een schip met de naam Neeltje Jans gezonken op een zandplaat in de Oosterschelde. Die zandplaat krijgt daarna de naam Neeltje Jans. Hiervoor zijn echter geen bewijzen gevonden.
Tekening van Nehalenniabeeld (Beeldbank Zeeland)

Voorlichtingscentrum Delta-Expo

Al tijdens de bouw van de Oosterscheldekering wordt er een publieksvoorlichtingscentrum opgericht. Dat wordt tussen 1979 en 1986 door Rijkswaterstaat ingericht. Honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland komen al tijdens de bouw in dit centrum. Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering wordt het centrum al continu uitgebreid met informatie over de actuele stand van de bouw.
Na de opening van de Oosterscheldekering krijgt het voorlichtingscentrum een permanent karakter en gaat het door onder de naam ‘Delta-Expo.’ Het wordt dan gehuisvest in het ir. J.W. Topshuis, het bedieningsgebouw van de Oosterscheldekering. Naast technisch geïnteresseerden wordt het centrum ook in toenemende mate door verblijfs- en dagrecreanten bezocht. Daarom wordt besloten om naast het educatieve aanbod ook een attractief karakter aan de expositie te geven.
Boven: tekening van een in 1647 bij Domburg gevonden Nehalenniabeeld of -altaar, dat dateert van circa 200 na Christus (ZB, Beeldbank Zeeland)

Zie ook ons thema over de Zeeuwse godin Nehalennia...
Het ir. J.W. Topshuis, 1999 (Beeldbank Zeeland)
Het ir. J.W. Topshuis, 1999 (Beeldbank Zeeland)





Links
Twee foto's van het ir. J.W. Topshuis, controlecentrum van de Oosterscheldekering én voorlichtingscentrum van de Delta-Expo, april 1999 (ZB, Beeldbank Zeeland; foto: Wim Helm)
Het ir. J.W. Topshuis, 1999 (Beeldbank Zeeland)
Het ir. J.W. Topshuis, 1999 (Beeldbank Zeeland)

Van Delta-Expo naar Deltapark Neeltje Jans

In 1997 verzelfstandigt de Delta-Expo, die tot dan via een stichting gerund wordt. De naam wordt dan gewijzigd in WaterLand Neeltje Jans. Diverse attracties met als thema Deltawerken, zeedieren en waterplezier worden aan het aanbod toegevoegd. In de volgende jaren worden steeds gebouwen aan het park toegevoegd.
In 2007 wordt de naam van het themapark veranderd in ‘Deltapark Neeltje Jans.’ Waar de naam WaterLand Neeltje Jans voor het publiek vooral met de attracties geassocieerd wordt, moet Deltapark Neeltje Jans een neutraler karakter uitdragen, waarbij er evengoed nadruk gelegd wordt op het inhoudelijke aspect.
Het waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans, april 1999 (Beeldbank Zeeland)
Het waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans, april 1999 (Beeldbank Zeeland)




Links:
Het waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans, april 1999 (ZB, Beeldbank Zeeland; foto: Wim Helm)

Attracties

In de Delta-Expo, in het ir. W.J. Topshuis, is een permanente tentoonstelling over 2.000 jaar waterbouw in Nederland te zien. Hierbij staan de Deltawerken en de stormvloedkering centraal. Ook is er een expositie over de ramp van 1953. Hier kunnen ooggetuigenverslagen en radio-opnames worden beluisterd. Daarnaast kun je er nog allerlei andere leuke educatieve activiteiten ondernemen. Er is veel te leren over de dieren en planten in de Oosterschelde. En er zijn natuurlijk echte zeehonden en een walvispaviljoen, een orkaanmachine en een rondvaartboot die je op de Oosterschelde zelf brengt.
Zicht in binnenzijde van waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans, 1999 (Beeldbank Zeeland)
Zicht in binnenzijde van waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans, 1999 (Beeldbank Zeeland)



Links:
Het waterpaviljoen van Deltapark Neeltje Jans heeft een zeer futuristisch ogende binnenzijde, april 1999 (ZB, Beeldbank Zeeland; foto: Wim Helm)












Video
De Italiaanse dancegroep paps’N’skar maakte in 1999 op de stormvloedkering en in het waterpaviljoen een videoclip bij hun hit You want my love. Bekijk deze opname hier links (van YouTube).

Waterspeelplaats

De Waterspeelplaats, voltooid in 1996, is één van de meest gewaardeerde attracties. De speelplaats bestaat uit een ronde kuil met een doorsnee van 40 meter, omringd door een dijkje. Op die dijk stroomt het water, opgepompt uit zee, in een goot. Via watervalletjes en riviertjes kunnen kinderen de stroming en de loop van het water veranderen. De Waterspeelplaats bevat diverse objecten zoals een waterrad, waterorgel, schroef van Archimedes en een watertunnel met grotten.
Kinderen in de waterspeelplaats van Neeltje Jans, 1997 (Beeldbank Zeeland)
Kinderen in de waterspeelplaats van Neeltje Jans, 1997 (Beeldbank Zeeland)



Links:
Kinderen in de waterspeelplaats van Neeltje Jans, 1997 (ZB, Beeldbank Zeeland; foto: Jaap Wolterbeek)